Θ Plus, Υγεία

Εβδομηντάρηδες, καπνιστές και ανεμβολίαστοι – Το προφίλ των καρδιολογικών ασθενών στην Ελλάδα

Αμετανόητος καπνιστής παραμένει ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύεται σε καρδιολογική κλινική στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς και η διακοπή του είναι στις βασικές συστάσεις των γιατρών προς τους ασθενείς, το 26% φαίνεται ότι συνεχίζει να καπνίζει. Για τους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε καρδιολογική κλινική, ο συχνότερος λόγος εισαγωγής είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η πλειονότητα αυτών είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 70 έτη και σε ποσοστό που αγγίζει το 60% παρουσιάζουν υπερχοληστερολαιμία. Παρότι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19 σε ποσοστό 11% είναι ανεμβολίαστοι.

Το προφίλ του νοσηλευόμενου καρδιολογικού ασθενούς στη χώρα μας καταγράφει πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαγγειακής Ερευνας (Cardioresearch.com), τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η «Κ» με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαγγειακής Ερευνας και επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στις Βρυξέλλες, Πάνος Βάρδας, «η μελέτη διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο και περιέλαβε τις καρδιολογικές κλινικές όλων των νοσοκομείων της χώρας και αποτύπωσε πραγματικότητες καρδιολογικών νόσων και συννοσηροτήτων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, όπως κατεγράφησαν σε μία συγκεκριμένη ημέρα (One day Snapshot Survey). Η αξία της μελέτης οφείλεται στον πανελλήνιο χαρακτήρα της, στον αριθμό των κλινικών που συμμετείχαν και στο γεγονός ότι η καταγραφή διενεργήθηκε και ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα σε όλες τις καρδιολογικές κλινικές δημόσιες και ιδιωτικές, την ίδια ημέρα».

Ανδρες τα 2/3
Συνολικά κατεγράφησαν 835 ασθενείς από 58 καρδιολογικές κλινικές όλης της χώρας. Το 63% των νοσηλευομένων ήταν άνδρες, με μέση ηλικία τα 70 έτη. Στις γυναίκες (37%) η μέση ηλικία ήταν τα 75 έτη.

«Η παρατήρηση αυτή είναι γνωστή από παρεμφερείς ευρωπαϊκές μελέτες, αλλά είναι χρήσιμη για τις υγειονομικές αρχές της χώρας και γενικά των υπευθύνων για τη νοσοκομειακή καρδιαγγειακή περίθαλψη», σημειώνει ο κ. Βάρδας. Η συχνότερη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για τους ασθενείς ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (43% των νοσηλευομένων είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας) και ακολουθούν κατά σειράν η στεφανιαία νόσος και οι αρρυθμίες. Ενας στους τέσσερις (25%) είχαν ιστορικό νόσησης από COVID-19, ενώ 11% ήταν ανεμβολίαστοι. Από τους 835 ασθενείς, το 59% παρουσίαζε υπερχοληστερολαιμία, το 39% είχε αρτηριακή υπέρταση, το 32% έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και το 17% είχε ιστορικό χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Ενας στους δέκα είχε ιστορικό κατάθλιψης που απαιτούσε φαρμακευτική αγωγή, 7,5% ανέφεραν ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και το 5,5% παρουσίαζε περιφερική αρτηριοπάθεια.

Ποσοστό 26% των νοσηλευόμενων καρδιολογικών ασθενών ήταν ενεργοί καπνιστές παρά την ύπαρξη της νόσου τους. «Είναι ενδιαφέρον ότι η πανελλήνια καταγραφή δεν έδειξε αξιομνημόνευτα προβλήματα στη προσβασιμότητα των Ελλήνων καρδιολογικών ασθενών στις σύγχρονες μορφές θεραπευτικής διαχείρισης, όπως αυτές υποδεικνύονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας», επισημαίνει ο κ. Βάρδας και συνεχίζει, «σύμφωνα με όλες τις διεθνείς εκτιμήσεις, τα καρδιαγγειακά νοσήματα μαζί με τα αγγειακά εγκεφαλικά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη συχνότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα σε όλες τις γνωστές βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στην ανά διετία εκδιδόμενη περιοδική της έκδοση Cardiovascular Realities 2022, παρουσίασε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτά, οι καρδιαγγειακές νόσοι είναι παγκοσμίως υπεύθυνες για το 46% και το 38% όλων των θανάτων, σε γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα. Μεταξύ των 57 κρατών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στη διαγνωστική και θεραπευτική διαχείριση των καρδιαγγειακών νόσων. Είναι ενδεικτικό ότι η συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου είναι 30% υψηλότερη σε χώρες μεσαίου εισοδήματος σε σχέση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος».

Οι αριθμοί
26% των νοσηλευομένων σε καρδιολογικές κλινικές είναι ενεργοί καπνιστές

43% των ασθενών που είχαν ανάγκη νοσηλείας έχουν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας

59% εξ αυτών παρουσιάζουν υπερχοληστερολαιμία

11% του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το