Τοπικά

Φουτουριστική πρόταση για το Μουσείο της Αργούς με ανάπλαση στην περιοχή του λιμανιού “Θ”

ΑΡΓΩ ΜΟΥΣΕΙΟ 2

Ένα εμβληματικό κτίριο που θα αναβαθμίσει αισθητικά τη θαλάσσια πύλη της πόλης, θα εμπλουτίσει καθοριστικά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της και ογκοπλαστικά, μορφολογικά και λειτουργικά θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της μουσειακής αφήγησης που στεγάζει και των δράσεων που αυτή στοχεύει να προκαλέσει είναι η πρόταση για το Μουσείο της Αργούς και την ευρύτατη ανάπλαση γύρω από αυτό στην περιοχή του λιμανιού Βόλου. Πρόκειται για την πρόταση του αρχιτέκτονα κ. Σωτήρη Γιαμάκου, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συγκέντρωση των «Αργοναυτών» στον πολυχώρο τέχνης του ωδείου Φουντούλη στο Βόλο.
Σύμφωνα με την πρόταση του αρχιτέκτονα «το λιμάνι των Μύθων με 200.000 μ2 πράσινου αναπτύσσεται γύρω από το Μουσείο της Αργούς, που ακτινοβολεί στη μέση της δυτικής πλευράς του λιμένα και επάνω στη θάλασσα, με τρόπο ώστε να αξιοποιείται μια ανεκμετάλλευτη και υποβαθμισμένη περιοχή προς όφελος του λιμένα, αλλά και της πόλης.
Η ανάπλαση γύρω από το Μουσείο, αφορά μια σύγχρονη μαρίνα, τη μεγαλύτερη και μοναδική VIP πράσινη μαρίνα του Αιγαίου, με 1500 θέσεις σκαφών στη θάλασσα, 500 σκάφη στη στεριά, και δυνατότητα φιλοξενίας «Super Yachts» σκαφών οποιουδήποτε μεγέθους με όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές, ενώ παράλληλα, το μουσείο υποστηρίζουν ένα ακόμα μυθολογικό μουσείο για τους Κενταύρους βόρεια από το σημερινό πάρκο στο Πεδίον του Άρεως και ένα σύγχρονο ναυτικό μουσείο στο νότιο άκρο του λιμένα.
Μια νέα παραλία στη βόρεια πλευρά του χείμαρρου Ξηριά, συνδέει το Μουσείο της Αργούς δυτικά με την πόλη. Ένας πράσινος χώρος 50.000 μ2 υπαίθριων εκδηλώσεων, το σημερινό πάρκο και ένα νέο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Συγκρότημα 25.000 μ2, που αναπτύσσεται πάνω από το χείμαρρο στο ύψος της σημερινής ιχθυόσκαλας πλαισιώνουν τη νέα αυτή παραλία. Πλοία εκθέσεων και ημερήσιων πλόων που μεταφέρουν κόσμο από και προς το Βόλο και τον Παγασητικό παραβάλλουν σε αυτή την παραλία.
Βόρεια του Μουσείου οργανώνεται η προβλήτα των VIP σκαφών ή εναλλακτικά μπορεί να δημιουργηθεί Terminal κρουαζιερόπλοιων. Προς τα πίσω ΒΔ αναπτύσσεται το Dry Dock της μαρίνας για 250 – 500 σκάφη στη στεριά, ανάμεσα στο πράσινο με όλες τις επισκευαστικές υποστηρίξεις και δυνατότητα διαμονής των θαλάσσιων επισκεπτών στα σκάφη ολόκληρο το χρόνο. Αυτή η πρόσθετη δυνατότητα της χειμερινής φιλοξενίας, είναι περιζήτητη σε ιστιοπλόους της τρίτης ηλικίας από τη Βόρεια Ευρώπη, που αναζητούν ήπια κλίματα για το ξεχειμώνιασμά τους, περιζήτητη υποδομή στη Μεσόγειο και με μεγάλη κερδοφορία. Στην Ελλάδα αντίστοιχο παράδειγμα μπορούμε να βρούμε στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.

ΑΡΓΩ ΜΟΥΣΕΙΟ 3

Το Μουσείο για την Αργώ
Πρόκειται για μια πρόταση ενός εμβληματικού κτιρίου – τοπόσημου, που στόχο έχει, αφενός να αναβαθμίσει αισθητικά τη θαλάσσια πύλη της πόλης και να εμπλουτίσει καθοριστικά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της και αφετέρου, ογκοπλαστικά, μορφολογικά και λειτουργικά να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της μουσειακής αφήγησης που στεγάζει και των δράσεων που αυτή στοχεύει να προκαλέσει.
Το κτίριο συντίθεται από εύπλαστους όγκους, που παραπέμπουν σε ρευστές εικόνες και συμβολισμούς, ανάλογα με τη γωνία θέασής του. Το ένα μέρος του καμπύλου κελύφους διεισδύει στο νερό, ενώ το άλλο καταλήγει στα πέντε ζευκτά της στέγης που συμβολίζουν τις 5 θάλασσες της αργοναυτικής περιπέτειας. Ο ιστός στην κύρια είσοδο σηματοδοτεί τη ναυτική εγκατάσταση, ενώ η γεωμετρία του κελύφους της στέγης παραπέμπει στο ανέμισμα των κυμάτων και στο ταξίδι με τα πανιά.
Το ρευστό όγκο του κτιρίου, διαπερνά διαγώνια ο κυρίαρχος γραμμικός άξονας της Αργούς που νοητά συνδέει την Ιωλκό με την Κολχίδα. Ο άξονας αυτός ορίζει τη γεωμετρία και την όψη προς τη θάλασσα, εξασφαλίζει την ασφαλή ανέλκυση της Αργούς στον πυρήνα της κύριας αίθουσας.
Εσωτερικά το κτίριο συντίθεται από ένα σύστημα ραμπών, που περιβάλλει τον ενιαίο εκθεσιακό χώρο, το θόλο, τα σκηνικά κελύφη του Μύθου, με σημείο αναφοράς την Αργώ.
Ο σφαιρικός θόλος που εγγράφεται στον κεντρικό χώρο του κτιρίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δυναμικότητας 120 ατόμων, για ποικίλες εκδηλώσεις – σε συνδυασμό με τη μουσειακή περιήγηση ή όχι. Με ανοιχτό το πάνω μέρος του, ο θόλος μετατρέπεται σε ανοιχτό αμφιθέατρο με θέα το καράβι, οπότε ενσωματώνεται απολύτως στον εκθεσιακό χώρο. Έτσι δημιουργείται ένας διευρυμένος χώρος προβολής με την αξιοποίηση γιγαντοοθόνης, που βρίσκεται κοντά στην πρύμνη της Αργούς, και είναι δυνατή η μετατροπή ολόκληρου του Μουσείου σε ένα ενιαίο εσωτερικό αμφιθέατρο 1000 ατόμων.

ΑΡΓΩ ΜΟΥΣΕΙΟ 4

Θέσεις εργασίας
Το ανθρώπινο δυναμικό του Βόλου, που διαθέτει πανεπιστήμιο, αλλά και επαγγελματικά λύκεια με κατεύθυνση τη ναυτιλία, το αεροδρόμιο, το μοναδικό περιβάλλον του Πηλίου και η θέση του λιμανιού στο κέντρο της χώρας, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του έργου και μετά το 2021 με 3.000 νέες θέσεις εργασίας στην πόλη του Βόλου και πρόσθετα έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων για την περιοχή.
Το κόστος του έργου, λόγω των από χρόνια περαιωμένων επιχώσεων και κυματοθραυστών, δεν ξεπερνά ούτε στο μισό τα αντίστοιχα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο, ενώ η μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος που διαφαίνεται από μεγάλους διεθνείς επενδύτες στο χώρο του Yachting, πρέπει να κινητοποιήσει τους τοπικούς φορείς στις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το