Ελλάδα

Φονική πυρκαγιά: Κατατίθεται ακόμα μια μήνυση από συγγενείς θυμάτων

Ανεβαίνει σιγά-σιγά το θερμόμετρο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής καθώς ο ένας μετά τον άλλο από τους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου αναθέτει σε νομικούς τις διαδικασίες για τις ευθύνες των Αρχών ως προς τους δεκάδες νεκρούς που άφησε πίσω της η φονικότερη πυρκαγιά της ιστορίας της χώρας μας.
Άλλη μια μηνυτήρια αναφορά πρόκειται να κατατεθεί σε λίγες μέρες από συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και κόστισε τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας.
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής, εκπροσωπώντας την οικογένεια Χερουβείμ η οποία θρηνεί τέσσερα άτομα, θα συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες μαζί με τους ειδικούς συνεργάτες του, τον Αναστάσιος Δέδε, δικαστικό πραγματογνώμονα και τον Γιώργο Τσούκαλη δικαστικό ερευνητή.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η οικογένεια Χερουβείμ τις τραγικές ώρες που η φωτιά είχε πλέον περάσει την λεωφόρο Μαραθώνος βρισκόταν στο σπίτι της στην συμβολή των οδών Θήρας και Πανός στο λόφο της Ζούγκλας, 50 μέτρα ακριβώς από την Μαραθώνος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 73χρονη Ευπραξία Χερουβείμ, μαζί με την κόρη της Βασιλική και τις δύο εγγονές της, Μαρία-Ηλιάνα και Ευπραξία-Μελίνα οι οποίες ήταν δίδυμές, όταν οι φλόγες πλέον έφτασαν δίπλα τους και έκαιγαν τα πάντα έτρεξαν προς το αυτοκίνητο τους προκειμένου να ξεφύγουν όμως δεν τα κατάφεραν και καήκαν όλοι μαζί.
Ο κ. Ταουξής και η ομάδα του υπογραμμίζουν πως εάν υπήρχε σωστή ενημέρωση, ειδικά για την συγκεκριμένη οικογένειά που βρισκόταν το σπίτι της 50 μέτρα από την Μαραθώνος θα είχε σωθεί κατηγορώντας τις αρμόδιες Αρχές για έλλειψη συντονισμού ως προς την ενημέρωση των κατοίκων της πληγείσας περιοχής.

Πάνω σε αυτό θα συλλέξουν στοιχεία και θα τα δώσουν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κ. Ζαγοραίο ώστε να ενισχύσουν τις έρευνες επίσης όπως χαρακτηριστικά είπε θα γίνουν και μηνύσεις σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα όπως του πρώην υπουργού κ. Τόσκα, της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου, του πρώην υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας, στους πρώην αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής δήλωσε ότι

«Από Δευτέρα, θα απευθυνθούμε στον κ. Ζαγοραίο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και να του ζητήσουμε μια σειρά από ενέργειες. Θα ζητήσουμε αντίγραφα πρακτικών όλων των ενεργειών του Πυροσβεστικού Σώματος, της ηγεσίας και των τοπικών και περιφερειακών τμημάτων και τα δελτία κίνησης. Απάντηση στο γιατί έφυγαν τα αυτοκίνητα από το Νταού Πεντέλης και μεταφέρθηκαν στην Κινέτα ενώ ήταν ήσσονος σημασίας το περιστατικό. Τις ενέργειες του Διοικητή, Υποδιοικητή, Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, και του Πυροσβεστικού Σταθμού. Θα ζητήσουμε αντίγραφο σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την Περιφερειακή Διοίκηση, μνημόνιο των ενεργειών για την εκκένωση λόγο δασικής πυρκαγιάς από τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Από την Πολιτική Προστασία εάν συγκροτήθηκε η πολιτική σχεδίαση εκτάκτων αναγκών από την Περιφέρεια Αττικής αντίγραφα πρακτικών τους επιχειρησιακών σχεδιασμών για τα δάση, αντίγραφα διαταγών θέσεων επιφυλακής αντίγραφα από τα βιβλία συμβάντων της Πολιτικής Προστασίας, από την ΓΑΔΑ επιχειρησιακό σχέδιο για δασικές πυρκαγιές και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ακριβή αντίγραφά δελτίων συμβάντων και κινήσεων και πιθανές ευθύνες προσώπων. Να είστε σίγουροι πως εγώ και οι συνεργάτες μου θα κάνουμε ότι είναι δυνατών ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρξει προσπάθεια συγκάλυψης. Θα καταθέσουμε μήνυση κατά όλων των προσώπων που με τον ένα η τον άλλον τρόπο ήταν αρμόδιοι να κάνουν κάποιες ενέργειες και δεν τις έκαναν, όπως ο Τόσκας πρώην υπουργός, την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου τον πρώην υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, τους πρώην αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του δημάρχου Μαραθώνα που έλαμψε δια της απουσίας του»


Από την δική θέση ο Γιώργος Τσούκαλης δικαστικός ερευνητής υπογράμμισε πως «Βρισκόμαστε εδώ για να ερευνήσουμε και να συλλέξουμε στοιχεία προκειμένου να δείξουμε τις ευθύνες κάποιων γιατί δεν είναι δυνατόν να χάνονται 93 συνάνθρωποι μας και να νομίζει κανείς ότι υπήρξε εμπόλεμη κατάσταση στην Ελλάδα. Αν είχαν τηρηθεί μερικές λεπτομέρειες ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι πολύ θλιβερό να χάνονται έτσι άνθρωποι που από τα συγκεκριμένα σπίτια ακόμα και κατάκοιτος να ήταν κάποιος θα μπορούσε να σωθεί εάν ερχόντουσαν κάποια αυτοκίνητα αφού η απόσταση από την λεωφόρο Μαραθώνος είναι στα 50 μέτρα. Θα αρχίσουμε να ερευνούμε ώστε να συλλέξουμε στοιχεία και από εκεί και πέρα εάν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχω την αίσθηση ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα και να μην έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές»

Τέλος ο Αναστάσιος Δέδες δικαστικός πραγματογνώμονας ανέφερε ότι «Όπως προκύπτει από τα ΜΜΕ που ήταν όλο το 24ωρο εδώ, προέκυψαν κάποια στοιχεία όπως χονδρικά να πούμε ότι η φωτιά η οποία ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και λόγο της κατεύθυνσης των ανέμων έφτασε εδώ. Από τα στοιχεία τα οποία έχω η φωτιά έκανε τουλάχιστον μια ώρα και είκοσι λεπτά να φτάσει. Από την στιγμή που η φωτιά έφτασε στην λεωφόρο Μαραθώνος ήταν νομοτελειακά πλέον βέβαιο, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν από το σημείο αυτό και κάτω, δεν είχαν κανένα περιθώριο να επιζήσουν λόγο του μεγάλου θερμικού φορτίου, άρα λοιπόν η έρευνα δεν είναι στο πως η φωτιά θα μπορούσε να κατευναστεί αλλά το πώς ο κόσμος που ήταν εδώ να μπορέσει να φύγει. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η θέση αυτού του σπιτιού που όπως μπορεί κάνες να δει την λεωφόρο Μαραθώνος είναι στα 50 μέτρα. Άρα εάν ένας άνθρωπος ήθελε να πάει προς την Μαραθώνος και να επιβιβαζόταν σε κάποιο κρατικό όχημα χρειαζόταν δύο λεπτά. Όμως αυτός ο άνθρωπος πρέπει να ενημερωθεί εδώ προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση έστω με ντουντούκες έστω τηλεφωνικά ή μέσω τηλεοράσεως, με οπουδήποτε μέσω οι πλειονότητα των ανθρώπων αυτών θα είχε επιβιώσει και θα είχε σωθεί. Τελικά σας λέω ότι η φωτιά ήταν αδύνατον να κατευναστεί καθώς η ταχύτητα των ανέμων ήταν μεγάλη αλλά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί όλη αυτή η τραγωδία εάν οι άνθρωποι είχαν ενημέρωση και έβγαιναν προς την λεωφόρο Μαραθώνος ειδικά από την περιοχή αυτή. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με τις μελέτες μου θα παραδοθούν στην δικαιοσύνη».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το