Κόσμος

Γαλλία: Οργισμένoι οι περιβαλλοντολόγοι με την εξόντωση βατράχων για ετήσιο φεστιβάλ

Μέσα σ΄ένα Σαββατοκύριακο, οι επισκέπτες του ετήσιου φεστιβάλ στην πόλη Βιτέλ της ανατολικής Γαλλίας κατανάλωσαν περίπου επτά τόνους βατραχοπόδαρων προκαλώντας την έντονη αντίδραση των φιλοζωικών οργανώσεων.

Η οργή των περιβαλλοντολόγων επικεντρώνεται κυρίως στο ότι, για να απολαύσουν οι χιλιάδες επισκέπτες του φεστιβάλ το παραδοσιακό γαλλικό πιάτο, εισάγονται και εξοντώνονται τόνοι ζωντανών βατράχων κυρίως από την Ασία. Εκεί, όμως, ο πληθυσμός των συγκεκριμένων αμφίβιων βαίνει μειούμενος και ωθείται στα όρια της εξαφάνισης.

Όπως αναφέρει το Politico, μέλη φιλοζωικών οργανώσεων επισημαίνουν ότι οι βάτραχοι υποφέρουν καθώς τεμαχίζονται ενώ είναι ακόμη ζωντανοί.

«Μόνο για το φεστιβάλ της πόλης Βιτέλ, οι διοργανωτές συνέλεξαν 350.000 βατράχους, κυρίως από την Ινδονησία και την Τουρκία, όπου οι πληθυσμοί τους ήδη συρρικνώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς», υποστηρίζει η Σαρλότ Νιτχάρ, μέλος της της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Robin des Bois» («Ρομπέν των Δασών»), γράφει το Politico.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Σάντρα Άλτχερ, της γερμανικής φιλοζωικής οργάνωσης Pro Wildlife, επισημαίνει ότι τίθεται και θέμα ηθικής μεταχείρισης των αμφίβιων, προσθέτοντας ότι «οι βάτραχοι ακρωτηριάζονται ενώ είναι ζωντανοί στην άλλη άκρη του κόσμου.

«Είναι παράλογο. Οι βάτραχοι που εμφανίζονται στην άγρια φύση εδώ στην Ευρώπη προστατεύονται από τη νομοθεσία της ΕΕ», ανέφεραν οι δύο ενώσεις σε κοινή τους δήλωση ζητώντας την απαγόρευση των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να ανέχεται τη συλλογή εκατομμυρίων ζώων σε άλλες χώρες», υποστήριξαν.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο Ντανιέλ Ζιλέ, πρόεδρος της εκδήλωσης «Taste-Cuisses de Grenouilles» στην Βιτέλ, δήλωσε ότι το φεστιβάλ των βατραχοπόδαρων στην πόλη είναι «μοναδικό στη Γαλλία» και προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.

«Το φεστιβάλ αυτό έχει μισό αιώνα ζωής. Δεν είναι η πρώτη φορά που φάγαμε βατραχοπόδαρα που δεν είναι γαλλικής προέλευσης, επειδή υπάρχουν ελάχιστες μονάδες εκτροφής και δεν παράγουν σημαντικές ποσότητες», υποστήριξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία υιοθέτησε το 1979 νομοθεσία για την προστασία των βατράχων, που έβαλε τέλος στην πρακτική της σύλληψής τους στη φύση, ωστόσο εισάγει σχεδόν το 99% των περίπου 3.000 τόνων βατραχοπόδαρων που καταναλώνει ετησίως.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το