Ελλάδα

Έτσι θα γίνει η σταδιακή άρση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων

Σε τηλεδιάσκεψη με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει σταδιακά η άρση λειτουργίας των δικαστηρίων. Η αρχή θα γίνει με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία αλλά και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.
Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε πως προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο συγχρωτισμός στις αίθουσες, η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων, ενώ επιβεβαίωσε την 27η Απριλίου 2020 ως την ημέρα έναρξης λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων.

Σε δεύτερη φάση, η σταδιακή άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών θα αφορά πιθανότατα τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στο αίτημα των δικηγορικών συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε πως χρειάζεται πιθανώς αναστολή της σχετικής προθεσμίας, αλλά υπογράμμισε , οτι οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Στην τηλεδιάσκεψη υπήρξε ενημέρωση και σχετικά με τις δράσεις του υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής δικαιοσύνης αλλά και την πορεία υλοποίησης του έργου διάθεσης ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους. Τέλος, σχετικά με την επέκταση του δικαστικού έτους, ο Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για «κυβερνητική απόφαση» για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης, που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το