Τοπικά

«Εσταυρωμένος»: 12 χρόνια στήριξης ευπαθών ομάδων – 20.000 δωρεάν διανυκτερεύσεις

 

Ήταν το 1995, όταν ο μακαριστός Χριστόδουλος από τη θέση τότε του μητροπολίτη Δημητριάδος απέστειλε επιστολή στον π. Θεόδωρο Μπατάκα και τον όριζε υπεύθυνο της ποιμαντικής των κρατουμένων.
«Για μένα ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η υγεία μου δεν ήταν τόσο καλή, η ψυχολογία μου εύθραυστη, δεν γνώριζα το αντικείμενο» τόνισε ο π. Θεόδωρος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία παντού» και πρόσθεσε «Πού με στέλνεις του είπα; Και μου απάντησε ο μακαριστός. «Παιδί κάνε υπακοή και θα σου δείξει ο θεός».
Ο θεός έδειξε τον δρόμο στον π. Θεόδωρο που για 26 συνεχή χρόνια έχει αφιερωθεί στην ψυχική και ευρύτερη στήριξη των κρατουμένων και όχι μόνο. Μάλιστα το 1995 ιδρύθηκε και ο «Εσταυρωμένος», ο σύλλογος συμπαράστασης των κρατουμένων που έχει εξελιχθεί πλέον σε δυναμικό σύμβολο μιας τιτάνιας προσπάθειας που ξεκίνησε στην τοπική εκκλησία. Η τοπική μας εκκλησία ήταν αυτή που το 1995 ανακήρυξε τη γιορτή του Αγίου Ελευθερίου ως Ημέρα του Φυλακισμένου.
«Στόχος μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στην κοινωνία να σκεφθεί τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή. Πολλοί κρατούμενοι που αποφυλακίζονται, προσπαθούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες από την οικογένειά τους, τους συγγενείς, την αγορά εργασίας. Έτσι γίνονται ξανά παραβάτες και επιστρέφουν στη φυλακή» ανέφερε ο π. Θεόδωρος.
Οι φυλακισμένοι σε όλη τη χώρα τη χθεσινή μέρα τη νιώθουν ως ιδιαίτερη, καθώς είναι αφιερωμένη γι’ αυτούς.
Και πολλές είναι οι φυλακές στη χώρα, όπως στην Τρίπολη, στον Κορυδαλλό, στη Θήβα, στον Μαλανδρίνο, στην Άμφισσα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στα Γρεβενά, στα Διαβατά που ο Εσταυρωμένος έχει επισκεφθεί μεταφέροντας διάφορα είδη και συμβάλλοντας κυρίως την πνευματική και ηθική τόνωση των κρατουμένων.
Σε κάποιες φυλακές υπάρχουν και εκκλησάκια του Αγίου Ελευθερίου για να θυμίζουν στους κρατούμενους την πολυπόθητη αξία της ελευθερίας.
Άλλωστε η στήριξη στρέφεται τόσο στους κρατούμενους όσο και στις οικογένειες, αλλά και στους αποφυλακισμένους.

Η στήριξη περισσότερων ευπαθών ομάδων

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι ευπαθείς ομάδες που βοηθιούνται από τον «Εσταυρωμένο» μεγάλωσε, περιλαμβάνοντας εκτός από τους φυλακισμένους και τις οικογένειές τους, και τους άπορους, τις κακοποιημένες γυναίκες, μαθητές και φοιτητές από μονογονεϊκές οικογένειες, Ρομά, πρόσφυγες και άλλους.
Έτσι εκτός από τα διάφορα είδη για τους κρατούμενους, από τον «Εσταυρωμένο» προσφέρονται σε άλλες ευπαθείς ομάδες στέγη και οικονομικά βοηθήματα, υποτροφίες.
Από τον «Εσταυρωμένο» λειτουργούν τέσσερις ξενώνες που σταθερά φιλοξενούνται τρεις γυναίκες και δύο άνδρες.
Φέτος οι διανυκτερεύσεις στους τέσσερις ξενώνες και τα ξενοδοχεία για άστεγους και άλλα άτομα που είχαν ανάγκη από τον «Εσταυρωμένο» ανήλθαν συνολικά στις 1.590.
Από το 2009 οι δωρεάν διανυκτερεύσεις στους ξενώνες του «Εσταυρωμένου» και τα ξενοδοχεία ανήλθαν στις 20.000 και έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 300 άτομα.
Επίσης, για τον τρέχοντα μήνα έγιναν αγορές διαφόρων ειδών για τρίτους αξίας 9.000 ευρώ, δόθηκαν οικονομικά βοηθήματα και διατακτικές αξίας άλλων 3.000 – 4.000 ευρώ.
«Αυτά τα χρήματα μας τα στέλνει ο θεός και τον δοξάζουμε. Δεν είμαστε επιδοτούμενο φιλανθρωπικό σωματείο. Μας βοηθούν κάποιοι συνάνθρωποι» είπε.
Ο π. Θεόδωρος σημείωσε πως 120 οικογένειες στηρίζονται με οικονομικά βοηθήματα, διατακτικές, ενώ υπάρχουν και οι υποτροφίες για 15-20 παιδιά και φοιτητές που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες και οι οποίες αυξάνονται.
Επίσης βοηθιούνται και οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
Και μαζί με τον π. Θεόδωρο βρίσκονται και άλλοι εθελοντές που συμβάλλουν σημαντικά σε όλο αυτό το πολύ σπουδαίο κοινωνικό έργο.
Για την υλοποίηση του φιλανθρωπικού έργου λειτουργεί και το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, όπου συγκεντρώνονται διάφορα είδη, όπως ρούχα, τα οποία προσφέρονται σε όσους έχουν ανάγκη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το