Οικονομία

ΦΠΑ: Από Δευτέρα 20 Μαίου οι µειώσεις στο ράφι

Μειώσεις στις τιµές βασικών προϊόντων στο ράφι, καθώς και υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, το ηλεκτρικό ρεύµα και το φυσικό αέριο αναµένεται να δουν από αύριο οι καταναλωτές. Πρόκειται για το αποτέλεσµα του φορολογικού πακέτου ελαφρύνσεων άµεσης εφαρµογής που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προηγούµενη εβδοµάδα.

Νέα αρχή για εκατοµµύρια οφειλέτες
Εντός της εβδομάδας αναµένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρµογή στο Taxisnet για τη ρύθµιση των 120 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Η ρύθµιση δίνει τη δυνατότητα σε εκατοµµύρια φορολογούµενους που έχουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση να κάνουν µια νέα αρχή στη σχέση τους µε την Εφορία. Τα βασικά σηµεία της ρύθµισης των 120 δόσεων είναι τα εξής:

 1. Υπάγονται στη ρύθµιση οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως το τέλος του 2018.
 2. Στη ρύθµιση µπορούν να υπαχθούν και ποσά που έχουν ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση των 12 ή 24 δόσεων. ∆εν µπορούν, όµως, να υπαχθούν οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθµιση των 100 δόσεων του 2015, η οποία παραµένει ενεργή.
 3. Οι οφειλές των φυσικών προσώπων και των νοµικών προσώπων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µπορούν να ρυθµιστούν σε έως και 120 µηνιαίες δόσεις, ενώ αυτές των νοµικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα µπορούν να ρυθµιστούν σε έως 36 µηνιαίες δόσεις.
 4. Ο ελάχιστος αριθµός των δόσεων είναι 18 και ο µέγιστος 120.
 5. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι 30 ευρώ.
 6. Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθµιση είναι να έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία 5 χρόνια.
 7. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθµιση θα πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά µέσω Taxisnet και η πρώτη δόση να πληρωθεί εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την υποβολή της αίτησης.
 8. Η ρύθµιση χάνεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόµενες δόσεις.
 9. ∆εν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο για την ένταξη στη ρύθµιση. Υπάρχει, όµως, εισοδηµατικό κριτήριο, το οποίο περιορίζει τον αριθµό των δόσεων.
 10. Με την ένταξη στη ρύθµιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων, ενώ σε περίπτωση που ο φορολογούµενος επιλέξει λιγότερες δόσεις από αυτές που δικαιούνται, του χορηγείται πρόσθετη έκπτωση από τις προσαυξήσεις.

Οι παρεµβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που τίθενται σε εφαρµογή από αύριο περιλαµβάνουν:

Τη µετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε ΦΠΑ 13% για βασικά προϊόντα στα ράφια, όπως είναι τα λάδια, παρασκευάσµατα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύµες, αλάτι, ξύδια, ζάχαρη, προϊόντα δηµητριακών, παρασκευάσµατα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσµατα για σούπες, ζωµοί και γενικώς τα τυποποιηµένα µη νωπά τρόφιµα. Επίσης, περνούν σε µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ ο καφές και άλλα δηµοφιλή ροφήµατα. Εφόσον η µείωση του συντελεστή ΦΠΑ περάσει στο σύνολό της στην τελική τιµή των παραπάνω προϊόντων, τότε θα υπάρξει µια µείωση της τάξης περίπου του 9%. Για παράδειγµα, η τιµή του τυποποιηµένου και συσκευασµένου ρυζιού από 4,70 ευρώ το κιλό θα µειωθεί σε 4,28 ευρώ. Ενα πακέτο µακαρόνια από 0,50 ευρώ αναµένεται να κοστίζει 0,45 ευρώ.
Τη µετάταξη από συντελεστή ΦΠΑ 24% σε συντελεστή 13% των υπηρεσιών εστίασης. Συγκεκριµένα, µετατάσσεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ η εκµετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινοµαγειρείων και άλλων συναφών µε αυτές επιχειρήσεων. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι ο καφές, τα αναψυκτικά και τα οινοπνευµατώδη ποτά παραµένουν σε ΦΠΑ 24%. Ενας µέσος λογαριασµός σε εστιατόριο για µια τετραµελή οικογένεια υπολογίζεται σήµερα σε περίπου 50 ευρώ. Από αυτά, υπολογίζεται ότι θα υπαχθεί στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ το ποσό των 40 ευρώ, δηλαδή το 80%. Ετσι, µε τη µείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13% ο συνολικός λογαριασµός για µια τετραµελή οικογένεια πρόκειται να µειωθεί από 50 σε 46,5 ευρώ.

Το ηλεκτρικό ρεύµα και το φυσικό αέριο µετατάσσονται από ΦΠΑ 13% σε 6%. Μια µέση διµηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος ύψους 100 ευρώ θα περιοριστεί λόγω της µείωσης στα 93,80 ευρώ, δηλαδή το νοικοκυριό θα έχει ένα όφελος της τάξης των 6,20 ευρώ.

Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δοµές για άτοµα µε ειδικές ανάγκες και δοµές που παρέχουν κατάλυµα σε άτοµα µε νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 13%. Από τις διατάξεις µείωσης του ΦΠΑ επέρχεται για φέτος απώλεια εσόδων 441 εκατ. ευρώ και 667 εκατ. ευρώ το 2020.

Παραδείγματα: Αποπληρωµή χρέους 10.000€ µε 117€ τον µήνα

 1. Φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα 6.000 ευρώ και χρωστά 1.200 ευρώ. Μπορεί να ρυθµίσει τις οφειλές του σε έως 40 δόσεις των 30 ευρώ η καθεµία.
 2. Φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα ύψους 15.000 ευρώ και οφειλή ύψους 1.000 ευρώ. Προκύπτει ότι µπορεί να δαπανά κάθε χρόνο για τη ρύθµιση των ποσό των 360 ευρώ, δηλαδή µηνιαίως 30 ευρώ. Μπορεί να ρυθµίσει την οφειλή του σε έως 33 δόσεις των 30 ευρώ.
 3. Οφειλέτης έχει ετήσιο εισόδηµα ύψους 30.000 ευρώ και χρωστά από φόρους το ποσό των 10.000 ευρώ. Υποχρεώνεται να δαπανά ετησίως για τη ρύθµιση το ποσό των 1.400 ευρώ ή 117 ευρώ τον µήνα. Μπορεί να ρυθµίσει την οφειλή του σε 85 δόσεις των 117 ευρώ.
 4. Φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα ύψους 25.000 ευρώ και οφειλή ύψους 5.000 ευρώ. Υποχρεώνεται να δαπανά ετησίως για τη ρύθµιση 900 ευρώ ή 75 ευρώ τον µήνα. Μπορεί να ρυθµίσει την οφειλή του σε 67 δόσεις των 75 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το