Τοπικά

Φοβούνται νέο Μάτι στο Σουτραλί – Κάτοικοι ζητούν τη διάνοιξη διόδων πρόσβασης στην παραλία

Οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι, που κόστισαν δεκάδες ζωές, θορύβησαν τους κατοίκους στο Σουτραλί. Ζητούν τη διάνοιξη διόδων πρόσβασης στην παραλία και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα ανάμεσα στα δύο αναψυκτήρια, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αντιπροσωπεία των κατοίκων αποτάθηκε ήδη στον Δήμο Βόλου με αίτημα την τήρηση της νομοθεσίας, που προβλέπει να υπάρχουν περάσματα, ανά 300-350 μέτρα.

 «Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρωθεί κοντά στους 20 ιδιοκτήτες. Στην αρχή ζητήσαμε ακρόαση από τον δήμαρχο Βόλου και η γραμματέας του μας παρέπεμψε στον κ. Θανάση Σταυρίδη, ο οποίος είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Βιώσιμης Κινητικότητας. Πλέον αναμένουμε τη Δημοτική Αρχή, που θα καταλήξει. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Αν πάρει φωτιά από τον κεντρικό αγροτικό δρόμο και προς τα κάτω, δεν μας γλιτώνει κανείς. Έτσι και καεί ένα αυτοκίνητο και φράξει τον δρόμο, από πού θα περάσουμε οι υπόλοιποι; Κάναμε τις προτάσεις μας στους ιδιοκτήτες, που έχουν παραθαλάσσια κτήματα, ακόμη και να τους αποζημιώσουμε για το κομμάτι γης, που θα διαθέσουν, αλλά δεν καταλήξαμε κάπου», ανέφερε στη «Θ» εκπρόσωπος της άτυπης επιτροπής, που συστάθηκε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Σουτραλί: «Πιο παλιά στην περιοχή, η οποία διοικητικά υπάγεται στην πρώην Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου, υπήρχαν μόνο κτήματα και ορισμένα καλύβια. Μετά τη μεταπολίτευση ο κόσμος άρχισε να αγοράζει αγροτεμάχια και οι ιδιοκτησίες να περιφράσσονται. Αυτό είχε αποτέλεσμα, να έχει αποκοπεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία».

Οι κάτοικοι επικαλούνται πως τα περάσματα υπήρχαν. Τα μονοπάτια είχαν διανοιχθεί για την εξυπηρέτηση της εύκολης πρόσβασης από τους καλλιεργητές, αλλά πλέον παρεμποδίζονται και σε πολλές περιπτώσεις άλλαξε η φορά τους, από την κατάτμηση των παλιών ιδιοκτησιών και τις περιτοιχίσεις που έγιναν.

Οι διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των ιδιοκτητών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Σουτραλί δεν είναι ενταγμένο πολεοδομικά στο σχέδιο πόλης, αλλά ανήκει στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ)-3Α, είναι τα δύο βασικά σημεία, που λαμβάνονται υπόψη από τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, που εξετάζουν το αίτημα των κατοίκων. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 236/1984, για την προστασία των ακτών, οι περιφράξεις ιδιοκτησιών σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την ακτή, επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση, για την προστασία καλλιεργειών ή ειδικών χρήσεων της γης. Για την αναγκαιότητα της εκάστοτε περίφραξης αποφασίζει τριμελής επιτροπή, που απαρτίζεται από υπαλλήλους της Πολεοδομίας, του Δασαρχείου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο άρθρο 9 παρ. β του Π.Δ. 236/84 αναφέρεται ότι «για τις ειδικές καλλιέργειες επιτρέπεται η περίφραξής τους και σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων, όταν δεν παρεμποδίζεται η παράλληλη προς τη γραμμή αιγιαλού ή την όχθη της λίμνης προσπέλαση του κοινού. Η απόσταση αυτή καθορίζεται κατά περίπτωση από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,5 μέτρο».

Από εκεί και πέρα, για τον έλεγχο νομιμότητας των υφιστάμενων περιφράξεων από το Τμήμα Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, υπηρεσιακοί παράγοντες τόνισαν στη «Θ», πως πρέπει να προηγηθεί έγγραφη καταγγελία. Ωστόσο, οι κάτοικοι απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο, αποκλείοντας περιπτώσεις καταγγελιών εκατέρωθεν. «Δεν υπάρχει λογική στο να αρχίσουμε να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό ζητάμε τη συνδρομή του Δήμου, που έχει και την ευθύνη για την τήρηση των νόμων», σχολίασε ένας από τους κατοίκους, που ζητεί να βρεθεί μία λύση, προτού συμβεί το κακό…

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σιλουέτες ζωής» – Αναζήτηση διεξόδου στις δυσκολίες της ζωής

  Το βιβλίο της Άρτεμις Χατζηγεωργίου - Κουτσούκου με τίτλο «Σιλουέτες ζωής» θα παρουσιαστεί στον…

25 Ιανουαρίου 2024

Παρουσίαση του βιβλίου «Φωτοανάγνωση» της Βασιλικής Γιαννακοπούλου

  Η συγγραφέας και ψυχολόγος Βασιλική Γιαννακοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Φωτοανάγνωση», τη…

25 Ιανουαρίου 2024

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να δώσει άμεση λύση για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους”

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Πέρασαν πάνω από 4 μήνες από το…

25 Ιανουαρίου 2024

Ραφαέλα Πιτσικάλη: Θλίψη για τον θάνατο της 21χρονης – «Μια μαχήτρια της ζωής», αναφέρουν στις αναρτήσεις τους οι επώνυμοι

Θλίψη προκάλεσε η είδηση για τον θάνατο της Ραφαέλας Πιτσικάλη σε ηλικία 21 ετών. Η…

25 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση «Οι διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα» από ΑΣΚΙ και ΣΙΜΕΑ

  Οι Φίλοι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης…

25 Ιανουαρίου 2024

Πυροβολισμοί με μαφιόζικο άρωμα – Τον πλησίασε με αυτοκίνητο και του έριξε τρεις φορές

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (24/1) στην Κάτω Αχαΐα. Σύμφωνα με πληροφορίες…

25 Ιανουαρίου 2024