Τοπικά

Εξαγωγικό ενδιαφέρον για πράσινη ελιά Πηλίου

Ιδιαίτερα ικανοποιητική αναμένεται πως θα είναι η φετινή εσοδεία ελαιών στην περιοχή του Πηλίου, με τους παραγωγούς να εκτιμούν πως εφόσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές, η ποιότητα των καρπών θα είναι εξαιρετικά ποιοτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες για εξαγωγή πράσινων βρώσιμων ελαιών και μάλιστα σε καλή τιμή, αφού ήδη έχουν γίνει κρούσεις στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων για κλείσιμο συμφωνιών.

Η συγκομιδή των πράσινων ελαιών αναμένεται πως θα αρχίσει στην περιοχή του Πηλίου σε έναν μήνα περίπου, με τον πρόεδρο του Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων κ. Γ. Διανελλάκη να αναφέρει πως «το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο από πλευράς καιρικών συνθηκών για την οριστικοποίηση της ποιότητας του προϊόντος».
Να αναφερθεί ότι στην καλή ποιότητα της φετινής παραγωγής ελαιών στο Πήλιο εκτός από τις καιρικές συνθήκες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, έχει συμβάλει και η απουσία δακοπροσβολής των καρπών στη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
«Ακόμη και σε περιοχές που υπήρξε εμφάνιση δάκου στα δέντρα, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας – Β. Σποράδων ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας και προχώρησαν στην απαραίτητη δακοκτονία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Διανελλάκης.
Όπως προαναφέρθηκε η φετινή εσοδεία πράσινων ελαιών αναμένεται πως θα είναι ιδιαίτερα ποιοτική και αυξημένη, γεγονός που έχει κινήσει το ενδιαφέρον εμπόρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για εξαγωγή. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τη Διοίκηση του Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων για κλείσιμο συμφωνιών και μάλιστα σε καλή τιμή. Έντονο είναι το ενδιαφέρον από Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, αλλά και τις βαλκανικές χώρες.
«Πράγματι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις προαναφερόμενες χώρες για εξαγωγή πράσινων βρώσιμων ελαιών Πηλίου, καθώς η φετινή παραγωγή φαίνεται πως θα είναι καλή και ποιοτική, κάτι που εξαρτάται φυσικά και από τις καιρικές συνθήκες του επόμενου χρονικού διαστήματος. Ως Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων ζητάμε από τους παραγωγούς της περιοχής να τολμήσουν και να συγκομίσουν πράσινες ελιές, καθώς όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί πολύ καλή τιμή με τους εμπόρους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διανελλάκης.
Να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου δραστηριοποιούνται 5.000 καλλιεργητές ελιάς, οι οποίοι ευελπιστούν ότι φέτος θα είναι μια ιδιαίτερα καλή χρονιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το