Οικονομία

Για μεταρρυθμίσεις και χρέος συζήτησαν Τσίπρας – Λαγκάρντ

Χρέος και μεταρρυθμίσεις μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Νταβός. «Συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για τους κοινούς στόχους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε με ανάρτησή της στο twitter ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Ήταν χαρά μου να συναντηθώ σήμερα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα στο Νταβός. Του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κάτι που ως αίσθηση αντανακλάται και στην πρόσφατη δήλωση του Eurogroup. Διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ταμείου στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Υπογράμμισα επίσης ότι η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την επιτυχή έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Ο Πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για αυτούς τους κοινούς στόχους» σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του. Σημειώνεται ότι μόλις σήμερα, με συνέντευξή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Μπορίς Όμπστφελντ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, ο τελευταίος αναφέρεται μεταξύ άλλων στη στάση που θα τηρήσει στο εξής το Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν θα βοηθήσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε πέρυσι να συμβάλει, υπό την προϋπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη χρηματοδότηση της χώρας με 1,6 δισ. ευρώ, ο Όμπσφελντ απάντησε αρνητικά.

«Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει μετά βεβαιότητας δάνειο» απάντησε. «Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο εάν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα», είπε. Στην ερώτηση, τι είδους ελάφρυνση χρέους περιμένει ακριβώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά ότι «υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να επιτευχθεί απομείωση του χρέους. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επακριβώς προτάσεις σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς παρά την επιμονή του γερμανού δημοσιογράφου. «Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων», πρόσθεσε.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το