Τοπικά

Εθελοντές καθαρίζουν τα τείχη της αρχαίας Κασθαναίας

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κεραμίδι, στην παραθαλάσσια τοποθεσία του Αγίου Ιωάννη διασώζονται τα ερείπια της αρχαίας Κασθαναίας. Οι αναφορές που υπάρχουν από τον Ηρόδοτο ανάγουν την ιστορία της πολίχνης πριν από 2.500 χρόνια περίπου. Η τειχισμένη ακρόπολη που άντεξε στο πέρασμα των αιώνων αποτελεί έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό για την περιοχή. Τα λείψανα των αρχαίων τειχών τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αναδεικνύονται χάρις στις προσπάθειες των μελών του Εθελοντικού Περιπατητικού Συλλόγου Κεραμιδίου «Η Παλιά Κασθαναία». Σε συνεργασία και την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ασχολούνται με τον καθαρισμό όχι μόνο του συγκεκριμένου μνημείου, αλλά και των υπολοίπων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Πηλίου.

Ο Δημήτρης Καραγιώργος, ο οποίος κατάγεται από το Κεραμίδι και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και τον Βόλο, κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στον Περιπατητικό Σύλλογο «Η Παλιά Κασθαναία». Η δράση του σωματείου μετράει αισίως τρία χρόνια, με τον ίδιο να μιλάει για το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Το μεγαλύτερο κίνητρο που είχαμε, ήταν η αγάπη μας για το χωριό και η ανάγκη να γνωρίσουν οι νεότεροι την τοπική ιστορία. Συζητούσαμε για πολλά χρόνια πως έπρεπε να κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία του τόπου και τα μνημεία που υπάρχουν στα μέρη μας. Οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του συλλόγου ήταν δύο άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά το Κεραμίδι. Ο παλιός κοινοτάρχης κ. Κώστας Καλαμίδας που είναι και πρόεδρος στην «Παλιά Κασθαναία» και η κ. Κωνσταντία Βλασταρίδου, νυν τοπική σύμβουλος στην Κοινότητα Κεραμιδίου. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2013 και σήμερα αριθμεί κοντά στα 60 μέλη».
Ο σύλλογος λειτουργεί πάνω σε εθελοντική βάση, με τον κ. Καραγιώργο να σημειώνει: «Ο πυρήνας είναι από κατοίκους του Κεραμιδίου, αλλά έχουμε κοντά μας και εθελοντές από τον Βόλο, το Βελεστίνο και τα Κανάλια. Το θετικό είναι ότι οι συγχωριανοί μας εμφανίζονται θετικοί στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και μία τριετία. Πριν από λίγες ημέρες συμμετείχαμε και σε μία δράση του ΚΕΠ Υγείας Βελεστίνου και την περιήγηση που διοργάνωσε από την Άνω Κερασία στη Μονή Φλαμουρίου, σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Βόλου. Θέλουμε να έχουμε κοντά μας τον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας και ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Παληκάρης, ο οποίος κατάγεται και από το Κεραμίδι, μας υποσχέθηκαν ότι στο άμεσο μέλλον θα μας βοηθήσουν».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει οι εθελοντές της «Παλιάς Κασθαναίας», επισημαίνοντας: «Όλο αυτό το διάστημα καθαρίσαμε αρκετά μονοπάτια τα οποία είχαν κλείσει. Από αυτά άλλα κατεβαίνουν στη θάλασσα, είτε πηγαίνουν στο Σκλήθρο ή το Βένετο. Επίσης προχωρήσαμε στον καθαρισμό παλαιών βρυσών, που ήταν από πολλά χρόνια παρατημένες. Βέβαια, η πιο σημαντική μας δράση έχει να κάνει με τον καθαρισμό του Κάστρου, το οποίο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και ιδιαίτερα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη κ. Έλσα Νικολάου. Ανά τακτά διαστήματα έρχονται στο Κεραμίδι αρχαιολόγοι και επιθεωρούν την πρόοδο των εργασιών».
Βέβαια, δεν λείπουν και τα εμπόδια στο έργο του Συλλόγου, με τον αντιπρόεδρο του Περιπατητικού Συλλόγου Κεραμιδίου να λέει: «Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μικροπροβλήματα με το Δασαρχείο Βόλου και συγκεκριμένα τον δασάρχη κ. Νίκο Ντίτορα, αλλά σιγά-σιγά τα ξεπερνάμε. Άλλωστε, τη δουλειά της Αρχαιολογίας κάνουμε καθαρίζοντας το μνημείο. Η τοπική Εφορεία έχει έρθει εδώ, έκανε και τοπογραφικό, ενώ μας χορήγησε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να αναδείξουμε τα τείχη. Συνεχίζουμε να καθαρίζουμε κι έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ερείπια της αρχαίας Κασθαναίας καλύπτουν μία έκταση 24 στρεμμάτων περίπου. Το καλό είναι ότι το τείχος σώζεται σε άριστη κατάσταση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το