Τοπικά

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Μάσκα και στο τραπέζι – Στο 25-27% η ανοσία

Στο 25-27% ανέρχεται αυτή τη στιγμή η ανοσία στον πληθυσμό, είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε μέσω της νόσησης από τον κορωνοϊό, στοιχείο που δίνει ελπίδα ότι μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό το αντίστοιχο ποσοστό να αυξηθεί ακόμη και στο 50-60%.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ανέφερε πως «ο κόσμος πρέπει να κάνει λίγη υπομονή ακόμη. Ήδη οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση και το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καλύτερο από πέρυσι».
Για τα κορωνοπάρτι που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον Βόλο, επισήμανε πως «ενδεχομένως σε μια εβδομάδα να δούμε αύξηση κρουσμάτων, καθώς ο ιός έστω και λιγότερο, μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά, όταν δεν λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο θέμα της εστίασης, που ανοίγει τη Δευτέρα του Πάσχα και αν θα πρέπει να βγάζουμε τις μάσκες. Ειδικότερα τόνισε πως «όταν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας και βγούμε για φαγητό, τότε μπορούμε να μην φοράμε τη μάσκα, ωστόσο, όταν θα είμαστε στο ίδιο τραπέζι με φίλους, τότε θα πρέπει να τη φοράμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ασφαλώς, όταν θα πίνουμε τον καφέ ή θα τρώμε, μπορούμε να τη βγάζουμε, αλλά, όταν θέλουμε να μιλάμε ή μα πάμε τουαλέτα, καλό θα είναι να τη φοράμε».

Πιο ελεύθεροι οι εμβολιασμένοι
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στους εμβολιασμένους, λέγοντας πως «για αυτούς υπάρχουν σκέψεις, αλλά και οδηγίες από αρμόδιους οργανισμούς, να βγάζουν τις μάσκες, όταν βρίσκονται μεταξύ τους και είναι σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ένας που θα κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, θα αποκτήσει ένα ποσοστό ανοσίας μετά από δεκαπέντε μέρες, ενώ θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος, όταν κάνει και τη δεύτερη δόση και περάσει ένα δεκαπενθήμερο. Και γενικώς προσέχουμε και μετά το εμβόλιο, ακόμη περισσότερο, όταν διαμένουμε με άλλους υπερήλικες. Τα εμβόλια αποδεικνύονται εξαιρετικά ασφαλή, καθώς στους εμβολιασμένους δεν έχουμε νοσηλείες και θανάτους. Και για έξι με εννιά μήνες φαίνεται να είμαστε καλυμμένοι με το εμβόλιο».
Για την ινδική μετάλλαξη επισήμανε πως «θέλουμε να δούμε, πόσο θα επηρεάσει. Βέβαια στο εργαστήριό μας βλέπουμε ότι έχει κυριαρχήσει πλήρως η βρετανική μετάλλαξη, που είναι πιο μεταδοτική».

Η ανοσία στον πληθυσμό
Ερωτηθείς για το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού αυτή τη στιγμή, απάντησε πως «αν υπολογίσουμε, όσους νόσησαν και όσους εμβολιάστηκαν δύο φορές, τότε το ποσοστό ανοσίας κυμαίνεται μεταξύ 25-27%. Εμείς θέλουμε να φτάσουμε στο 50-60% το καλοκαίρι, ενώ ο τελικός στόχος είναι το 70%, που σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουμε ανοσία αγέλης».
Για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, ανέφερε πως «το καλοκαίρι, θα μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες, τουλάχιστον για τους εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα, όταν θα πηγαίνουμε για μπάνιο. Να δούμε βέβαια, ποια θα είναι και η πορεία της πανδημίας».

Η ινδική μετάλλαξη
Μικρή είναι η θνητότητα στην Ινδία, παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα λόγω της ινδικής παραλλαγής, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας LSE Ηλία Μόσιαλο. Όπως αναφέρει ο ίδιος αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία πίστευαν ότι τον Μάρτιο είχαν φτάσει στο τέλος της μάχης εναντίον του Covid-19, επειδή τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου. Οι μελέτες των αντισωμάτων έδειξαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί, όπου το 56% των ανθρώπων ήταν θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη (που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου). Αυτό το κύμα όμως είναι σαρωτικό και πιστεύεται πως οφείλεται και στον εφησυχασμό αλλά και στη νέα παραλλαγή Covid-19, που ονομάστηκε B1617, για την οποία κάποιοι γιατροί λένε ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τα προηγούμενα στελέχη. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο το νέο στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το