Τοπικά

Εξαπάτησαν συνταξιούχο με δήθεν επενδύσεις και πήραν 90.000 ευρώ

 

Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένου Βολιώτη έρχεται στη δημοσιότητα, με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου για την υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συνταξιούχος Βολιώτης φέρεται να εξαπατήθηκε από επιτήδειους με δήθεν επενδυτικά προγράμματα που θα του απέφεραν κέρδη και επένδυσε τμηματικά σε αυτούς ποσά που συνολικά έφθασαν τις 90.000 ευρώ περίπου, χωρίς, ωστόσο, να λάβει πίσω τα κέρδη του όταν τα ζήτησε, ενώ οι απατεώνες έγιναν άφαντοι…

Όλα φαίνεται πως άρχισαν το 2020, εν μέσω πανδημίας, με τους απατεώνες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Βολιώτη συνταξιούχο και να του υπόσχονται χρυσοφόρες επενδύσεις. Ο δήθεν σύμβουλος επένδυσης που τηλεφώνησε στον συνταξιούχο, φέρεται να ήταν Έλληνας και να κάλεσε από ελληνικό αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο συνταξιούχος πείστηκε μετά από τις συζητήσεις που είχε με τους επιτήδειους και άρχισε να επενδύει σε επενδύσεις που του πρότειναν, τοποθετώντας σταδιακά χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα αρχικά οι επιτήδειοι του έκαναν θετικό απολογισμό των επενδύσεών του, δελεάζοντάς τον περαιτέρω, ώστε να τοποθετήσει και άλλα χρηματικά ποσά. Προ ημερών ο συνταξιούχος θέλησε να λάβει τα κέρδη από τις επενδύσεις του, ζητώντας και απολογισμό από τους δήθεν συμβούλους του επενδυτές. Ωστόσο, αυτοί όχι μόνον δεν του έδωσαν απολογισμό των επενδύσεών του ούτε φυσικά τα δήθεν κέρδη, αλλά εξαφανίστηκαν… Ο συνταξιούχος όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, προέβη σε σχετική καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου και υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη.

Οι επιτήδειοι υπόσχονται «εξωτικά» προϊόντα υψηλής απόδοσης με μικρή συμμετοχή από τον επενδυτή. Η Αστυνομία επισημαίνει ότι με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (Forex Scams, Ponzi και Pyramid Schemes), οι δράστες προσεγγίζουν τα θύματα, είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Υπόσχονται υψηλές αποδόσεις μέσω τοποθέτησής τους σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι εικονικές αυτές πλατφόρμες παραπλανούν τους υποψήφιους επενδυτές, παρουσιάζοντάς τους αρχικά ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, προκειμένου να τους δελεάσουν και να τους ωθήσουν στην επένδυση μεγαλύτερων χρηματικών ποσών. Ακολούθως, όταν τα θύματα αιτούνται την ανάληψη ποσού του αρχικού κεφαλαίου ή μέρους των κερδών τους, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους. Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν. Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή. Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή, για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική. Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το