Πολιτισμός

Εκδήλωση «Οι διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα» από ΑΣΚΙ και ΣΙΜΕΑ

 

Οι Φίλοι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι διαδρομές της Αριστεράς στον Βόλο κατά τον 20ό αιώνα».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γραμματέας των ΑΣΚΙ Πολυμέρης Βόγλης με θέμα Ένα διαφορετικό αρχείο, ο υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο ΙΑΚΑ Δημήτρης Σκαλτσής, μέλος του ΣΙΜΕΑ, με θέμα Αριστερά και εργατικοί αγώνες στον Μεσοπόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο και ο νομικός και συγγραφέας Πάνος Σκοτινιώτης, με θέμα Αριστερά και Μαγνησία στη Μετεμφυλιακή Ελλάδα, 1950-1967.
Χαιρετισμό θα απευθύνει η διδάκτωρ Ιστορίας και προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά. Την εκδήλωση θα συντονίσει η διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, γραμματέας «Φίλων των ΑΣΚΙ», Βασιλική Λάζου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Σαράτση, στο κτήριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ελεύθερη είσοδο.
Τα «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» (ΑΣΚΙ) ιδρύθηκαν το 1992 από μια ομάδα ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς, με πρωτεργάτη τον Φίλιππο Ηλιού. Σκοπός τους ήταν η διαφύλαξη και διάθεση στην ιστορική έρευνα ενός σημαντικότατου και κρίσιμου για την ελληνική ιστορία αρχειακού υλικού: το τμήμα του αρχείου του ΚΚΕ, το οποίο, μετά τη διάσπαση του ενιαίου κόμματος το 1968, περιήλθε στην κατοχή του ΚΚΕ εσωτερικού, το αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα-Φωνή της Αλήθειας» (1947-1968), το Αρχείο του ΚΚΕ εσωτερικού (1968-1986) και το αρχείο του κόμματος της Ελληνικής Αριστεράς (1986-1989). Τέλος, το αρχείο της προδικτατορικής ΕΔΑ, νόμιμης έκφρασης της αριστεράς από το 1952 έως το 1967. Σήμερα στα ΑΣΚΙ βρίσκονται εξαιρετικής σημασίας και όγκου αρχειακά τεκμήρια (περισσότερα από 5.000.000 έγγραφα), τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται. Στόχος των ΑΣΚΙ είναι η πρόσβαση και ελεύθερη χρήση όλων των τεκμηρίων από τους μελετητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Στην ιστοσελίδα τους (www.askiweb.eu) βρίσκονται πλέον, με απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση, περισσότερες από 200.000 σελίδες από σπάνια αρχειακά και έντυπα τεκμήρια για την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως από Ελλάδα και εξωτερικό.
Το σωματείο «Φίλοι των ΑΣΚΙ» ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την υλική και ηθική ενίσχυση και υποστήριξη των δραστηριοτήτων των ΑΣΚΙ.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Στέλιο, συγχωρέσε με»: Θλίψη στην κηδεία του 39χρονου που δολοφονήθηκε από τον πεθερό του στη Νίκαια

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία του 39χρονου που δολοφονήθηκε από τον πεθερό του στη…

5 Μαρτίου 2024

Νάξος: Άγριος καβγάς μεταξύ μαθητών μετά από σχολική εκδρομή – Δύο συλλήψεις ανηλίκων

Χαμός προκλήθηκε χθες (4/3) στη Νάξο, έπειτα από την ολοκλήρωση σχολικής εκδρομής με αποτέλεσμα να…

5 Μαρτίου 2024

Για τις 22 Απριλίου αναβλήθηκε η δίκη των δύο πολιτών – Δηλώσεις Ζωής Κωνσταντοπούλου

Για τις 22 Απριλίου 2024 στις 11 το πρωί, αναβλήθηκε η δίκη των δύο πολιτών…

5 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Σκότωσε τον 6 μηνών γιο του ταρακουνώντας τον και χτυπώντας του το κεφάλι

Δεκαπέντε χρόνια στη φυλακή θα μείνει ένας πατέρας ο οποίος σκότωσε τον έξι μηνών γιο…

5 Μαρτίου 2024

Πτήση από Αλεξανδρούπολη προς Αθήνα καθυστέρησε 3 ώρες λόγω… επίθεσης πουλιών

Τρίωρη καθυστέρηση πρωινής πτήσης από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προς την Αθήνα είχε ως…

5 Μαρτίου 2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Διχάζει το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής – Τι είπε η Λίνα Μενδώνη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ελληνικη μουσική και «τη…

5 Μαρτίου 2024