Τοπικά

Εξ αποστάσεως οι Ακολουθίες για τους ηλικιωμένους – Μένουν σπίτι για να προστατευτούν από τον ιό

Μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας, οδηγούμαστε σταδιακά στην κορύφωση του θείου πάθους. Και το γεγονός ότι φέτος οι ναοί είναι ανοικτοί, προσφέρει τη δυνατότητα στους πιστούς να βιώσουν ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών αυτών.
Φέτος οι ναοί είναι ανοικτοί για τους πιστούς πάντα βέβαια με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις. Ωστόσο η ατμόσφαιρα δεν είναι ίδια με το 2019 που δεν υπήρχε πανδημία.
Όπως αναφέρουν ιερείς, ο κόσμος λαμβάνει τα μέτρα του, είναι πολύ πιο προσεκτικός και γενικώς υπάρχει μια αμηχανία. Ασφαλώς και θέλει να συμμετάσχει στις ακολουθίες και να βιώσει το θείο δράμα, αλλά παράλληλα δεν ξανοίγεται.

Στις πρώτες τρεις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας λαμβάνοντας υπόψη και την Κυριακή των βαΐων, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως η προσέλευση του κόσμου είναι μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια. Το ποσοστό ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε ενορίας, αλλά αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί. Αύξηση προσέλευσης αναμένεται από αύριο Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, αλλά και πάλι δεν αναμένεται να είναι η συνήθης.

Μια κατηγορία που δείχνει να απουσιάζει αυτές τις μέρες είναι οι ηλικιωμένοι. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε πως «φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι το φετινό Πάσχα επιλέγουν να το παρακολουθήσουν περισσότερο από το σπίτι βλέποντας από την τηλεόραση τις ακολουθίες το βράδυ ή ακούγοντας ραδιόφωνο. Και έχουν αυτή τη στάση, γιατί φοβούνται τον ιό. Πάντως αρκετοί ναοί τελούν και δύο Ακολουθίες κάθε απόγευμα για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πιστούς».
Ενώ λοιπόν άλλα χρόνια οι ηλικιωμένοι αποτελούσαν τις κυριότερες φιγούρες μέσα στους ναούς, όπου μάλιστα προσέρχονταν από τα πρώτα λεπτά των ακολουθιών για να πιάσουν και θέση, φέτος αυτό δεν συμβαίνει σε τόσο έντονο βαθμό.

«Άλλα χρόνια στις ακολουθίες η αναλογία του πληθυσμού ήταν 60% ηλικιωμένοι και 40% νεότερες ηλικίες. Φέτος αυτό έχει αντιστραφεί και βλέπουμε 70% νεότερους και 30% ηλικιωμένους» τόνισε ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας π. Ιωάννης Σωτηρόπουλος και πρόσθεσε πως «αυτό συμβαίνει, γιατί οι ηλικιωμένοι μένουν σπίτι για να προφυλαχθούν περισσότερο από τον κορωνοϊό».

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου
Σε ανακοίνωση από τη Μητρόπολη αναφέρεται πως «το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης (28/4), στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές της τοπικής μας Εκκλησίας θα ψαλεί ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης (Ακολουθία Νιπτήρος). Την ημέρα αυτή οι Θείοι Πατέρες όρισαν να εορτάζουμε τον ιερό Νιπτήρα, τον Μυστικό Δείπνο, την παράδοση των ιερών Μυστηρίων και να ενθυμούμεθα την προδοσία του Ιούδα.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στις 6.30μ.μ., θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Βόλου. Η Ακολουθία θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό astra, τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube.
Δύο Ακολουθίες του Νυμφίου θα τελεστούν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου: 6.30-8.30μ.μ. και 8.30-10μ.μ.
Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου
Τη Μεγάλη Τετάρτη το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου θα τελεστεί στους μεγάλους Ναούς του Βόλου και της Νέας Ιωνίας ως εξής:
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου: 9.30π.μ.
Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου: 11π.μ. και 5μ.μ.
Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου: 11π.μ. και 5μ.μ.
Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου: 12μ. και 5μ.μ.
Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας: 5μ.μ. και 6.15μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το