Οικονομία

Eurogroup: Προϋπόθεση για τη συμφωνία τα έκτακτα μέτρα

newego_LARGE_t_1101_54667263_type13145

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτων μέτρων τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση ανάγκης, με ταχύτατες διαδικασίες ζήτησε σήμερα το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά το σημερινό Eurogroup, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι απαιτείται η υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί.

«Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε οτι έχει γίνει σεβαστή πρόοδος».

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος, συνέχισε ο Ολλανδός πολιτικός και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα προληπτικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.

Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί οστόχος του 2018, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπληρώνοντας: «Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί,ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται».

Ο κ. Ντάισλεμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ.ευρώ.

Πιθανότατα θα διεξαχθεί νέο Eurogroup για την Ελλάδα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη..

Τσακαλώτος: Η νομοθεσία δεν προβλέπει υπό αίρεση μέτρα

Και ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε την αποφασιστικότητα των υπουργών της Ευρωζώνης για την υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση μέτρων που μπορεί ή όχι να τεθούν σε εφαρμογή.

«Ουσιαστικά συμφωνήσαμε στο πακέτο, το οποίο είχε συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας στην αίθουσα που να αμφισβήτησε την υλοποίηση του πακέτου» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, που παρόλα αυτά τόνισε ότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να βρει έναν «δεσμευτικό μηχανισμό» λήψης μέτρων, ώστε να επιτευχθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία.

«Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια. Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετείς με βάση ενδεχόμενα. Δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις το “x” εάν η κατάσταση του κόσμου είναι «ψ» το 2018 ή το 2019» είπε ο κ. Τσακαλώτος, και συνέχισε: «Και το δεύτερο κριτήριο είναι ότι οποιαδήποτε λύση βρούμε μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους δανειστές, τους επενδυτές αλλά και τους Έλληνες πολίτες».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσακαλώτος συνέδεσε, παράλληλα, αυτή τη «λύση» με το ζήτημα του χρέους. Χαρακτήρισε δε, απαραίτητο οι μεταρρυθμίσεις και το ζήτημα του χρέους να σηματοδοτούν καθαρά στους Έλληνες πολίτες, στους Ευρωπαίους και στους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και είναι πλέον στην τελική ευθεία εξόδου από την κρίση.

Σε δεύτερο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά της συνεδρίασης του Ecofin που επακολούθησε, ο Ολλανδός πολιτικός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για τέταρτο ελληνικό μνημόνιο αλλά για ένα «επιπλέον πακέτο ασφαλείας». Ερωτηθείς για την συμβατότητα εντός τέτοιου πακέτου με την ελληνική νομοθεσία, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι εφόσον υπάρχουν νομικοί περιορισμοί τότε θα σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι αξιόπιστο.

Λαγκάρντ: Τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε το μεσημέρι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα αλλά επέμεινε ότι τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων ώστε να είναι αξιόπιστα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να συνεργαστούμε καλά και έχω ζητήσει στην ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα για να συνεχίσει τη δουλειά της» είπε η κ. Λαγκάρντ, και συνέχισε: «Αυτή η δουλειά έχει δύο σκέλη: Από τη μια τα μέτρα και από την άλλη τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε, παράλληλα, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία είναι θετικότερα απ’ ότι περίμενε το Ταμείο αλλά και άλλοι φορείς. Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιθανώς να πρέπει να ξανασκεφτεί τους υπολογισμούς του. Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι οι «αριθμοί» της Eurostat πιθανώς να είναι και λανθασμένοι -κάτι, που όπως υπογράμμισε, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε με τη σειρά του ότι έκτακτα μέτρα αποτελούν «προϋπόθεση» για να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, μια θέση που ενστερνίστηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Την ίδια ώρα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προειδοποίησε ότι η ρευστότητα της Ελλάδας έχει αρχίσει να στενεύει επικίνδυνα, καθώς έχουν ήδη περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση δόσης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το