Τοπικά

Φωτιά από τζάκι λαμπάδιασε σκεπή σπιτιού στην Αγία Παρασκευή (photos)

Παρανάλωμα του πυρός κινδύνευσε να γίνει ο τρίτος όροφος οικοδομής χθες το απόγευμα στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής Βόλου, όταν ξέσπασε φωτιά στη σκεπή της προερχόμενη από την καμινάδα του τζακιού.

Η φωτιά ξέσπασε σε κατοικία τρίτου ορόφου στην οδό Σαρακηνού 4, απέναντι από την είσοδο του προαυλίου του ιερού ναού της Αγ. Παρασκευής, κινητοποιώντας μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους γειτονικών σπιτιών.
Στο σημείο έσπευσαν πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 12 πυροσβέστες, που προσέγγισαν δύσκολα το σημείο, καθώς οι δρόμοι είναι στενοί στην περιοχή και δεν μπορούσαν να κάνουν ελιγμούς.
Η φωτιά ξεκίνησε στις 16.45’ από αναμμένο τζάκι και επεκτάθηκε στη σκεπή, που υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως κατέρρευσε η μισή σκεπή του σπιτιού, ενώ διασώθηκε η τσιμεντένια ταράτσα του υπόλοιπου τμήματος.
Η φωτιά σβήστηκε τελικά στις 18.15’ και σύμφωνα με υπολογισμούς των πυροσβεστών, οι ζημιές που προκλήθηκαν, φθάνουν τις 8.000 ευρώ, ενώ μεγάλη είναι η αξία της περιουσίας που διασώθηκε.

Η καύση ξύλων σε τζάκι εκτός από τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα που προκαλεί, αποτελεί και εν δυνάμει κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, εφόσον δεν επιδεικνύεται προσοχή και το τζάκι δεν είναι καθαρισμένο.
«Ο κόσμος δεν γνωρίζει, τι είναι ο σωστός καθαρισμός του τζακιού. Δεν γνωρίζει και τι ξύλα πρέπει να καίει. Καίνε βρεγμένα ξύλα, καίνε σκουπίδια, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν το τζάκι ως ψησταριά. Το τζάκι δεν είναι ψησταριά», σημειώνει ο κατασκευαστής-συντηρητής κ. Μεν. Ψύχας.
Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, όταν η χρήση τζακιού γίνεται εντός διαμερίσματος πολυκατοικίας, διότι εκεί οι καμινάδες των υποκείμενων (κάτω) ορόφων, διέρχονται από τα υπερκείμενα (πάνω) διαμερίσματα ή τους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο τζάκι ενός διαμερίσματος, να επηρεάσει την περιουσία ή ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των ενοίκων των γειτονικών διαμερισμάτων.
Σε ότι αφορά στις φωτιές από τα τζάκια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, έχουν να κάνουν κυρίως με την κακή κατασκευή (υλικά χαμηλής ποιότητας).
Απαγορεύεται αυστηρά η καύση απορριμμάτων εντός της εστίας τζακιού, διότι εκτός από επικίνδυνη για πυρκαγιά, ιδιαίτερα όταν τα υλικά είναι εύφλεκτα, μπορεί να αποβεί μοιραία και λόγω της έκλυσης αερίων κατά τη διαδικασία της καύσης, τα οποία μπορούν να είναι ακόμη και τοξικά και σε κάθε περίπτωση επιβλαβή για όσους τα εισπνεύσουν.
Επίσης δεν πρέπει να υπερφορτώνεται με ξύλα το τζάκι και μόνον τα ενεργειακά αντέχουν κάτι τέτοιο.
Ακόμη το ψήσιμο στο τζάκι δεν είναι ενδεδειγμένο, διότι τα λίπη που συσσωρεύονται εντός της καμινάδας, κάνουν την αιθάλη ιδιαίτερα εύφλεκτη. «Ο καθαρισμός ενός τζακιού από έναν επαγγελματία συντηρητή διαρκεί μια ώρα περίπου και κοστίζει 50 ευρώ, ανάλογα με την καμινάδα», τονίζει ο κ. Ψύχας.
Για να έχουμε μια εικόνα της λειτουργίας του τζακιού να αναφέρουμε ότι εντός της εστίας αναπτύσσονται θερμοκρασίες περίπου 300-400 βαθμών Κελσίου.
Εντός της καμινάδας, όταν αυτή έχει πάρει φωτιά και φλέγεται η αιθάλη της, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, φθάνουν τους 600-800 βαθμούς.
Τα μονωτικά υλικά αντέχουν ο μεν υαλοβάμβακας 500 βαθμούς, ο δε πετροβάμβακας είναι ως και 30% πιο ανθεκτικός, που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει ως τους 650 βαθμούς. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι όταν ο υαλοβάμβακας ξεπεράσει τα όριά του, μπορεί να αναφλεγεί, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την απόδοση των μονωτικών υλικών, πέρα από τη φύση των ινών που τα συνθέτουν, εξαιρετικά σημαντικός είναι ο σωστός τρόπος εφαρμογής τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το