Κόσμος

Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη Γη: Μαγευτικές εικόνες από το βόρειο Σέλας

Ένα φανταστικό φαινόμενο, το βόρειο Σέλας, φώτισε τον νυχτερινό ουρανό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το βόρειο ημισφαίριο, λόγω μιας ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε με εντυπωσιακά χρώματα, με τις εικόνες να καθηλώνουν τους Βρετανούς, ενώ το βόρειο Σέλας παρατηρήθηκε και στην Ιρλανδία.

Εντυπωσιακές εικόνες
Οι εκδηλώσεις Σέλας συμβαίνουν όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από τους μαγνητικούς πόλους.

Στο βόρειο ημισφαίριο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα σε μια ζώνη γνωστή ως οβάλ σέλας, που καλύπτει γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60 και 75 μοιρών. Όταν η δραστηριότητα είναι έντονη, αυτή επεκτείνεται για να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή – γι’ αυτό και οι εμφανίσεις μπορούν να παρατηρηθούν και νοτιότερα.

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα την Παρασκευή. Ειδοποίησε τους χειριστές των σταθμών παραγωγής ενέργειας και των δορυφόρων σε τροχιά να λάβουν προφυλάξεις. Η Noaa δήλωσε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει βόρειο σέλας μέχρι την Αλαμπάμα και τη βόρεια Καλιφόρνια.

Ακόμα και όταν η καταιγίδα αυτή τελειώσει, τα σήματα μεταξύ των δορυφόρων GPS και των επίγειων δεκτών μπορεί να επηρεαστούν, ωστόσο υπάρχουν τόσοι πολλοί δορυφόροι πλοήγησης που τυχόν διακοπές δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Όλα αυτά είναι μέρος της ηλιακής δραστηριότητας που αυξάνεται καθώς ο ήλιος πλησιάζει στο αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου του.

Πόσο διαρκεί η μαγνητική καταιγίδα

Η μαγνητική καταιγίδα αναμενόταν να κορυφωθεί αργά την Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Noaa. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ο οργανισμός.

Η NASA δήλωσε ότι η μαγνητική καταιγίδα δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τους επτά αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας και το πλήρωμα θα μπορούσε να μετακινηθεί σε ένα καλύτερα θωρακισμένο τμήμα του σταθμού, εάν ήταν απαραίτητο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το