Τοπικά

Εθελοντές προστάτες του θαλάσσιου πάρκου των Βορείων Σποράδων

Ανέλαβαν εθελοντικά την προστασία του θαλασσίου πάρκου των Βορείων Σποράδων και ειδικότερα της μεσογειακής φώκιας Μονάχους Μονάχους. Είναι οι «Sea Shepherd Global», μια ακτιβιστική περιβαλλοντική οργάνωση, που με το σκάφος τους «Emanuel Bronner», δωρεά της δρ Μπρόνερ, προστατεύουν το οικοσύστημα από την παράνομη αλιεία.

Οι «Sea Shepherd Global» παρακολουθούν την περιοχή για όλες τις απειλές. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην παράνομη αλιεία (κυρίως με ψαροντούφεκο), τους πλόες σκαφών σε απαγορευμένα σημεία της περιοχής (με δραστηριότητες που προκαλούν διαταραχή των οικοσυστημάτων) και την υποβάθμιση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία. Για αυτό τον σκοπό, συνεργάζονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων, τις λιμενικές αρχές και άλλους τοπικούς παράγοντες και οργανώσεις. Το σκάφος έγινε δωρεά στην οργάνωση το 2017 και έχει χρησιμοποιηθεί από τους «Sea Shepherd» Γερμανίας σε εκστρατείες στη Βαλτική Θάλασσα. Η πιο επιτυχημένη του χρονιά ήταν το 2021, όταν πάνω από 400 θαλάσσια ζώα απελευθερώθηκαν από παράνομο αλιευτικό εξοπλισμό. Η εκστρατεία «Monachus Defense Campaign» στην Αλόννησο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τη δρ. Μπρόνερ και δωρεές ιδιωτών. Οι «Sea Shepherd» χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτικών φορέων, των οποίων η υποστήριξη κρατά τα πλοία τους σε συνεχή δράση στην θάλασσα. Στην Αλόννησο, «καρδιά» του πρώτου εθνικού θαλάσσιου πάρκου της χώρας, οι προκλήσεις είναι περισσότερες: η προστατευόμενη περιοχή είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να επιτηρηθεί, οι πιέσεις από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, αλλά και τον τουρισμό, είναι πολλές. Η συνδρομή ιδιωτών στη φύλαξή του δείχνει υπό τις σημερινές συνθήκες επιβεβλημένη. Μετά το ίδρυμα «Thalassa», που υποστηρίζει πολλά χρόνια την περιβαλλοντική οργάνωση ΜΟm και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις στην Αλόννησο, φέτος προστέθηκε και η οργάνωση «Sea Shepherds», που συνέδραμε με ένα σκάφος τις περιπολίες, υπό τη σκέπη της μονάδας διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Η εικόνα που μεταφέρουν οι άνθρωποι της οργάνωσης είναι απογοητευτική: δίπλα στο μεγαλείο της φύσης και στον πλούτο της, που τόσα χρόνια προστασίας έχουμε με πολλές δυσκολίες βοηθήσει, βρίσκεται ένας καθημερινός αγώνας με τοπικά μικροσυμφέροντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δυσανάλογη με το μέγεθός τους ζημιά.

Τι τους έφερε στην Αλόννησο
Το σκάφος «Emanuel Bronner» ήρθε στην Ελλάδα μέσω της Sea Shepherd Global, μιας ακτιβιστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, που μετράει περισσότερα από 40 χρόνια εκστρατειών σε όλο τον κόσμο. Αφορμή ήταν η θανάτωση με ψαροντούφεκο, το καλοκαίρι του 2021, μιας φώκιας, στην οποία είχε δοθεί το όνομα Κωστής. Το σκάφος ήρθε στην Ελλάδα και επανδρώθηκε με δύο καπετάνιους και περίπου 20 εθελοντές που εναλλάσσονταν. Δουλειά τους ήταν να περιπολούν, να κάνουν φύλαξη, να συλλέγουν στοιχεία για παράνομες ή ύποπτες δραστηριότητες, κυρίως την παράνομη αλιεία. Υπάρχουν περιοχές στο πάρκο όπου απαγορεύεται η διέλευση μεγάλων πετρελαιοφόρων, η αλιεία, το ψαροντούφεκο. Αυτό που συνάντησαν οι εθελοντές της «Sea Shepherd Global» ήταν απογοητευτικό. Είδαν, όπως αναφέρουν, ότι οι μηχανότρατες αλιεύουν μέσα στο πάρκο παράνομα, είδαν ότι η χρήση συρόμενων εργαλείων δεν αποτελεί παρελθόν. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για μηχανότρατες ντόπιων, από την Αλόννησο. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη μονάδα διαχείρισης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2.200 τ. χλμ.), η οποία εκτός από τη θαλάσσια περιοχή περιλαμβάνει την Αλόννησο, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα), καθώς και 22 βραχονησίδες. Το σκάφος της Sea Shepherd διήνυσε μέχρι στιγμής 6.000 ναυτικά μίλια, συμμετέχοντας στις περιπολίες, το κόστος πραγματοποίησης των περιπολιών μόνο από τη μονάδα διαχείρισης του πάρκου ή το Λιμενικό είναι τεράστιο. Ωστόσο, η οργάνωση συνεχίζει αυτό που ανέλαβε, την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος με κάθε κόστος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το