Τοπικά

Φθείρεται το ιστορικό τέμπλο της Τσαγκαράδας

Σημαντική φθορά υφίσταται εδώ και λίγο καιρό το ιστορικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα το οποίο κατασκευάστηκε το 1746, εξέλιξη που έχει κινητοποιήσει τους ιερείς και τους πιστούς της περιοχής για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Η ανησυχητική κατάσταση με το τέμπλο παρουσιάστηκε και μέσω βίντεο στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας που για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε από την «Αγγέλων Σύναξις» μια πρωτοβουλία πιστών που έχει δημιουργηθεί για την ανάδειξη του Ιερού Ναού παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα και των άλλων παρεκκλησιών που εντάσσονται στον Ναό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα «Καναράκια» όπου έγινε και απολογισμός δράσεων για το 2018, ενώ τέθηκαν και οι στόχοι για το 2019. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσαγκαράδας π. Σταύρος Σωτηρόπουλος επισήμανε πως «ένας από τους στόχους για το 2019 είναι η ανακατασκευή της στέγης η οποία δυστυχώς μπάζει νερά, με αποτέλεσμα να προκαλείται υγρασία και να δημιουργούνται προβλήματα στατικότητας. Ένα, επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η φθορά που προκαλείται στο σημαντικό τέμπλο του Ναού που κατασκευάστηκε το 1746. Το σαράκι τρώει το τέμπλο, με συνέπεια να έχουν προκληθεί τρύπες, ενώ σε ορισμένα σημεία αποκολλούνται και κομμάτια. Το τέμπλο αυτό είναι ένα κόσμημα για την περιοχή του Πηλίου, καθότι είναι ξυλόγλυπτο και έχει φτιαχτεί από τα χέρια ανθρώπων που πάσχισαν και μετέφεραν τα κομμάτια από τον ένα τόπο στον άλλο. Εμείς προσπαθούμε να εκπονήσουμε μια μελέτη μέσω της οποίας να επαναφέρουμε το τέμπλο στην αρχική του κατάσταση. Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ για τη συντήρηση του τέμπλου απαιτούνται 50.000-60.000 ευρώ, χρήματα που ο ναός δεν μπορεί αν διαθέσει παρά μόνο με τη συνδρομή της κοινωνίας».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στους στόχους ο π. Σταύρος τόνισε πως «επιδιώκουμε την ανακατασκευή των δώδεκα-δεκατριών παρεκκλησιών που έχει ο Ναός στην γύρω περιοχή, ώστε να είναι βιώσιμα και λειτουργικά. Όλα τα παρεκκλήσια λειτουργούν στις μέρες που πανηγυρίζουν. Βέβαια είναι δύσκολο να λειτουργούν τον χειμώνα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις οι στέγες τους μπάζουν νερά. Βέβαια υπάρχουν και άλλα παρεκκλήσια που έχουν ανακαινιστεί πλήρως, όπως του Αγίου Σπυρίδωνα, της Ζωοδόχου Πηγής. Θέλουμε να ανακαινίσουμε και τα υπόλοιπα παρεκλήσια».

Ένας σημαντικός στόχος που υλοποιήθηκε το 2018, ήταν το σπίτι του ιερέα στη συνοικία των Αγίων Αποστόλων. Ο χώρος αυτός για χρόνια ήταν αναξιοποίητος. Τελικά μετά από άμεσες παρεμβάσεις ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και μπορεί να διαμένει εκεί ο ιερέας.
Ο επαγγελματίας κ. Κώστας Νικολάου είναι ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στην «Αγγέλων Σύναξις». Όπως δήλωσε «προσπαθούμε όλοι οι ενορίτες, τόσο αυτοί που διαμένουν στην Τσαγκαράδα, όσο και αυτοί που ήρθαν και μένουν στον Βόλο, να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τη σημαντική θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας σε παρεκκλήσια, σε κτηριακό απόθεμα, σε κελιά που έχουν καταρρεύσει σε ένα βαθμό. Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε παντού και να διασώσουμε αυτά τα πολιτιστικά κοσμήματα. Και είναι ευχάριστο που ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια, γιατί βλέπει αποτελέσματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το