Τοπικά

Εξήντα βιβλιάρια απορίας την εβδομάδα εκδίδονται στο Δήμο Βόλου “Θ”

αρχείο λήψης

Περίπου 60 βιβλιάρια απορίας την εβδομάδα εκδίδει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Βόλου, τη γνωστή Πρόνοια, όταν πριν τρία χρόνια τα αντίστοιχα βιβλιάρια απορίας δεν ξεπερνούσαν τα 25 με 30. Μία κατακόρυφη αύξηση που αγγίζει το 200% για τους Μαγνησιώτες και για αυτούς που κατοικούν στο Νομό. Εικόνα που αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα με ανθρώπους να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζεται και ένα σημαντικότατο κομμάτι ατόμων με αυτασφάλιση όπως π.χ. οι έμποροι, που δεν μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, διότι χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, στην προκειμένη περίπτωση στον ΟΑΕΕ, και ο μόνος τρόπος λύσης, σύμφωνα με το νόμο, είναι να έχουν μπει σε ρύθμιση προς το ασφαλιστικό τους ταμείο. Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του επισιτιστικού προγράμματος βοήθειας, αφού η διαδικασία είναι στο στάδιο των ενστάσεων για αυτούς που κόπηκαν από το πρόγραμμα, με τις ωφελούμενες οικογένειες για το Νομό Μαγνησίας να αγγίζουν τις 3.600.

Κόκκινο χτυπάει η ανεργία στη Μαγνησία και κατ’ επέκταση άτομα και οικογένειες ολόκληρες δεν έχουν μεταξύ άλλων την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Βόλου εκδίδονται βιβλιάρια απορίας που ο αριθμός τους αγγίζει τα 60 την εβδομάδα, όταν τρία χρόνια πριν ήταν περίπου 25-30 την εβδομάδα.

Ο κάτοχος βιβλιαρίου απορίας έχει τη δυνατότητα να νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο και να πάρει τα απαραίτητα φάρμακά του μόνο από φαρμακείο δημόσιου νοσοκομείου. Για να γίνει κάποιος κάτοχος βιβλιαρίου απορίας πρέπει να απευθυνθεί στην Πρόνοια όπου μετά από αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με αυστηρά κριτήρια, μπορεί να του χορηγηθεί το βιβλιάριο απορίας για ένα έτος, ενώ μετά θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία με νέα αίτηση και νέα δικαιολογητικά για να αποκτήσει πάλι το βιβλιάριο. Εκτός των Ελλήνων πολιτών μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο απορίας και πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός έκδοσης βιβλιαρίων απορίας που αγγίζει τα 60 την εβδομάδα αναφέρεται και σε πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ (π.χ. Βούλγαροι, Ρουμάνοι κ.ά.), αλλά και για όσους δικαιούχους έχει περάσει το ένα έτος και καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θέλουν να συνεχίσουν στο πρόγραμμα. Πάντως γεγονός αποτελεί ότι η αύξηση αγγίζει σε σχέση με πέρσι το 200%.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Η ανέχεια που έχει χτυπήσει τη Μαγνησία αποτυπώνεται και από τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου όπου κάθε μήνα από την αρχή του έτους προστίθενται περίπου 300 οικογένειες στη δομή του Δήμου Βόλου. Μετά από αίτηση και δικαιολογητικά ακολουθεί έρευνα κοινωνικού λειτουργού για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει πρόβλημα, όπου η ωφελούμενη οικογένεια μπαίνει στο πρόγραμμα για ένα χρόνο. Με την παρέλευση του χρόνου διακόπτεται το πρόγραμμα για ένα εξάμηνο και μετά μπορεί η οικογένεια να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορεί πάλι να παίρνει τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η ωφελούμενη οικογένεια μία συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα επισκέπτεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και προμηθεύεται τρόφιμα.

Στις περίπου 300 οικογένειες εκτός από τις νέες που γίνονται δικαιούχες υπάρχουν και αυτές όπου μετά τη διακοπή του εξαμήνου και το πέρας του επανεντάσσονται ως ωφελούμενες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Σύμφωνα με στοιχεία το σύνολο των νέων οικογενειών που εξυπηρετήθηκαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι: Ιανουάριος 2015 288 οικογένειες, Φεβρουάριος 2015 268, Μάρτιος 2015 280, Απρίλιος 2015 309, Μάιος 2015 281, Ιούνιος 2015 287 και Ιούλιος 2015 282. Δηλαδή από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούλιο του 2015 1.995 οικογένειες εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και εξυπηρετήθηκαν παίρνοντας τρόφιμα.

Επιδόματα

Από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Βόλου χορηγούνται αναπηρικά επιδόματα όπως βαριών αναπηριών, χανσενικών, εγκεφαλικής παράλυσης, παραπληγικών ανασφαλίστων, παραπληγικών δημοσίου, ομογενών προσφύγων, κίνησης, τυφλότητας, παιδικής προστασίας, αιματολογικών, βαριάς νοητικής υστέρησης, κωφαλαλίας, στεγαστικής συνδρομής.

Κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015 το σύνολο των επιδοματούχων ήταν 2.663, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2.681 και τέλος το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2015 οι επιδοματούχοι ανέρχονταν στους 2.704. Ο αριθμός των επιδοματούχων κάθε διμήνου αφορά νέους και παλιούς που ανανέωσαν το επίδομά τους.

Τα επιδόματα αναπηρίας είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι θεσμοθετημένα πώς θα δίνονται και ποιοι τα δικαιούνται.

Επίδομα στεγαστικής συνδρομής

Ένα σημαντικότατο επίδομα που προσφέρεται σε αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι το επίδομα στεγαστικής συνδρομής. Μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις είναι το άτομο που θέλει να γίνει ωφελούμενος πρέπει να μην έχει σπίτι, να είναι άνω των 65 χρόνων και το μηνιαίο του εισόδημα να μην ξεπερνά το κατώτατο του ΟΓΑ.

Το άτομο νοικιάζει σπίτι είτε μόνος είτε με την οικογένειά του και με το μισθωτήριο, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μετά από την έρευνα κοινωνικής λειτουργού μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα όπου πληρώνεται το ενοίκιο για όσο διαρκεί το μισθωτήριο, 1 ή 2 χρόνια. Μετά τη λήξη ακολουθείται η ίδια διαδικασία για να μπει κάποιος ξανά στο πρόγραμμα. Το μισθωτήριο είναι συνήθως της τάξης των 200-250 ευρώ και όπως έχει παρατηρηθεί οι ιδιοκτήτες προτιμούν τη διαδικασία μίσθωσης σε ωφελούμενους του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής αφού ξέρουν ότι έχουν εξασφαλισμένα τα χρήματά τους.

Επισιτιστικό πρόγραμμα βοήθειας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)», αφού η διαδικασία είναι στο στάδιο των ενστάσεων για αυτούς που κόπηκαν από το πρόγραμμα για το Νομό Μαγνησίας.

Η διανομή τροφίμων θα γίνεται από χώρο στο Πανθεσσαλικό Στάδιο που παραχωρήθηκε για το λόγο αυτό και ωφελούμενοι του προγράμματος για το Νομό Μαγνησίας, μετά από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, με βάση οικονομικά κριτήρια, το δικαιούνται 3.600 οικογένειες.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και συμβάλλει στην επίτευξη του ειδικού στόχου για την ανακούφιση των χειρότερων μορφών φτώχειας παρέχοντας μη οικονομική βοήθεια στους άπορους με επισιτιστική ή/και βασική υλική συνδρομή ή/και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων.

Τρόφιμα:

-Στους ωφελούμενους, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό των μελών της ωφελούμενης μονάδας.

-Στους άστεγους θα παρέχονται έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων.

-Στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων δύνανται να παρέχονται μαγειρεμένα σχολικά γεύματα.

Βασική υλική συνδρομή:

-Στους ωφελούμενος, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, δύνανται να παρέχονται είδη οικιακού καθαρισμού ανά ωφελούμενη μονάδα, είδη προσωπικής υγιεινής και ανάλογα με τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας ρουχισμός, βρεφικά και παιδικά είδη.

-Στους άστεγους δύνανται να παρέχονται ρουχισμός και είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.

Συνοδευτικά μέτρα:

Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής θα παρέχονται συνοδευτικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών εκτάκτων αναγκών των απόρων.

Τα επιλέξιμα συνοδευτικά μέτρα μεταξύ άλλων είναι: Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και επίπεδο οικογένειας, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές υγιεινής διαβίωσης, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού, νομική συνδρομή, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών, κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά/ωφελούμενους, υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά κ.ά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το