Τοπικά

Γερμανός δήμαρχος καλεί μαθητές για εργασία “Θ”

ΜΘΗΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Μερσεντές κολοσσούς εργάστηκαν για 20 περίπου ημέρες 18 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης. Μάλιστα ο δήμαρχος της περιοχής που εργάζονταν, τους υποδέχτηκε στο Δημαρχείο και τους ζήτησε να μεταβούν στη Γερμανία για να εργαστούν, καθώς η τοπική αγορά έχει μεγάλη ανάγκη από ειδικευμένους τεχνίτες.

Η ανθούσα γερμανική οικονομία καλεί και μέσω των επίσημων φορέων τους, όπως είναι οι δήμαρχοι, τους Έλληνες για να μεταβούν στη Γερμανία και να καλύψουν κενές θέσεις εργασίες σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις.

Αυτή την εμπειρία έζησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας που είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην περιοχή της Βετσφαλίας στη Βόρεια Γερμανία και να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, αποκτώντας πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις, αλλά και παράλληλα ανοίγοντας παράθυρο για μελλοντική εργασία στην περιοχή αυτή.

Εδώ και 15 περίπου χρόνια το σχολείο με την καθοδήγηση του διευθυντή κ. Νίκου Μπαλαμώτη συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των μαθητών.

Έφηβοι που φοιτούν σε τομείς, όπως θερμουδρυαλικοί, οχημάτων, μηχανολογίας, εργάστηκαν για 20 περίπου ημέρες σε πασίγνωστες βιομηχανίες και είδαν από κοντά τη διαδικασία της παραγωγής.

Οι μαθητές που ταξίδεψαν και εργάστηκαν στη Γερμανία, είναι οι εξής: Κώστας Βασιλείου, Γιώργος Βασιλιώρης, Νίκος Γιάτσιος, Παναγιώτα-Βασιλική Γιούρκη, Γιώργος Ζάρρας, Βασίλης Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Γεωργακάς, Θεόδωρος Καντόλας, Γαρυφαλιά-Δέσποινα Καραγιάννη, Αλέξανδρος Μπαλατσούκας, Γεωργία Νταλούση, Μιχαήλ Παρασκευάς, Τιμολέων Στάμος, Στέφανος Τσίγγας, Παναγιώτης Τσίνης, Γκεράλντ Τσουλχάι, Γιούρκλιν Χασάλλα, Νίκος Χράπαλος.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο διευθυντής κ. Νίκος Μπαλαμώτης και ο καθηγητής αγγλικών κ. Γιάννης Γεωργατζής.

Ο κ. Μπαλαμώτης τόνισε πως «οι μαθητές έκαναν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις της Γερμανίας και το πρόγραμμα είχε απόλυτη επιτυχία, καθώς απέδειξαν στην πράξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν ως εργαζόμενοι ακόμη σε βιομηχανίες κολοσσούς, όπως είναι η Μερσεντές, η Όπελ, η Μιτσουμπίσι. Μάλιστα φέτος η παρουσία μας εκεί προκάλεσε το ενδιαφέρον τοπικών ΜΜΕ που έκαναν ρεπορτάζ, αλλά και του ίδιου του δημάρχου της περιοχής Μπέζενμπουργκ, κοντά στη Βρέμη, που εργάζονταν οι μαθητές. Ο δήμαρχος μας κάλεσε στο Δήμο, όπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου συζητήσαμε μαζί του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος που είχε πληροφορηθεί για την εργασία και τις ειδικότητες των μαθητών, τους ζήτησε, μόλις τελειώσουν το Λύκειο, να μεταβούν στην περιοχή και να εργαστούν, καθώς υπάρχουν ανάγκες για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί αναγνωρίζει και την ικανότητα των Ελλήνων εργατών. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, η ανεργία στην περιοχή αυτή είναι μηδενική, ενώ έχουν επενδύσει και ξένες εταιρείες που ζητούν προσωπικό».

Ο δήμαρχος απένειμε στο σχολείο και το έμβλημα της πόλης.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργατζής υπογράμμισε πως οι μαθητές απόκτησαν πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν είτε ως εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση είτε να ανοίξουν οι ίδιοι μια δική τους επιχείρηση.

Ενθουσιασμένοι

Ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου Μιχάλης Παρασκευάς τόνισε πως «ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία η εργασία στις βιομηχανίες της Γερμανίας. Είδαμε καινούρια πράγματα και ήταν πολύ ωραία. Οι Γερμανοί μάς φέρθηκαν πολύ καλά, ήταν ευγενικοί συνεργάσιμοι, ενώ μας ανέθεσαν διάφορες εργασίες».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τσίνης εργάστηκε στη Μερσεντές και, όπως είπε, «είδαμε τα εξελιγμένα εργαλεία που διαθέτουν και τον οργανωμένο τρόπο εργασίας τους που τους βοηθά να παράγουν αρκετά».

Ο μαθητής Κώστας Βασιλείου από τον τομέα των οχημάτων είπε πως «στη Γερμανία τα πάντα είναι άριστα διαρθρωμένα και τα συνεργεία αυτοκινήτων βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Πήραμε γνώσεις, μείναμε ευχαριστημένοι, ενώ μας ρώτησαν, αν θέλουμε να πάμε στη Γερμανία να εργαστούμε. Βέβαια προσωπικός μου στόχος είναι πρώτα να επιδιώξω να βρω δουλειά στην Ελλάδα, αν και υπάρχει ακόμη τεράστια κρίση».

Απόκτηση γνώσεων

Ο μαθητής Βασίλης Θεοδωρόπουλος με την ιδιότητα του μηχανικού αυτοκινήτων εργάστηκε στη Μιτσουμπίσι. Ο ίδιος τόνισε πως «για όλους τους μαθητές η εμπειρία της εργασίας μας εκεί, ήταν πολύ σημαντική, αφού αποκτήσαμε πολλές γνώσεις».

Ο μαθητής Τιμολέων Στάμος από την ειδικότητα των οχημάτων, που εργάστηκε στη Μερσεντές, μας είπε ότι για την απόκτηση γνώσεων που πέτυχε και τόνισε πως στη Γερμανία η εργασία είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν και να παράγουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ο μαθητής Γκεράλντ Τσουλχάι, από τον τομέα της Μηχανολογίας, επισήμανε ότι έμαθε αρκετά πράγματα που θα του χρειαστούν στο μέλλον ως γνώσεις.

Στο ερώτημα της μετάβασης στη Γερμανία για εργασία ο μαθητής Αλέξανδρος Γεωργακάς απάντησε πως «μου φάνηκε περίεργο που μας επισκέφθηκε ο δήμαρχος και μας είπε ότι ψάχνει να βρει εργαζόμενους, αφού υπάρχουν κενές θέσεις. Η ανεργία στην περιοχή δεν είναι απλώς χαμηλή, αλλά μηδενική. Πάντως για να αποφασίσει κάποιος να εργαστεί στη Γερμανία, θα πρέπει να γνωρίζει και τη γερμανική γλώσσα».

Η μαθήτρια Γεωργία Νταλούση εξέφρασε την ικανοποίησή της που εργάστηκε στη Μερσεντές και κατάφερε να προσαρμοστεί βοηθώντας ένα μηχανικό. Ήταν μια κανονική δουλειά πάνω στα αυτοκίνητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το