Τοπικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει πως καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει στην Καραμπατζάκη χωρίς άδεια

Η μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη, με το ξήλωμα 15 δέντρων για τα οποία η Διεύθυνση Πρασίνου τονίζει πως είναι δύσκολο να μεταφυτευτούν, διχάζει για μια ακόμη φορά. Οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος για την καταστρατήγηση του προγράμματος LIFE , μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκε η ανάπλαση και ξεκαθαρίστηκε πως καμία μεταβολή δεν μπορεί να γίνει χωρίς άδεια.

Χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφασίστηκε η …μεταφορά των δέντρων εν μέσω αντιδράσεων.
Συγκεκριμένα, η μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη καταργεί το πράσινο και «ξηλώνει» ακακίες και δαμασκηνιές. Η Διεύθυνση Πρασίνου ξεκαθάρισε πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η μεταφύτευση 15 δέντρων, ωστόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προχώρησε στη σχετική απόφαση.
Οι κάτοικοι της οδού Καραμπατζάκη που αντιδρούν στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην Εθνική Αρχή για τη Δράση και το Κλίμα, στην Εθνική Αρχή για το Περιβάλλον, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Καταστρεπτικές παρεμβάσεις»
Οι αντιπολιτεύσεις ζήτησαν χθες απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με το έργο της μονοδρόμησης τόσο της οδού Καραμπατζάκη, όσο και της οδού Ζάχου.
Ο κ. Πατσιαντάς επέμεινε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για το έργο, ζητώντας να ενημερωθεί για τον χρόνο έναρξης των εργασιών και την πηγή χρηματοδότησης του έργου.
Όπως εξήγησε, η μεταφύτευση των δέντρων είναι αλληλένδετη με τον χρόνο έναρξης των εργασιών στην Καραμπατζάκη. «Αν φύγουν τώρα τα δέντρα και οι εργασίες ξεκινήσουν σε δύο χρόνια, θα πρόκειται για ένα ημίμετρο».
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Θ. Σταυρίδης δήλωσε πως η μεταφύτευση θα γίνει ταυτόχρονα με το έργο. «Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για το έργο. Θα γίνει μια μικρή μελέτη για τις εργασίες που θα γίνουν. Από τη 2ας Νοεμβρίου ώς την Αλαμάνας είναι μικρές οι παρεμβάσεις. Το ίδιο και από την Αναπαύσεως ώς τον Περιφερειακό», υποστήριξε.
Την έντονη αντίδρασή του για το έργο εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Απόστολος Νάνος: «Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι αφορά στη διάνοιξη της πόλης. Δεν θέλουμε να γίνει ένας περιφερειακός μέσα στον Βόλο. Μας λέγατε για ένα μεγάλο έργο και τώρα μας λέτε για μικροεπεμβάσεις».
Στο ίδιο ύφος και ο δημοτικός σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης» Ν. Στόικος, ο οποίος χαρακτήρισε καταστρεπτικές οι παρεμβάσεις που θα γίνουν. «Θα ξεριζώσετε δέντρα και θα ξηλώσετε πλάκες. Μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια με λίγα δέντρα και θάμνους. Έχετε καταστρέψει το πράσινο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε για να γίνει εκεί πάρκο και όχι για να γίνει εκεί μια Ομόνοια».
«Το έργο είναι νόμιμο. Εσείς κάντε ό,τι θέλετε, οι προσφυγές απορρίφθηκαν. Έχουμε 2017. Το ’92 δεν σημαίνει πως σκέφτονταν συνετά και σωστά» απάντησε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε πως το έργο θα είναι για το καλό όλων, ενώ απηύθυνε έκκληση καθώς, όπως είπε, ίσως είναι το πιο σημαντικό κυκλοφοριακό έργο στην πόλη. Επίσης απάντησε πως όσα δέντρα φύγουν από την περιοχή, θα φυτευτούν πενταπλάσια, όχι μόνο σε εκείνο το σημείο αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Παράλληλα άφησε υπονοούμενα πως κάποιοι στο παρελθόν πήραν λάθος αποφάσεις γιατί εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους σκοπούς.
Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς ψήφισε θετικά για τη μεταφύτευση δέντρων, η οποία, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, θα γίνει στο Άλσος «Ανδρέα Βαλαχή» στη Νέα Ιωνία. Ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου οι δρόμοι να γίνουν ήπιας κυκλοφορίας.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να λάβει ο Δήμος Βόλου για να προχωρήσει σε αλλαγές στην Καραμπατζάκη. Η επιτροπή παρακολούθηση του LIFE απάντησε στις προσφυγές που της κατατέθηκαν για τη μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη πως σε οποιαδήποτε μεταβολή τα χρήματα με το οποίο χρηματοδοτήθηκε το έργο της ανάπλασης θα διεκδικηθούν από τον Δήμο Βόλου.
«Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1973/92 του συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 σχετικά με τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μέσου για το περιβάλλον (LΙFΕ) προβλέπει στο άρθρο 11, παράγραφος 1 ότι «H Επιτροπή μπορεί να μειώσει, να αναστείλει ή να ανακτήσει το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης υπέρ μιας δράσης εάν διαπιστώσει κατάχρηση ή εάν προκύψει ότι, χωρίς να έχει ζητηθεί η έγκριση της Επιτροπής, η δράση έχει υποστεί σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος ή με τις προϋποθέσεις εφαρμογής της εν λόγω δράσης». Το σχετικό άρθρο δεν προβλέπει ελάχιστη χρονική περίοδο ισχύος. Επίσης, μεταγενέστεροι κανονισμοί LIFE περιέχουν αντίστοιχες προβλέψεις (π.χ. Κανονισμός LIFE II 1404/96, άρθρο 7).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση της ΕΕ αποστέλλοντας σχετικό ερώτημα που να συνοδεύεται από ολοκληρωμένο φάκελο έργου τροποποιήσεων που να αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα του έργου LIFE93 ENV/GR/004518 δεν θα υποστούν σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος του).
ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το