Τοπικά

Εξοχικά με 2.776 ευρώ το τετραγωνικό στη Σκιάθο “Θ”

marina skiathos

Στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης κι ενώ η κτηματαγορά βρίσκεται στα «τάρταρα», η αγορά εξοχικής κατοικίας παρουσιάζει κίνηση στα νησιά των Βορείων Σποράδων και κυρίως στη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα κτηματομεσιτικών γραφείων, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των εξοχικών κατοικιών στο νησί του Παπαδιαμάντη κυμαίνεται στις 2.776 ευρώ και στο νησί της Σκοπέλου στις 2.130 ευρώ…

Φαίνεται πως η κρίση δεν εγγίζει τα νησιά των Βορείων Σποράδων ή τουλάχιστον δεν εγγίζει την κτηματαγορά των εν λόγω νησιών, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση από αλλοδαπούς, που τα προτιμούν για τις φυσικές τους ομορφιές και το κλίμα τους.
Αν και το ενδιαφέρον των Ελλήνων έχει «παγώσει» τα τελευταία χρόνια για εξοχικές κατοικίες, λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης (ΕΝΦΙΑ κ.άλ.), χιλιάδες είναι οι αλλοδαποί που αναζητούν σπίτια στα νησιά, όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για κατοικίες μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε έτος. Άλλωστε η διαφήμιση που έγινε μέσω της ταινίας «Μάμα Μία» αποτελεί ένα πρώτης τάξης κίνητρο.
Άλλωστε και οι τιμές των ακινήτων έχουν συμπιεστεί και πλέον υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες.
Παρ’ όλη ωστόσο την υποχώρηση, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει, κυρίως για εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα…
«Οι τιμές εξαρτώνται από τη θέση του ακινήτου, το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται η εξοχική κατοικία και φυσικά το πόσο κοντά βρίσκεται στη θάλασσα», δηλώνει στη «Θ» ο κτηματομεσίτης Σκιάθου Κων. Ζεμπέκης.
«Υπάρχει ακίνητο με 1.000 ευρώ και ακίνητο με 5.000 ευρώ το τετραγωνικό. Υπάρχει ακίνητο με 200 τετραγωνικά βίλα, που κοστίζει 4.000.000», προσθέτει.
Ο κτηματομεσίτης Σκιάθου επισημαίνει ότι το 90% των υποψηφίων αγοραστών είναι αλλοδαποί, με το 80% αυτών να είναι Άγγλοι, αφού το αεροδρόμιο αποτελεί πύλη εισόδου στο νησί. Ακολουθούν Ιταλοί και Γάλλοι, Αμερικανοί και Καναδοί και τελευταία Σέρβοι και άλλοι Βαλκάνιοι, που είναι όμως ελάχιστοι.
Αν και δημοψήφισμα και το Brexit έχει παγώσει τους Βρετανούς υποψήφιους αγοραστές σπιτιών, καθώς περιμένουν τις εξελίξεις και κυρίως το πώς θα κινηθεί η στερλίνα έναντι του ευρώ, οι υπόλοιποι, μαζί και ομογενείς, με υψηλή ρευστότητα, βάζουν στο στόχαστρο εξοχικές κατοικίες, κυρίως μικρής και μεσαίας αξίας. Δεν λείπουν βεβαίως και οι αγορές ακριβών ακινήτων, άνω του ενός εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτές είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
Αν και τα τελικά συμβόλαια που θα υπογραφούν δεν θα είναι πολλά, όπως πριν την κρίση, είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των ξένων, να αποκτήσουν ένα ακίνητο στις Β. Σποράδες.
«Ζήτηση στα εξοχικά υπάρχει», τονίζει ο κ. Ζεμπέκης, που θεωρεί πως η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στο νησί του Παπαδιαμάντη κυμαίνεται στις 2.000 ευρώ.

 
Σύμφωνα με την έρευνα των κτηματομεσιτικών γραφείων η μέση τιμή εξοχικών στη Σκιάθο είναι υψηλότερη της Κέρκυρας (2.173 ευρώ το τ.μ.) και συναγωνίζεται τιμές εξοχικών κατοικιών στα νησιά των Κυκλάδων, με τη Μύκονο πάντως να κρατάει τα σκήπτρα με 4.759 ευρώ!
Από τον Αύγουστο του 2015, δηλαδή από τότε που οριστικοποιήθηκε η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με την υπογραφή του νέου μνημονίου, παρατηρείται συνεχής αύξηση των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό σε μηνιαία βάση για αγορές κατοικιών. Ειδικότερα, ενώ τον Αύγουστο εισήλθαν στη χώρα μόλις 5 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το αντίστοιχο ποσό άγγιξε τα 20,5 εκατ. ευρώ, δείγμα της αυξημένης ζήτησης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, οι τιμές στην αγορά εξοχικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 60% από το 2008 μέχρι σήμερα. Η πτώση είναι μεγαλύτερη σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων, που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή. Παράλληλα, εμφανίζεται δυσκολία πώλησης κατοικιών μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν ανακαινιστεί. Από πλευράς των Ελλήνων αγοραστών, ζήτηση εκδηλώνεται μόνο για ακίνητα που κοστίζουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής πάντως, η μέση ετήσια πτώση των τιμών των εξοχικών κατοικιών διαμορφώνεται σε 7%-8% από το 2008 μέχρι σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το