Τοπικά

Έξαρση σταφυλόκοκκου και στη Μαγνησία με κρούσματα και τον χειμώνα

Συνεχίζονται τα κρούσματα σταφυλόκοκκου και στη Μαγνησία, μια ασθένεια που οφείλεται σε επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος προκαλούμενη από μικρόβια, η οποία είχε «χαθεί» για αρκετό καιρό, ενώ έχει κάνει την επανεμφάνισή της τα τελευταία δύο χρόνια.
Το γεγονός είναι ότι παρατηρείται πλέον έντονα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και σε μεγαλύτερα ηλικία άτομα, λόγω της πλημμελούς προσοχής και καθαριότητας σε σπίτια όπου μικρά παιδιά έχουν κολλήσει το μικρόβιο.
Ο παιδίατρος κ. Χάρης Κατσικαδάμος σημείωσε ότι μετά τη σποραδική εμφάνιση του σταφυλόκοκκου, τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνει σχεδόν επιδημικές διαστάσεις, με τα κρούσματα να είναι πολλά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σταφυλόκοκκος είναι μεταδοτικός και αν γενικευτεί το φαινόμενο πρέπει άμεσα το παιδί ή ο ενήλικας να χρειαστεί αντιβίωση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να «ξεφλουδιστεί» και να γεμίσει «κοκκινίλες» το σώμα του.
«Δυστυχώς υπάρχει έξαρση του σταφυλόκοκκου, πιθανόν λόγω της αλλαγής του κλίματος, αφού το μικρόβιο εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και μελέτες διεθνώς για την έξαρση του φαινομένου» σημείωσε ο κ. Χάρης Κατσικαδάμος.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο συχνά να «χτυπά» και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως κολλάνε το μικρόβιο από το παιδί τους, που έχει ήδη κολλήσει.

Μικρόβια όπως χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, επιδερμικός σταφυλόκοκκος και στρεπτόκοκκοι υπάρχουν σε κάποιο ποσοστό φυσιολογικά στη χλωρίδα του δέρματος ή στους βλεννογόνους, όπως στη μύτη και το στόμα.
Τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται εύκολα από ένα σημείο του σώματος του παιδιού σε ένα άλλο και από ένα παιδί σε άλλο.
Πρόκειται για πολύ μεταδοτική μόλυνση, που διασπείρεται εύκολα σε άλλα σημεία του σώματος του ίδιου παιδιού, σε αδέρφια και οικογενειακά μέλη, αλλά και στα άλλα παιδιά του παιδικού σταθμού ή σχολείου. Η μετάδοση είναι ιδιαίτερα έντονη το καλοκαίρι και τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου, αλλά και σε σημεία του δέρματος ζεστά και με υγρασία. Τα παιδιά εμφανίζουν πιο εύκολα μολυσματικό κηρίο σε σχέση με τους ενήλικες.

Και κρούσμα ανεμοβλογιάς
Το πρώτο κρούσμα ανεμοβλογιάς για το 2018 σημειώθηκε σε 10 μηνών παιδάκι, μια ασθένεια που είχε χρόνια να εμφανιστεί, αν και το παιδάκι είναι ανεμβολίαστο.
Όπως σημείωσε ο παιδίατρος κ. Χάρης Κατσικαδάμος, «την Πρωτοχρονιά ένα παιδί 10 μηνών εμφάνισε τη νόσο της ανεμοβλογιάς, ένα περιστατικό που είχε χρόνια να εμφανιστεί, αν και το παιδάκι δεν έχει εμβολιαστεί με καμία από τις δύο δόσεις».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς γίνεται σε παιδιά άνω των 14 μηνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το