Τοπικά

«Έξυπνη πόλη» ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Ψηφιακές εφαρμογές και ευφυείς δράσεις, με στόχο τη μετατροπή του σε «έξυπνη πόλη» με την ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, σκοπεύει να υιοθετήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Προς αυτή την κατεύθυνση συντάχθηκε μελέτη προκειμένου να υποβληθεί σχετική πρόταση στο πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού και η Οικονομική Επιτροπή έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για την ανάθεση υπηρεσιών συμβούλου με προϋπολογισμό 12.400 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος.
Ως έξυπνη πόλη, ο Δήμος θα είναι ένας τόπος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων. Προκειμένου να υλοποιήσει τα έργα / δράσεις έξυπνης πόλης, πρέπει να διεκδικήσει τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, με την κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης / πράξης για την ανάπτυξη εφαρμογών και τεχνολογιών ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.
Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών για το Υποέργο 1 «Προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων για τη βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Ρήγα Φεραίου», του «Προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΠΨηΜετ) 2021-2027», με σκοπό την τεκμηρίωση του προϋπολογισμού, για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις»
Με το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να ευθυγραμμιστούν με την κεντρική διοίκηση αναφορικά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών και των τοπικών κοινωνιών, με την επιλογή εκείνων των ψηφιακών έργων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προτεραιότητες κάθε Δήμου, μέσα από έναν κατάλογο έργων που διαρθρώνονται σε επτά κατηγορίες, οι οποίες είναι: Βιώσιμη Μετακίνηση, Εξοικονόμηση Ενέργειας, Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων, Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης, Βελτίωση Ποιότητας Ζωής, Ενίσχυση τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας, Προστασία από Κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση Ψηφιακών Υποδομών).

Προγραμματική σύμβαση με το ΔΕΠΑΝ
Στο μεταξύ, ομόφωνη απόφαση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη – ΔΕΠΑΝ, στο πλαίσιο της πράξης «Προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων για τη βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Ρήγα Φεραίου», έλαβε η Οικονομική Επιτροπή.
Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί, προκειμένου ο Δήμος Ρήγα Φεραίου να έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης (πλήρους φακέλου πρότασης), στο πλαίσιο της Πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» Άξονα προτεραιότητας: 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» και 03Σ «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ», για την πράξη με τίτλο «Προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων για τη βελτίωση της διαχείρισης και λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου Ρήγα Φεραίου» προϋπολογισμού 287.600 ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το