Ελλάδα

Φυλακές Διαβατών: Στα 66 έφτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού

Στα 66 έφτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας το κατάστημα κράτησης να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «ελεγχόμενη». Όπως γνωστοποίησε η ίδια, από τις 20 Οκτωβρίου έως σήμερα εντοπίστηκαν συνολικά 66 κρούσματα (59 σε κρατούμενους και 7 σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους), ενώ όλοι οι «θετικοί» κρατούμενοι είναι ασυμπτωματικοί και μόλις ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, αλλά για αιτία που δεν συνδέεται με τον κορωνοϊό.

«Η κατάσταση είναι, παρόλο που σας φαίνεται παράξενο και παράταιρο, ελεγχόμενη» είπε η κυρία Νικολάου και αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, η ίδια ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ θα γίνουν καθολικά τεστ, τόσο στους κρατούμενους όσο και στο προσωπικό, «για να έχουμε πλήρη εικόνα τί γίνεται στη φυλακή». Η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία συναντήθηκε με τη διεύθυνση των φυλακών, εργαζόμενους και εκπροσώπους των κρατουμένων, τόνισε ότι από την πρώτη μέρα λαμβάνονται μέτρα εντός του καταστήματος κράτησης και το τελευταίο διάστημα διενεργήθηκαν περισσότερα από 200 τεστ από τον ΕΟΔΥ.

«Γίνονται απολυμάνσεις κάθε μέρα, έχει χορηγηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) σε κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ό,τι χρειαστεί θα δοθεί προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού μέσα στη φυλακή», επισήμανε η ίδια.

STOP στις περιττές μεταγωγές
Αναφορικά με τις μεταγωγές κρατουμένων, επισήμανε ότι από τη στιγμή που η φυλακή τίθεται σε καραντίνα, «αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιττές μετακινήσεις. Άρα θα περιοριστούν οι μεταγωγές στο ελάχιστο, ακόμη κι αν μπαίνουμε στα χωράφια άλλου υπουργείου» σημείωσε, Η ίδια πρόσθεσε ότι «μέχρι να ελεγχθούν όλοι οι κρατούμενοι θεωρώ για το επόμενο 10ήμερο κανένας δεν πρέπει να βγει από τη φυλακή, παρά μόνο εάν συντρέχουν επείγοντες λόγοι».

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τριμελή αντιπροσωπεία κρατουμένων, είπε ότι της μετέφεραν τον τρόπο που βιώνουν την παρούσα κατάσταση μέσα στη φυλακή και τις ανάγκες τους, με την κυρία Νικολάου να σημειώνει ότι ήταν «πολύ συνειδητοποιημένοι». «Μου μετέφεραν τί χρειάζονται προκειμένου η καθημερινότητά τους, υπό αυτές τις συνθήκες να γίνει καλύτερη, και δεσμεύτηκα ότι θα τους δοθούν ως αντισταθμιστικά, κατά κάποιον τρόπο, τις μέρες αυτές του εγκλεισμού που δεν θα μπορούν να βγουν έξω».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις υπόλοιπες φυλακές της χώρας, η κ Νικολάου δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί άλλα δύο κρούσματα, ένα στη Λάρισα κι ένα στην Κέρκυρα, όπου επίσης διεξάγονται έλεγχοι. «Σκεφτείτε 34 καταστήματα κράτησης σε όλη την επικράτεια με 11.500 κρατούμενους και 5.000 προσωπικό, αυτή τη στιγμή έχουμε σύνολο κρατουμένων και προσωπικού μόλις 80 άτομα (θετικά στον κορωνοϊό)» ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι οι Δικαστικές φυλακές Διαβατών έχουν χωριστεί τα τελευταία 24ωρα σε τρεις ζώνες με ανακατανομή κρατουμένων. Στην πρώτη ζώνη κρατούνται οι θετικοί στον κορονοϊό, στη δεύτερη όσοι έχουν ελεγχθεί και είναι αρνητικοί και στην τρίτη όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του πριν την επίσκεψη της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δήμος Παπαθανασίου, περιέγραψε ως «εφιαλτική» την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοί του στα Διαβατά. «Οι υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτόν. Ζουν έναν εφιάλτη. Οι κρατούμενοι ναι μεν είναι εγκλωβισμένοι στα κελιά τους αλλά δεν κάνουν διασπορά, ενώ οι υπάλληλοι γυρίζουν στα σπίτια τους και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στις οικογένειές τους» σημείωσε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το