Τοπικά

Ευεργετικό το χιόνι για τον υδροφόρο ορίζοντα “Θ”

xioni

Στον εμπλουτισμό των 200 υδρευτικών και αρδευτικών πηγών από τις οποίες εξαρτάται η υδροδότηση χιλιάδων σπιτιών και καλλιεργειών, ελπίζουν στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, ενώ προσθέτουν πως για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο υδροφόρος ορίζοντας θα πρέπει να σημειωθεί και άλλη χιονόπτωση που να κρατήσει τα χιόνι τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο.

 Η έντονη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών προκάλεσε προβλήματα, αναστάτωση και ταλαιπωρία σε πολλούς κατοίκους σε όλο το νομό.

Υπάρχουν, όμως και οι ευεργετικές επιδράσεις που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και κυρίως εστιάζονται στον εμπλουτισμό των πηγών από τις οποίες εξαρτάται η υδροδότηση των χωριών και του Βόλου, αλλά και η παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα χιλιάδων αγροτών της Μαγνησίας.

Και η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως στο ορεινό Πήλιο είχε να χιονίσει τουλάχιστον δύο χρόνια και οι κεφαλικές πηγές είχαν αρχίσει να «κάθονται».

Στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου υπάρχουν τουλάχιστον 200 υδρευτικές και αρδευτικές πηγές οι οποίες έχουν μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση με νερό. Άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε στην περιοχή έντονο πρόβλημα έλλειψης νερού, καθώς οι πηγές είχαν αρχίσει να στερεύουν.

Για το θέμα ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης τόνισε πως «το χιόνι για την περιοχή μας είναι ευεργετικό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως με τη χιονόπτωση εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και ανανεώνονται οι υδρευτικές και αρδευτικές πηγές στην περιοχή μας για να υδροδοτούνται τα δημοτικά διαμερίσματα και να ποτίζονται οι καλλιέργειες. Ο δεύτερος λόγος είναι πως με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό που συνοδεύουν το χιόνι, σκοτώνονται τα έντομα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες. Άλλωστε λέγεται πως για να έχει καλή πορεία η παραγωγή μήλου, θα πρέπει τα δένδρα να ζήσουν το χρόνο τουλάχιστον σε 300 ώρες με θερμοκρασία υπό του μηδενός».

Παράλληλα ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «θα είναι πολύ καλό για την περιοχή να υπάρξει και μια δεύτερη χιονόπτωση, ώστε το χιόνι να κρατήσει σε πιο μεγάλα υψόμετρα του Πηλίου τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο».

Εξάλλου, οι κάτοικοι στο Ανατολικό Πήλιο είναι εξοικειωμένοι με το χιόνι και ξέρουν να προσαρμόζουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το