Τοπικά

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να δώσει άμεση λύση για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους”

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Πέρασαν πάνω από 4 μήνες από το πολλαπλό καταστροφικό χτύπημα από τον Daniel και τον Elias στη Θεσσαλία. Αποδείχτηκε ότι τα αντλιοστάσια που κατασκευάστηκαν γύρω από τον ταμιευτήρα της Κάρλας δεν ήταν ικανά να λειτουργήσουν για να διοχετεύσουν νερό μέσα σ’ αυτόν. Οι ευθύνες για αυτό και πολλές άλλες κακοτεχνίες και ατέλειες, είχαν καταγγελθεί από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) πολύ πριν τις πλημμύρες, ακόμα και με υπόμνημα που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Βόλου.

Σήμερα, εκτός του συνόλου 150.000 στρεμμάτων, παραμένει πλημμυρισμένο και το τμήμα μεταξύ του Ν.Α. αναχώματος των Καναλίων και του επαρχιακού δρόμου Βελεστίνου – Καναλίων. Το τμήμα αυτό, που φιλοξενούσε καθημερινά χιλιάδες ζώα ελευθέρας βοσκής, θα μπορούσε να είναι σε χρήση από τις πολλές δεκάδες κτηνοτρόφους, που πλέον βρίσκονται σε απόγνωση. Αφού έχασαν πολλά ζώα, χρήσιμο εξοπλισμό και απαραίτητες εγκαταστάσεις, σήμερα συντηρούν τα ζώα τους σταβλισμένα, σε ακατάλληλες συνθήκες, με υψηλό κόστος διατροφής και με κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. Επιπλέον οι ετήσιες επιδοτήσεις κόπηκαν και πλέον είναι ζήτημα χρόνου ο ξεριζωμός τους.

Η ΠΠΜ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων από την περιοχή Καναλίων-Κεραμιδιου-Στεφανοβικειου και άκουσε με προσοχή τα προβλήματα τους. Με επί τόπου έλεγχο εκτιμήθηκε ως άμεση πρώτη βοήθεια η άντληση του νερού που υπάρχει στο τμήμα αυτό των 4.000 στρεμμάτων, ώστε να μπορέσουν σύντομα να βοσκήσουν ελεύθερα τα ζώα τους. Για να γίνει αυτό υπάρχει πλέον ο απαραίτητος χώρος εντός του ταμιευτήρα διότι η στάθμη του νερού έπεσε στα 48,4 μέτρα. Όταν με άντληση μεταφερθούν εντός του ταμιευτήρα τα νερά, που παραμένουν στο τμήμα αυτό, η στάθμη μέσα στον ταμιευτήρα θα ανέβει μόνο κατά 6 εκατοστά του μέτρου . Για να γίνει αυτό χρειάζεται επισκευή και λειτουργία του αντλιοστασίου των Καναλίων και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του ένα πλωτό αντλητικό συγκρότημα που θα μεταφέρει τα πλημμυρισμένα ύδατα εντός του ταμιευτήρα. Τη λύση αυτή, σε πολλαπλάσιο μέγεθος, έχει ήδη προτείνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας για τα 150.000 στρέμματα. Άρα το μικρό αυτό τμήμα που είναι ζωτικό για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, μπορεί σχετικά εύκολα, με μικρό οικονομικό και ενεργειακό κόστος να αποκατασταθεί. Η ΠΠΜ ζητάει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό που είναι θέμα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους και τα ζώα τους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ραφαέλα Πιτσικάλη: Θλίψη για τον θάνατο της 21χρονης – «Μια μαχήτρια της ζωής», αναφέρουν στις αναρτήσεις τους οι επώνυμοι

Θλίψη προκάλεσε η είδηση για τον θάνατο της Ραφαέλας Πιτσικάλη σε ηλικία 21 ετών. Η…

25 Ιανουαρίου 2024

Εκδήλωση «Οι διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα» από ΑΣΚΙ και ΣΙΜΕΑ

  Οι Φίλοι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης…

25 Ιανουαρίου 2024

Πυροβολισμοί με μαφιόζικο άρωμα – Τον πλησίασε με αυτοκίνητο και του έριξε τρεις φορές

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (24/1) στην Κάτω Αχαΐα. Σύμφωνα με πληροφορίες…

25 Ιανουαρίου 2024

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

  Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου συνεχίζει τη λειτουργία του για αναψυχή και χιονοδρομίες με ικανή…

25 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με πρόσχημα ατυχήματα συγγενών

  Τουλάχιστον τρία περιστατικά σημειώθηκαν πρόσφατα στον Βόλο από απατεώνες, οι οποίοι προσπαθούν να αποσπάσουν…

25 Ιανουαρίου 2024

Οι σύμβουλοι της ΛΑΣ Θεσσαλίας, στο πλευρό των αγροτών στα μπλόκα

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, βρέθηκαν απο την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των…

25 Ιανουαρίου 2024