Τοπικά

Φοιτητικές κατοικίες από κενά ισόγεια καταστημάτων προτείνουν φοιτήτριες

Τη μετατροπή των άδειων ισόγειων χώρων που παλιότερα λειτουργούσαν καταστήματα σε φοιτητικές κατοικίες, προτείνουν δύο φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η επανάχρηση των άδειων ισόγειων καταστημάτων είναι αντικείμενο της διπλωματικής τους εργασίας. Μάλιστα ήδη εδώ και λίγες μέρες πραγματοποιούν σχετική έκθεση με τον τίτλο «Καινά Ισόγεια» η οποία βρίσκεται σε χώρο επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 46 και με ώρες λειτουργίας από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ εκτός Πέμπτης. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 14 Μαΐου και είναι ανοικτή για το κοινό.
Η διπλωματική εργασία για την επανάχρηση των άδειων ισόγειων χώρων εντός της πόλης του Βόλου εκπονείται από τις τελειόφοιτες φοιτήτριες Αναστασία Τσιόπτσια και Έμιλυ Έντουαρντς – Κανίνια, ενώ την επίβλεψη έχει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Μητρούλιας.
Όπως αναφέρουν οι δύο φοιτήτριες «Τα τελευταία χρόνια, στην πόλη του Βόλου, άδεια καταστήματα μετατρέπονται σε ισόγειες κατοικίες. Το φαινόμενο αυτό μεταμορφώνει το μέτωπο προς τον δρόμο, από διατρητό σε συμπαγές. Η πρότασή μας αφορά ένα εναλλακτικό μοντέλο φοιτητικών εστιών, διασκορπισμένων μέσα στην πόλη. Επιλέγοντας δρόμους με χρόνια ανενεργά ισόγεια, εξετάζεται μια διαφορετική εκδοχή της επανάχρησης αυτού του κτηριακού αποθέματος. Ενδιάμεσοι, ημιυπαίθριοι, κοινόχρηστοι χώροι συνάντησης γεφυρώνουν το ιδιωτικό των υπνοδωματίων με το δημοσίου του δρόμου. Τοποθετώντας τους φοιτητές στο επίπεδο του ισογείου φανταζόμαστε αυτό να ενεργοποιείται και πάλι και να ενισχύεται το αίσθημα της γειτονιάς».
Οι δύο φοιτήτριες κατέγραψαν σε έναν χάρτη τα άδεια ισόγεια μεταξύ των δρόμων Ερμού – Αναλήψεως – Μακρυνίτσης – Αντωνοπούλου.
Όπως σημείωσαν, υπάρχουν συνολικά 328 άδεια καταστήματα. Μάλιστα στην καταμέτρηση που έγινε, υπήρχαν και άλλα 47 άδεια ισόγεια τα οποία, όμως, έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Επομένως, υπήρχαν 375 άδεια καταστήματα εκ των οποίων 47 έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.
Η δεκαετής οικονομική κρίση σε συνδυασμό και με την πανδημία έφερε σε δύσκολη θέση τους μικρομεσαίους, με αποτέλεσμα διάφορες επιχειρήσεις και καταστήματα που στεγάζονταν σε ισόγειους χώρους για την πιο εύκολη πρόσβαση των πολιτών, τώρα είναι κλειστά και αναξιοποίητα.
Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και σε πιο μικρές οδούς του ευρύτερου κέντρου της πόλης.
«Εμείς μέσα από τη διπλωματική μας εργασία προτείνουμε την επανάχρηση των κενών ισογείων και τη μετατροπή τους σε φοιτητικές κατοικίες που θα είναι έτσι πιο διασπασμένες στην πόλη. Ζούμε στον Βόλο στο πλαίσιο των σπουδών μας και είδαμε ότι υπάρχουν αρκετά κενά ισόγεια» τόνισε η φοιτήτρια Αναστασία Τσιόπτσια και συμπλήρωσε πως «αρχικά κάναμε μια καταγραφή ενός σημαντικού τμήματος του κέντρου για να δούμε, πόσα είναι τα άδεια ισόγεια. Τελικά διαπιστώσαμε πως είναι πολλά, ενώ ένα μέρος αυτών έχει μετατραπεί ήδη σε κατοικίες. Και επιλέγουμε τη λύση των φοιτητικών κατοικιών, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειψη σε σπίτια».
Από την πλευρά της η Έμιλυ Έντουαρντς – Κανίνια τόνισε πως «οι φοιτητές αποτελούν μια πολύ δραστήρια και ενεργή κοινωνική ομάδα και θα θέλαμε όλο αυτό να βγαίνει προς τον δρόμο, να υπάρχει αυτή η σχέση του μέσα – έξω και να ζωντανέψουν οι γειτονιές. Εμείς πιστεύουμε πολύ στην επανάχρηση των χώρων. Μάλιστα για τις φοιτητικές κατοικίες προτείνουμε και τη συγκατοίκηση».
Στην έκθεση περιλαμβάνονται μακέτες με τις προτάσεις για τη φοιτητική κατοικία, αλλά και φωτογραφίες με άδεια ισόγεια που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το