Τοπικά

Φοιτητές χαρτογράφησαν τα καταστήματα εστίασης

 

Στην καταγραφή και χαρτογράφηση 171 καταστημάτων εστίασης, όπως είναι τα εστιατόρια, τα ουζερί, τα τσιπουράδικα, οι ταβέρνες, τα γυράδικα, τα μεζεδοπωλεία, που λειτουργούν στον Βόλο και τα οποία διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα, προέβησαν στο πλαίσιο έρευνάς τους τέσσερις τελειόφοιτοι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την έρευνα, που θα παρουσιαστεί στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο χωροταξίας το οποίο άρχισε χθες στον Βόλο, εκπόνησαν οι φοιτητές Ιωάννα Χρυσικού, Άννα Βασιλάκου, Χρυσοβαλάντου Καλογράνα και Γιώργος Μάρας.
Όπως αναφέρεται στην περίληψη της εργασίας τους «παρατηρώντας τη σύγχρονη ελληνική πόλη γρήγορα διαπιστώνεται ότι η διασκέδαση αποτελεί μια αναπόσπαστη λειτουργία της. Μέρος της διασκέδασης αυτή αποτελούν τα εστιατόρια, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό μέρος για φαγητό και έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό συστατικό των αστικών ανέσεων. Σήμερα, για να παραμείνουν ανταγωνιστικά, τα εστιατόρια κάνουν ό,τι μπορούν για να προσφέρουν στους πελάτες μια μοναδική γευστική εμπειρία. Πολλά από αυτά προσφέρουν τώρα ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και ποτών, από καφέ και κοκτέιλ μέχρι σαλάτες και υγιεινές επιλογές διατροφής.
Τα εστιατόρια για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελούν επιλογή στον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς λειτουργούν ως ένα μέσο αναψυχής, ψυχαγωγίας και κοινωνικής συναναστροφής».
Στο πλαίσιο της εργασίας πραγματοποιήθηκε η αποτύπωση της καταγραφής των 171 εστιατορίων που λειτουργούν σήμερα στον Βόλο και διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα, όπως αυτή προέκυψε με τη βοήθεια του εργαλείου της Google (Google Maps) αλλά και από επιτόπια έρευνα.
Μέσω της δημιουργίας των 6 χαρτών εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
-Χωρική κατανομή εστιατορίων σε όλο το εύρος της πόλης του Βόλου.
-Μεγάλος αριθμός τσιπουράδικων στη Ν. Ιωνία και στην παραλία της πόλης σε σχέση με άλλα είδη εστιατορίων.
-Ισχυρές χωρικές συγκεντρώσεις εμφανίζονται στα Παλαιά και τη Ν. Ιωνία, ενώ μικρότερη συσχέτιση παρουσιάζουν οι συγκεντρώσεις στο παραλιακό μέτωπο και των Άνω Βόλο.
Από την ανάλυση δεν προκύπτουν πολιτιστικές συστάδες, καθώς οι επιχειρήσεις που εξετάστηκαν δεν έχουν άμεση γειτνίαση με στοιχεία πολιτισμού.


Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή την πρώτη καταγραφή, είναι ότι η πλειοψηφία των εστιατορίων συναντάται στο κέντρο του Βόλου, καθώς και στο παραλιακό μέτωπο και τη συνοικία των Παλαιών.
Τα τσιπουράδικα συγκεντρώνονται περισσότερο στην παραλία και στη Νέα Ιωνία, σε αντίθεση με τον χάρτη των εστιατορίων που εξίσου συγκεντρώνονται στην παραλία, αλλά και στα Παλαιά του Βόλου με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης. Οι επόμενες δύο κατηγορίες (μεζεδοπωλεία, ταβέρνες) αποτελούνται από μικρότερο αριθμό επισιτιστικών επιχειρήσεων και η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Τέλος, τα ψητοπωλεία εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή των Παλαιών, που διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της συνοικίας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ιωνίας.
Πέρα από τον αστικό ιστό του Βόλου, στα βόρεια εντοπίζονται και κάποια εστιατόρια, τα οποία απέχουν από τις υπόλοιπες χωρικές συγκεντρώσεις που έχουν δημιουργηθεί και είναι λιγότερα σε αριθμό, αλλά αξιόλογο να σημειωθεί.
Η ελληνική κουζίνα εντοπίζεται σε όλα τα σημεία της πόλης και αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία (136 από τα 171 εστιατόρια). Δεύτερη σε αριθμό εστιατορίων έρχεται η ιταλική κουζίνα (12 από τα 171 εστιατόρια), έπειτα η αμερικάνικη και τέλος η μεσογειακή κουζίνα. Διαπιστώνεται ότι οι επισιτιστικές επιχειρήσεις ξένης κουζίνας είναι αρκετά περιορισμένες σε αριθμό. Τα εστιατόρια ξένης κουζίνας είναι κυρίως συγκεντρωμένα στο κέντρο της πόλης.
Όσον αφορά τις τιμές τα περισσότερα εστιατόρια είναι χαμηλομεσαίας κατηγορίας και ακολουθούν τα εστιατόρια χαμηλής κατηγορίας. Παρατηρείται μια τάση συγκέντρωσης χαμηλομεσαίας και μεσαίας κατηγορίας εστιατορίων στο κέντρο του Βόλου, ενώ στη Νέα Ιωνία και τα Παλαιά καταγράφεται μια τάση συγκέντρωσης χαμηλομεσαίας και χαμηλής κατηγορίας εστιατορίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το