Τοπικά

Φ. Λαμπρινίδης: Ο Δήμος Βόλου, το ΕΣΠΑ και οι εξωτερικοί σύμβουλοι

lamprinidis

Για απαξίωση του δυναμικού του ίδιου του δήμου και των σχετικών υπηρεσιών του σε θέματα προγραμματισμού και ταυτόχρονα άσκοπες δαπάνες, επικρίνει τη δημοτική αρχή Μπέου ο τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, Φώτης Λαμπρινίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Διαχείρισης ΣΕΣ κ. Α. Σαββάκη σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθεί ο Δήμος Βόλου απέναντι στις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου (νέο ΕΣΠΑ 2014-20). Σε δήλωσή του εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», ο κ. Λαμπρινίδης επισημαίνει οτι η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε σοβαρή προεργασία, ώστε να διαπιστωθούν πρώτα οι πραγματικές δυνατότητες των αντίστοιχων υπηρεσιών και το αν όντως απαιτείται επικουρική στήριξη στο έργο τους και σε ποιους τομείς, ενώ υπερανύνεται  του έργου της απελθούσας δημοτικής αρχής λέγοντας οτι “παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε το στήσιμο του Δήμου με τα δεκάδες εκατομμύρια οικονομικό άνοιγμα, κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για την περιοχή μας και να υλοποιήσει ή να δρομολογήσει έργα και δράσεις μείζονος αναπτυξιακής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας”.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Το φως της δημοσιότητας είδαν δηλώσεις του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Διαχείρισης ΣΕΣ κ.Α.Σαββάκη σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθεί ο Δήμος Βόλου απέναντι στις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου (νέο ΕΣΠΑ 2014-20). Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι ο Δήμος Βόλου «ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εξωτερικούς συνεργάτες από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων για έργα μέσω του νέου ΕΣΠΑ».

Προβληματίζει ιδιαίτερα η σπουδή της νέας δημοτικής αρχής να προαναγγείλει την είσοδο ιδιωτών και γραφείων συμβούλων στο έργο του δημοτικού προγραμματισμού και μάλιστα χωρίς, όπως ομολογεί, να έχει γίνει ιεράρχηση των έργων για τα οποία θα διεκδικηθούν κονδύλια.

Τα παραπάνω σημαίνουν, αντικειμενικά, απαξίωση του δυναμικού του ίδιου του δήμου και των σχετικών υπηρεσιών του σε θέματα προγραμματισμού και ταυτόχρονα άσκοπες δαπάνες. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχει προηγηθεί μία σοβαρή προεργασία, ώστε να διαπιστωθούν πρώτα οι πραγματικές δυνατότητες των αντίστοιχων υπηρεσιών και το αν όντως απαιτείται επικουρική στήριξη στο έργο τους και σε ποιους τομείς.

Ο κ.Σαββάκης, αναζητώντας επιχειρήματα για την επιλογή αυτή της νέας Δημοτικής Αρχής, επικαλείται ότι μέσα στο 2014 ο Δήμος Βόλου «έχει απορροφήσει ελάχιστα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, της τάξης του 1.5 εκ. ευρώ. Στόχος είναι ο δεκαπλασιασμός των χρημάτων».

Ας δούμε, όμως, ποια είναι η αλήθεια, σε μια προσπάθεια αποφυγής των εντυπώσεων εις βάρος της ουσίας: η απελθούσα, λοιπόν, Δημοτική Αρχή ανέλαβε όταν το ΕΣΠΑ 2007-2013 βρισκόταν στη φάση της ολοκλήρωσής του, με το σύνολο σχεδόν των προγραμμάτων να είναι δεσμευμένα. Παρόλα αυτά και παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε το στήσιμο του Δήμου με τα δεκάδες εκατομμύρια οικονομικό άνοιγμα, η Δημοτική Αρχή ανασκουμπώθηκε από την πρώτη στιγμή και με τη στήριξη των υπηρεσιών και μόνο, κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για την περιοχή μας και να υλοποιήσει ή να δρομολογήσει έργα και δράσεις μείζονος αναπτυξιακής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας.

Οι συνολικοί προϋπολογισμοί των έργων και των δράσεων του Δήμου Βόλου και των νομικών του προσώπων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (περιφερειακό και τομεακά), που είτε υλοποιήθηκαν την τριετία 2011-2013, είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είτε έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους με διασφαλισμένη πίστωση, είτε έχουν προεγκριθεί και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (όπως σημαντικό μέρος του πακέτου της ΔΕΥΑΜΒ), ανέρχονται σε 91.150.511 ευρώ, και συγκεκριμένα:
~Δήμος Βόλου, έργα προϋπολογισμού 19.454.544 ευρώ,
~ΔΕΥΑΜΒ, έργα προϋπολογισμού 60.952.692 ευρώ,
~ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, δράσεις προϋπολογισμού 7.674.320 ευρώ,
~ΔΟΕΠΑΠ-ΔηΠεΘε, δράσεις προϋπολογισμού 1.646.755 ευρώ,
~ΑΝΕΒΟ, δράσεις προϋπολογισμού 722.200 ευρώ,
~ΣΥΔΙΣΑ, έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία, που επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου (με τα νομικά του πρόσωπα) υπήρξε, στα σκληρά αυτά χρόνια της ύφεσης, ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Νομό Μαγνησίας, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, είναι απολογιστικά και αφορούν το σήμερα του Δήμου, καθώς συνεχίζουν να απορροφώνται πόροι προς όφελος του Βόλου και των δημοτών του.

Επειδή πολλές φορές λέγονται και γράφονται ανακρίβειες, έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας ειδικότερα, ο Δήμος Βόλου υλοποίησε ή υλοποιεί 20 εγκεκριμένες προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 24.776.613 ευρώ, πετυχαίνοντας να αναδειχθεί ως ο πρώτος Δήμος της Θεσσαλίας. Ακολουθεί δεύτερος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, ο Δήμος Λάρισας, με 13 εγκεκριμένες προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 18.588.164 ευρώ. Από τις 20 αυτές προτάσεις, οι 15 εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας μετά την 1.1.2011 που ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή, ενώ και για τις υπόλοιπες 5 επιμελήθηκε την επεξεργασία των φακέλων τους η Τεχνική Υπηρεσία του νέου Δήμου Βόλου. Ο Δήμος, όπως είναι προφανές, έχει συνέχεια και συνεπώς είναι αυτονόητο ότι συνεχίσαμε και όσα έργα βρίσκονταν σε εξέλιξη, όπως και αξιοποιήσαμε όποιες τυχόν μελέτες υπήρχαν από τους πρώην Δήμους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Jessica (της Περιφέρειας Θεσσαλίας), ο Δήμος Βόλου είναι ο πρώτος θεσσαλικός Δήμος που προωθεί την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου έργου και συγκεκριμένα τη δημιουργία χώρου στάθμευσης στην Πορταριά, ενώ έχει καταθέσει προς αξιολόγηση και το master plan του πρώην Δήμου Πορταριάς με τίτλο ‘Υποδομές ανάδειξης της Πορταριάς σε διακεκριμένο θέρετρο τουρισμού», που περιλαμβάνει και την κατασκευή του τελεφερίκ.

Επιπροσθέτως, η ΔΕΥΑΜΒ είναι η μόνη δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα που αξιοποιεί, ως επενδυτής, το Jessica (του ΕΠΠΕΡΑΑ), έχει δε υποβάλει σχετικό φάκελο για τρία έργα, τα λεγόμενα συνοδά έργα των χρηματοδοτούμενων έργων αποχέτευσης Αγριάς, Αγίου Στεφάνου και Ιωλκού, τα οποία ήδη έχουν κριθεί επιλέξιμα, ενώ είναι έτοιμη να υποβάλει –ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να συνεχίσει τη διαδικασία – αντίστοιχο φάκελο για το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Μετερίζα Πηλίου.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα χρόνια αυτά δημιουργήθηκε μία πολύ ελπιδοφόρα «μαγιά» εκκίνησης, στηριγμένη πάνω απ’όλα στο δυναμικό των δικών μας υπηρεσιών. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, χωρίς επιστροφή στο απώτερο αρνητικό παρελθόν. Η νέα Δημοτική Αρχή, άλλωστε, έχει το πλεονέκτημα να παραλαμβάνει ένα Δήμο με προβλήματα μεν αλλά στηριγμένο πλέον σε γερά θεμέλια. Διαθέτει, επίσης, το πλεονέκτημα να έχει μπροστά της πέντε ολόκληρα χρόνια και η θητεία της να συμπίπτει με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και τις μεγάλες ευκαιρίες που αυτή προσφέρει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το