Άρθρα

Ο ΕΝΦΙΑ δοκιμάζει την υπομονή της κοινωνίας

kaltsogiannis

Του Γιώργου Καλτσογιάννη*

Ο ΕΝΦΙΑ δοκιμάζει και εξοργίζει τους πολίτες που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες «πνίγονται» από την υπερφορολόγηση που τους επιβλήθηκε.
Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, όλους αυτούς τους κλάδους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Από τη φορολογική αμνηστία των προηγούμενων χρόνων που λίγοι πλήρωναν, έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, όπου τα πάντα φορολογούνται και με μεγάλη ένταση.
Οι ανακοινώσεις από διεθνείς οργανισμούς ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη φορολογία στα ακίνητα, στα εισοδήματα, στις έσοδα των επιχειρήσεων, έρχονται να επιβεβαιώσουν το αυτονόητο. Ότι δυστυχώς η υπερφορολόγηση δεν οδηγεί στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις επενδύσεις, στην ιδιωτική κατανάλωση.
Η σημερινή κατάσταση επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στασιμότητα στην πραγματική οικονομία, αδυναμία κατανάλωσης, ώστε να κινηθεί το χρήμα, αποτροπή ιδιωτικών επενδύσεων.
Με υψηλούς φόρους η φιλελεύθερη οικονομία που θέλει να πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση, υπονομεύεται, δεν μπορεί απλά να λειτουργήσει.
Ο ελληνικός λαός αδυνατεί να ζει άλλο με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ανάπτυξη και θα βρεθούν δουλειές για τους νέους.
Η όποια βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών με την αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία από τους απανωτές φόρους, δεν απαλύνουν τον πόνο του πολίτη, δεν γεννούν κάτι καινούριο που θα στηριχτούν σχέδια και προοπτικές.
Ήρθε η ώρα για να προωθηθεί μια νέα πολιτική ανακούφισης των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, όπου θα δίνονται κίνητρα για επένδυση και παραγωγή και δεν θα έρχονται νέοι φόροι για να τους βάζουν εμπόδια.
Η ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και η άντληση πόρων, μπορεί να γίνει και χωρίς να ματώσει ο ελληνικός λαός, να σβήσει η αγορά, να βάλουν λουκέτο και άλλες χιλιάδες επιχειρήσεις, να νεκρώσουν όλοι οι παραγωγικοί τομείς.
Η σπίθα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει από την πραγματική στήριξη των επαγγελματιών και των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν, που θέλουν να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η κοινωνία αξιώνει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που να σέβεται τον πολίτη, να δημιουργεί προϋποθέσεις και ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και κυρίως να λειτουργεί ανταποδοτικά ούτως ώστε οι καταβαλλόμενοι φόροι να επιστρέφουν από την πολιτεία ως παροχή στους πολίτες.

*Ο Γιώργος Καλτσογιάννης είναι Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το