Τοπικά

Εξαγωγή 200 τόνων βιολογικής ελιάς από Πήλιο

Στην ανάδειξη και προώθηση των βιολογικών προϊόντων της ελιάς και του λαδιού στρέφεται ο αγροτικός συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων με τη ζήτηση από το εξωτερικό να είναι πολύ υψηλή. Ενδεικτικά φέτος ο Συνεταιρισμός θα προωθήσει στο εξωτερικό 200 τόνους βιολογικής ελιάς.
Με τις εξαιρετικής ποιότητας ελιές ο Συνεταιρισμός προσπαθεί να δείξει τον πλούτο της πηλιορείτικης γης και να εντάξει τη βιολογική τάση στα προϊόντα του. Οι ξένοι δείχνουν πολύ ενδιαφέρον για τα τοπικά είδη και στο Κονσερβοποιείο των εγκαταστάσεων γίνεται η όλη διαδικασία της παραγωγής της βιολογικής ελιάς με τις γυναίκες να επιτελούν τη σχετική διαδικασία.

«Η μεγάλη πρόκληση και προοπτική στο Πήλιο και στην παραγωγή της ελιάς και του λαδιού είναι τα βιολογικά προϊόντα» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης και πρόσθεσε πως «Υπάρχει αυτή τη στιγμή στροφή των αγροτών στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το βιολογικό λάδι και ελιά.. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες από πολλά μέρη της Ευρώπης για βιολογική ελιά, πράσινη προς το παρόν, όμως πιστεύουμε ότι και η μαύρη ελιά θα μπορέσει να μπει στο βιολογικό ενδιαφέρον, και στο λάδι που παράγεται στο Πήλιο. Η προοπτική για τη βιολογική καλλιέργεια είναι ίσως αυτό το μικρό θαύμα που μπορεί να δώσει την οικονομική ανάταση στην περιοχή μας. Εδώ και ένα εξάμηνο το ενδιαφέρον των ξένων είναι έντονο για βιολογικές ελιές και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Πιο συγκεκριμένα έχουμε παραγγελίες για 200 τόνους βιολογικής ελιάς με το μεγαλύτερο ποσοστό να διοχετεύεται στη Γερμανία. Γυναίκες εργαζόμενες του Συνεταιρισμού όχι μόνο παρασκευάζουν την πράσινη ελιά, αλλά την γεμίζουν και με αμύγδαλο δίνοντας επιπλέον αξία στο προϊόν μας, με συνέπεια να προκύπτει και μια καλύτερη τιμή. Εξάλλου μιλάμε για τιμές πολύ καλύτερες από αυτές που υπάρχουν στη συμβατή ελιά. Πέρυσι η ζήτηση ήταν για 50 τόνους βιολογικής ελιάς και φέτος φτάσαμε στους 200 τόνους. Άρα υπάρχουν καλές προοπτικές».

Παράλληλα ο κ. Διανελλάκης επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιούμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάνω στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και κυρίως στην αναβάθμιση των υπηρεσιών. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα, γιατί συνεργαζόμαστε στο κομμάτι της ενημέρωσης και βελτίωσης σε επιστημονικό πλέον επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο έρχεται να μας βοηθήσει στα προγράμματα που υλοποιούμε και στις τεχνολογικές επενδύσεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που τώρα το ξεκινάμε».
Στο μεταξύ ο κ. Διανελλάκης πρόσθεσε πως ο Συνεταιρισμός έχει κάνει πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενταχθεί η περιοχή του Κεντρικού και Νοτίου Πηλίου σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικής καλλιέργειας βιολογικής ελιάς. Όπως είναι οι περιοχές Natura το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις περιοχές για την καλλιέργεια της βιολογικής ελιάς. Αυτό θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο προϊόν που λέγεται ελιά και λάδι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το