Τοπικά

«Γέφυρα» ερευνητών από την Κίνα στο Π.Θ. – Κινέζος καθηγητής θα βρίσκεται για ένα χρόνο στο Τμήμα Μηχανολόγων

Ήρθε από το Πανεπιστήμιο της Κίνας και θα πραγματοποιήσει για ένα χρόνο έρευνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση στη χώρα του. Πρόκειται για τον 38χρονο αναπληρωτή καθηγητή κ. Shengyu, ο οποίος εδώ και μερικές ημέρες δραστηριοποιείται στο Εργαστήριο εναλλακτικών συστημάτων μετατροπής ενέργειας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με διευθυντή τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Τσιακάρα.
Μπορεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες σημαντικά ανοίγματα στην Κίνα φαίνεται όμως πως το Εργαστήριο έχει κάνει ήδη πολύ γοργά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και 17 χρόνια έχοντας αναπτύξει συστηματικές συνεργασίες.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιακάρας «εδώ και μερικές ημέρες έχει έρθει και θα βρίσκεται στο Εργαστήριό μας ως επισκέπτης καθηγητής ένας αναπληρωτής καθηγητής από την Κίνα προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα. Εδώ και 17 χρόνια αναπτύσσουμε συνεχείς συνεργασίες με κινεζικά Πανεπιστήμια, εκπονώντας ερευνητικά προγράμματα, αλλά και άλλα projects. Παράλληλα σε αυτό το διάστημα έχουν βρεθεί στο εργαστήριο γύρω στους δεκαπέντε Κινέζους καθηγητές που έκαναν έρευνα σε διάφορα ζητήματα.
Ο Κινέζος καθηγητής προέρχεται από την πόλη Σου – Τζού και το Πανεπιστήμιο που διδάσκει λέγεται China University of Mining and Technology.
«Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαθέτει τον εξοπλισμό για να προχωρήσω σε έρευνες, όπως σε παρασκευές καινοτόμων υλικών οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες τεχνολογίες» μας είπε αρχικά.
Αναφερόμενος στο γιατί επέλεξε το τοπικό Ακαδημαϊκό ίδρυμα και τον Βόλο, απάντησε πως «ένα ισχυρό κίνητρο για την επιλογή του Βόλου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν το βιογραφικό του καθηγητή κ. Τσιακάρα ο οποίος συν τοις άλλοις έχει ένα σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στην ηλεκτροχημεία και ηλεκτροκατάλυση. Ήταν για μένα ένα πολύ καλό κίνητρο για να συνεργαστώ με τον καθηγητή και να έρθω στην Ελλάδα, ενώ υπήρχαν και πολύ καλές συστάσεις από άλλους συναδέλφους μου. Παράλληλα και ο Βόλος που είναι μια καθαρή πόλη και που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα ήταν για μένα ένα ακόμη κίνητρο».
Μάλιστα φάνηκε ενθουσιασμένους με τη συμπεριφορά των Βολιωτών που τους χαρακτήρισε ως «ευγενικούς».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντείνει την εξωστρέφειά του μέσα από αυτές τις συνεργασίες. Βέβαια είναι μια αλληλεπίδραση, καθώς και το Π.Θ. δέχεται την παραγόμενη γνώση από τα κινεζικά πανεπιστήμια.
«Τέτοιες συνεργασίες μεταξύ καθηγητών ανοίγουν δρόμους για projects, ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των ΑΕΙ» τόνισε ο Κινέζος καθηγητής και πρόσθεσε πως και το πανεπιστήμιο που διδάσκει ανοίγεται στον κόσμο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το