Τοπικά

Φοβούνται παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ακόμα και στη θεραπευτική διαδικασία

Την ανάγκη να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του οργανισμού, τόνισαν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ που συνεδρίασαν σήμερα στον Βόλο με σκοπό να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειές τους.
Η Κατερίνα Μαυρογιαννάκη, πρόεδρος στον Σύλλογο Φίλων Εθελοντών και οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, Πιλότος ανέφερε ότι εκτός από τους ανθρώπους που έχουν ευεργετηθεί συμπορεύονται με τον σύλλογο εθελοντές που βρήκαν ένα πλαίσιο με ηθικές αξίες.
«Φοβόμαστε πως με αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ήταν απρόσμενη και ίσως ύπουλη, θα διαταραχθεί το κλίμα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και πιθανόν να γίνουν παρεμβάσεις ακόμα και στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία. Είναι κάτι που μας φοβίζει και δεν το θέλουμε» δήλωσε.
Τα μέλη που είναι στο Δ.Σ είναι εθελοντές και προσφέρουν τόσα χρόνια αμισθί τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με την κ. Μαυρογιαννάκη «σίγουρα είναι διαπόμπευση για το όνομα τους η επίκληση της καλής διοίκησης και κακοδιαχείρισης που ήταν η αφορμή για να ψηφιστεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Τόνισε ακόμη ότι το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί σε ένα κοινοτικό μοντέλο και τα μέλη του συναποφασίζουν δημοκρατικά. «Ένα διορισμένο ΔΣ διαταράσσει το κοινοτικό πλαίσιο λειτουργίας και ίσως ενσπείρει υπόνοιες για τη γενική λειτουργία του».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο Γιάννης Μίλτος αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες σε όλη την Ελλάδα για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ».
«Ήταν μεγάλη η προσέλευση του κόσμου και συγκινητική η συμπαράσταση τους. Πλήθος φορέων που με ψηφίσματα δήλωσαν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα που κάνουμε» είπε.
Επί της ουσίας η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θέτει σε κίνδυνο όλη τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και τη φυσιογνωμία του ως ένας οργανισμός που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια υπηρεσίες απεξάρτησης και τη φιλοσοφία που τον διέπει.
«Από εδώ και στο εξής παύει να ισχύει η αυτοδιοίκηση ενώ μέχρι τώρα η διοίκηση εκλεγόταν μέσα από τη γενική συνέλευση που συμμετείχαν προσωπικότητες από όλους τους χώρους και από την επιστημονική κοινότητα αλλά και άνθρωποι με μεγάλη κοινωνική προσφορά και έργο» πρόσθεσε ο κ. Μίλτος.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο υπουργός θα διορίζει ένα Δ.Σ. που θα είναι έμμισθο. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στο Δ.Σ. και στον υπουργό να επέμβει σε όλη τη λειτουργία του οργανισμού και να αλλάξει όλες τις διαδικασίες.

«Η αλλαγή έγινε αιφνίδια, μέσα σε μία νύχτα, χωρίς διαβούλευση και χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση» τόνισε ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ και πρόσθεσε ότι είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί τέσσερις δεκαετίες και δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα.
«Το έργο του είναι πολύ σημαντικό. Τα αποτελέσματά του είναι απτά και οι άνθρωποι που μπαίνουν σε μια διαδικασία θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης ζουν ανάμεσα μας. Μιλάνε για αποκατάσταση της κακής διοίκησης και της σωστής διαχείρισης όταν πρόσφατα είχε γίνει έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο ΚΕΘΕΑ και δεν φάνηκε κανένα πρόβλημα. Το ΚΕΘΕΑ δεν έδωσε δικαίωμα ούτε για μαύρες τρύπες, ούτε για οικονομικές ατασθαλίες».
Πέρυσι στη Μαγνησία είχαν βοηθηθεί μέσω του ΚΕΘΕΑ 450 άνθρωποι ως άμεσα ωφελούμενοι (χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους) αλλά και 7.500 άτομα που υποστηρίχθηκαν στο επίπεδο της πρόληψης.
Το τοπικό ΚΕΘΕΑ θα έρθει σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για να βρεθεί λύση. «Έγινε μία πρώτη συνάντηση με τον υπουργό και οι ενέργειες μας θα κλιμακώνονται μέχρι να μας δοθεί μία απάντηση γιατί συμβαίνει όλο αυτό. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένη απάντηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το