Τοπικά

Φόβοι για απογείωση της τιμής του οβελία ενόψει του Πάσχα

 

Φωτιά και λαύρα αναμένεται να είναι φέτος το Πάσχα οι τιμές στο αρνάκι και στο κατσικάκι, με τους καταναλωτές να καλούνται να βγάλουν από την τσέπη ένα ποσό που τα τελευταία χρόνια δεν είχαν ξαναδώσει. Απέχουμε σχεδόν τρεις εβδομάδες από το Πάσχα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το πού θα καταλήξει η μπίλια του κόστους του οβελία, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Βολιώτες θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη σε σχέση με πέρσι.
Μια από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας, η έλλειψη αμνοεριφίων και η τεράστια αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών, που δεν επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να συντηρήσουν τα κοπάδια τους. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη σε σχέση με πέρσι το κόστος στις ζωοτροφές ανέβηκε κατά 70%, με πολλούς κτηνοτρόφους να αποφεύγουν να μεγαλώσουν άλλα ζώα. Χαριστική βολή για τον κλάδο είναι το κόστος των καυσίμων και του ρεύματος, με συνέπεια ουκ ολίγοι Μαγνησιώτες παραγωγοί να προβούν αυτές τις ημέρες στη σφαγή των ζώων τους και από το καλοκαίρι να παρατούν την κτηνοτροφία.
Λόγω όλων αυτών αναμένεται να δούμε πρωτοφανείς καταστάσεις με την τιμή, όπως εκτιμά η κ. Διβάνη, με την οποία θα φύγει το σφάγιο από τον παραγωγό, φτάνοντας τα 9 ευρώ, ενώ στα κρεοπωλεία είναι πιθανό να κυμανθεί από 14 έως 15 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν και θα έχει αυξηθεί η ζήτηση, ταμπελάκια να δείχνουν ακόμα και 20 ευρώ το κιλό στα ελληνικά ερίφια, με τους καταναλωτές να πρέπει να δαπανήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να γιορτάσουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Παράλληλα δεν πρόκειται να υπάρξουν και σημαντικές διαφορές στον εισαγόμενο «οβελία», με τις τιμές πάνω κάτω να πλησιάζουν στα παραπάνω όρια, με αυτά των ελληνικών αμνοερίφιων.
Ερωτηθείς σχετικά από τη «Θ» ο γνωστός κρεοπώλης του Βόλου κ. Καλτσάς, ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις τιμές, όμως, εκτιμά ότι η μέση τιμή πώλησης θα είναι περισσότερο αυξημένη από την περσινή, φτάνοντας τα 13 με 14 ευρώ το κιλό, χωρίς να αποκλείεται να πάει και παραπάνω. Επιπλέον σημειώνει πως ίσως παρατηρηθούν και φέτος ελλείψεις σε ντόπια ζώα, εξαιτίας του γεγονότος πως μια εβδομάδα νωρίτερα θα γιορταστεί το Πάσχα των Καθολικών και αναμένεται να γίνουν εξαγωγές στην Ιταλία.
Για ακρίβεια η οποία θα οφείλεται σημαντικά στην αύξηση του κόστους για την προμήθεια ζωοτροφών μιλά και από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Παύλος Σταμόπουλος. Όπως υπογραμμίζει έρχεται δύσκολο Πάσχα για όλους, με την ακρίβεια να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα αναφορικά με την προμήθεια αρνιού ή κατσικιού, που όμοιά της δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια.

Ακρίβεια από πέρσι
Σε λογικά επίπεδα κινούνταν μέχρι το 2020 οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια στη Μαγνησία, καθώς πέρσι άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα. Το 2021 η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ, ενώ η διακύμανσή της ήταν από 11,5 έως και 13 ευρώ. Το 2020 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον καταναλωτή, ο οποίος προμηθεύτηκε τον παραδοσιακό οβελία από 8,60 έως 8,80 ευρώ με ένα ευρώ πάνω στα κατσίκια και το 2019 από 9,60 έως και 9,80 ευρώ τα αρνιά και γύρω στα 10,60 τα κατσίκια. Το 2018 από 8,5-9 ευρώ το κιλό τα αρνιά, ενώ στα κατσίκια μεταξύ 9-9,80 ευρώ. Το 2017 το αρνί κόστιζε από 7 έως 8,80 και το κατσίκι 8 έως 9,8 ευρώ. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά οι παραγωγοί πουλούσαν τα ζώα από 4 έως και 5,5 ευρώ. Το 2016 τα αρνιά κόστιζαν γύρω στα 9 ευρώ το κιλό και 10 τα κατσίκια. Τέλος πριν από 14 χρόνια και συγκεκριμένα στην αρχή της κρίσης το κόστος των αρνιών κινούνταν γύρω στα 8,8 ευρώ και των κατσικιών κοντά στα 10. Οι παραγωγοί πουλούσαν από 5,5 έως και 6,5 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το