Οικονομία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κληρονομιές και χωριστές δηλώσεις

Αντίστροφη μέτρηση για τρεις συγκεκριμένες φορολογικές υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους έως τα τέλη του μήνα. Στις 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων, ενώ έως την Παρασκευή έχουν περιθώριο να υποβάλουν δηλώσεις οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές ή δωρεές. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι θα υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις οι έγγαμοι φορολογούμενοι, εφόσον το επιθυμούν. Ωστόσο, όσα ζευγάρια επιλέξουν ξεχωριστή δήλωση πρέπει να κάνουν και τους απαραίτητους υπολογισμούς, καθώς δεν αποκλείεται να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Τέλη κυκλοφορίας
Η προθεσμία για την πληρωμή τους και την ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρατείνει εκ νέου την προθεσμία για την πληρωμή τους, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν πληρώσει ήδη τα τέλη κυκλοφορίας να πρέπει να το κάνουν έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει από την επόμενη ημέρα να πληρώσουν τα διπλάσια τέλη κυκλοφορίας για να τα προμηθευτούν. Όσοι έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους μέχρι και την Παρασκευή, μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων mycar.

Κληρονομιές – δωρεές – γονικές παροχές
Στις 26 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης. Με την υποβολή δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης.

Σημειώνεται πως αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ. Εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία τότε το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και ανεβαίνει στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Σχετικά με τις χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας αφορολόγητα είναι τα ποσά έως 150.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%.

Χωριστές δηλώσεις συζύγων
Tη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις έχουν και φέτος τα ζευγάρια παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ εκδίδει εκκαθαριστικά σημειώματα για κάθε σύζυγο χωριστά ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση. Επειδή όμως πολλοί φορολογούμενοι προτιμούν να υποβάλουν τη δική τους δήλωση στην Εφορία, η ΑΑΔΕ έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 να γνωστοποιήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή τους στο Taxisnet. Ακόμα και όσοι υπέβαλαν το 2020 χωριστή δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι το τέλος του μήνα, οι σύζυγοι θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το