Τοπικά

Έβαλαν τα θρανία στον δρόμο οι Φοιτητικοί σύλλογοι Βόλου – “Δε θα ανεχτούμε να κυλήσει το εξάμηνο με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης?”

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θόλου (ΠΔΜΒ, ΤΓΔΣ, ΙΑΚΑ, ΠΤΔΕ, ΠΤΕΑ) “έβγαλαν” το μάθημα στον δρόμο και “χτυπούν” καμπανάκι προς τις πρυτανικές αρχές ότι δεν θα ανεχτούν να κυλήσει το εξάμηνο με το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.

“Οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία να δώσουν επιτέλους σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα μας.  Να πάρουν τώρα μέτρα για την άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία των τμημάτων” τονίζουν και προσθέτουν το αναλυτικό πλαίσιο αιτημάτων τους.

Αναλυτικά:

“Εδώ και ένα μήνα μετά από τις απανωτές καταστροφικές πλημμύρες βρισκόμαστε ακόμη στον αέρα! Την ώρα όπου τα τμήματα μας κανονικά θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή, παραμένουν εγκαταλελειμμένα, βρώμικα και επικίνδυνα για να πλησιάσουμε! Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική! Ο Θόλος χωρίς έλεγχο στατικής επάρκειας ενώ πολλοί φοιτητές/τριες αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής εξεταστικής και η βιβλιοθήκη παραμένει βουλιαγμένη στα λασπόνερα.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δεν μείναμε παρατηρητές. Από την πρώτη στιγμή μπήκαμε μπροστά στην ανάδειξη και ενημέρωση των προβλημάτων, τη διεκδίκηση αποκατάστασης των καταστροφών και μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Ακόμη, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έλαμψε η αλληλεγγύη που από κοινού με τα σωματεία του Βόλου οργανώσαμε και με κάθε τρόπο εκφράσαμε έμπρακτα προς τους πλημμυροπαθείς.
Κι ενώ έχει καθιερωθεί μια εκρηκτική κατάσταση όπου χιλιάδες φοιτητές αυτή τη στιγμή αγωνιούν για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου, οι πρυτανικές αρχές έχουν αποφύγει οποιαδήποτε συνάντηση με εκπροσώπους των Φοιτητικών Συλλόγων, χωρίς να έχουν να δώσει καμία σαφή απάντηση. Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΠΘ, που τόσο καιρό δεν έχει προχωρήσει σε κανένα οργανωμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των κτιριακών υποδομών αλλά και έναρξης των εργασιών ελέγχου της στατικής τους επάρκειας! Αντίθετα, το μπαλάκι πετάχτηκε στα τμήματα να αποφασίσουν ξεχωριστά για την εξεταστική, συνεπώς και για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου, που κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα ξεκινήσει.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Γνωρίζουμε ότι στο πανεπιστήμιο που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς, που σουλατσάρουν οι εταιρείες και βάζει στο ζύγι του κέρδους τις σπουδές μας, οι μορφωτικές μας ανάγκες δεν αποτελούν προτεραιότητα και συνεχώς υποβαθμίζονται. Όταν λοιπόν σε συνθήκες “κανονικότητας” είναι “κανονικό” να πέφτει παράθυρο στα κεφάλια φοιτητών, “καθώς δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθούμε με τα κτιριακά” (δήλωση πρ. Πρύτανη ΠΘ σε συνεδρίαση συγκλήτου, Απρίλης 2023), σε έκτακτες συνθήκες όπως οι σημερινές το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουν σε πλήρη αναστολή οι σπουδές μας, ή να καταλήγουμε ξανά στο άθλιο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης.
Όλα τα παραπάνω, οι ανυπολόγιστες καταστροφές και κυρίως οι φοιτητές που έχουν πληγεί άμεσα καθιστούν αναγκαία εδώ και τώρα την έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση προς το ΠΘ με ειδικό κονδύλι στήριξης στους πληγέντες, την αποκατάσταση και συντήρηση των ζημιών στις κτιριακές-εργαστηριακές υποδομές. Δε χωράει καμία καθυστέρηση από το Υπουργείο Παιδείας που εδώ και μέρες έχει αναγγείλει μέτρα στήριξης του ΠΘ αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
Άμεσα χρειάζεται να υπάρξει σαφής ενημέρωση του υπουργείου, ικανοποιώντας στο ακέραιο τις ανάγκες που έχουν διαμορφώσει οι έκτακτες συνθήκες.
Ειδικότερα για τους πληγέντες φοιτητές από τη Θεσσαλία απαιτούμε:
 Έκτακτο επίδομα για όλους τους φοιτητές από τις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν.
 Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές για όλους τους πληγέντες φοιτητές.
 Άμεση εισδοχή όλων των πληγέντων φοιτητών στις εστίες και αξιοποίηση δωματίων ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση τους.
 Μέτρα διευκόλυνσης για την εξεταστική των φοιτητών, αλλαγή του τρόπου εξέτασης με απαλλακτικές εργασίες και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για όσους το επιθυμούν. Να καθορίσουν τώρα επαναληπτικές ημερομηνίες εξέτασης.
 Δωρεάν μετακινήσεις για όλους.

Ειδικότερα για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Βόλο, απαιτούμε από τις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις των σχολών:
 Να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τις καταστροφές που υπάρχουν στα κτίρια του Πανεπιστημίου και ποιες ενέργειες θα γίνουν άμεσα με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου για να επισκευαστούν και να ελεγχθούν για την ασφαλή τους λειτουργία.

Συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρουν για:
o Την οροφή του Θόλου που σε κάθε βροχόπτωση μετατρέπει το φουαγιέ της σχολής σε λίμνη και χρήζει στατικού ελέγχου καθώς και για τον χώρο του κλιμακοστασίου του κτιρίου Δελμούζου ώστε να μην μετατραπεί ξανά σε «αποθήκη» λυμάτων από το σύστημα αποχέτευσης μετατρέποντας το σε υγειονομική βόμβα.
o Την όσο τον δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία του κτιρίου της κεντρικής Βιβλιοθήκης που εμφανίζει διαχρονικό πρόβλημα πλημμυρικών φαινομένων και αυτήν τη φορά κατέστρεψε εις διπλούν ολοσχερώς τον εξοπλισμό του ισογείου καθώς και ολόκληρο το ιστορικό αρχείο που φυλάσσονταν στο υπόγειο. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αδυναμία πρόσβασης φοιτητών σε συγγράμματα και άλλα αρχειακά υλικά αναγκαία για τις πτυχιακές εργασίες.

 Να στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό η τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου, με μόνιμους εργαζόμενους χωρίς την εμπλοκή εργολάβου, αντίστοιχα και το προσωπικό καθαριότητας.
 Να ανακοινωθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών η διά ζώσης επαναλειτουργία του Θόλου.
 Επαναληπτικές ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων του ΤΓΔΣ που εξετάστηκαν
ηλεκτρονικά την Παρασκευή 29/9, ενώ το 80% της πόλης δεν είχε ρεύμα.
 Να υπάρξει ηλεκτρονική διάθεση επιστημονικών συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης καθώς ο δανεισμός τους είναι ανέφικτος.
 Διάθεση δύο γευμάτων στη λέσχη σίτισης (μεσημέρι-βράδυ) από ένα που ισχύει αυτήν τη στιγμή.
 Να τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή
φοιτητών και εργαζομένων στις σχολές (απολύμανση, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής
προστασίας κτλ)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το