Τοπικά

Φθηνότερο το ηλιέλαιο – Από 38 ευρώ το 10λιτρο, πωλείται πλέον στα 22 ευρώ

Τον Μάρτιο, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το ηλιέλαιο ήταν το κύριο θέμα συζήτησης για τη διατροφή μας, καθώς τότε ο κόσμος πληροφορήθηκε ότι από εκείνες τις περιοχές που μαίνονταν μάχες, η Ελλάδα, αλλά και σχεδόν όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος εισάγει την πολύτιμη αυτή πρώτη ύλη για να
παρασκευαστούν πολλά φαγητά.

Η εκτίναξη των τιμών τότε στο ηλιέλαιο, είχε αποτελέσει και μια από τις αιτίες για την αύξηση του κόστους σε μια σειρά ειδών που γεύεται ο κόσμος.
Μετά από πέντε μήνες, όμως, φαίνεται πως υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση και η τάση είναι σταθερά μειούμενη.
Για την κατανάλωση στα αρτοποιεία αυτή την περίοδο ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας ανέφερε πως «υπάρχουν δύο κατηγορίες αρτοποιείων. Τα αρτοποιεία που είναι μέσα στην πόλη, τα οποία έχουν μειωμένη κίνηση και αυτά στην περιφέρεια που έχουν αυξημένη κίνηση λόγω του
τουρισμού και της μεγάλης έλευσης παραθεριστών.
Αυτή η εποχή μέχρι 20 Αυγούστου είναι η εποχή των αρτοποιών που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές. Από τα 196 αρτοποιεία που είναι γραμμένα στο Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας, τα μισά είναι στην πόλη του Βόλου και τα άλλα μισά περιφερειακά.
Σε σύγκριση με πέρυσι, ορισμένα αρτοποιεία μπορεί να έχουν αυξημένη κινητικότητα σε θέμα επισκεψιμότητας, όχι, όμως, τζίρου. Οι Έλληνες επισκέπτες είναι κάπως μαζεμένοι, ενώ όσοι έρχονται από το εξωτερικό είναι λίγο πιο απλοχέρηδες. Οι Έλληνες είναι φοβισμένοι για το τι θα γίνει τον χειμώνα, για αυτό είναι κάπως
περιορισμένοι στις καταναλώσεις τους. Βέβαια είναι αυξημένα τα πάγια έξοδα, σε ρεύμα, πετρέλαιο, πρώτες ύλες».

Σταθερή η τιμή στο ψωμί
Ερωτηθείς για τις τιμές στο ψωμί και αν θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσουράπας απάντησε πως «μέχρι στιγμής δεν φαίνονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα μέχρι τέλους Αυγούστου. Για να κάνουμε το ψωμί χρησιμοποιούμε ντόπιο αλεύρι, έχουμε από αυτό. Για το ψωμί να μην ανησυχεί ο κόσμος.
Τα μαλακά σιτάρια που εισάγουμε από την Ουκρανία, τα χρησιμοποιούμε στα κουλουράκια, σε σφολιάτες, πίτες, φρυγανιές και παντεσπάνια. Να δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην Ουκρανία. Το θέμα είναι αν τα σιτηρά που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία από τη Ρωσία, απεγκλωβιστούν. Θα υπάρχουν
διαφοροποιήσεις στην τιμή ανάλογα με το πότε, πόσα και σε τι συνθήκες θα απεγκλωβιστούν.
Γενικά στα σιτηρά, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε περαιτέρω αυξήσεις τον Σεπτέμβριο που είναι κρίσιμος μήνας, όπως συνέβη και πέρυσι. Από τότε εκτινάχθηκαν οι αυξήσεις στα σιτηρά λόγω του ενεργειακού προβλήματος που προέκυψε».
Για το ηλιέλαιο ο ίδιος είπε πως «αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι το ηλιέλαιο έχει μια σταθερή αποκλιμάκωση. Από εκεί που είχε φτάσει στα 38 ευρώ το δεκάλιτρο, τώρα βρίσκεται στα 22 ευρώ. Γιατί έχει πέσει πολύς ηλίανθος στην αγορά, οι Ουκρανοί απελευθερώνουν ηλιέλαιο και έτσι υπάρχει υπερπροσφορά με μειωμένη ζήτηση, άρα
πέφτει η τιμή. Υπήρχε θέμα στο ηλιέλαιο, γιατί είχαν μπλοκαριστεί όλα. Βρέθηκαν άλλες πιο ακριβές πηγές και τώρα που ομαλοποιείται η κίνηση στην τροφοδοσία, αρχίζει να μειώνεται η τιμή. Πριν τον πόλεμο το δεκάλιτρο ήταν στα 14 ευρώ.
Και η Ινδία ό,τι παραγωγή είχε στον ηλίανθο το έστελνε μέσω Κίνας στην Ουκρανία.
Από εκεί και ύστερα μάζεψε πολύ ηλιέλαιο η Ουκρανία και λόγω πολέμου δεν μπορούσε να το προμηθεύσει στον κόσμο με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη στα μάρκετ και τις αγορές.
Η Ουκρανία πέρυσι και φέτος είχε μαζέψει πολύ ηλιέλαιο και δεν ξέρει τι να το κάνει, με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή του».
Συνέδριο αρτοποιών
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, στις 3-4/9, στο Ξενία στην Πορταριά, θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών με θέμα την κίνηση των καταναλωτών στον φούρνο της γειτονιάς τη μετά πανδημίας εποχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το