Ελλάδα

Εστάλη το αίτημα για εξάμηνη παράταση

tsipras-dragasakis

Εστάλη το πρωί στις Βρυξέλλες το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση έξι μηνών της δανειακής σύμβασης.
Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Βαγγέλης Δεμίρης) η σημερινή μέρα είναι καθοριστική για τις προοπτικές να υπάρξει συμβιβαστική λύση επί του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, εφόσον Αθήνα και Βρυξέλλες οριστικοποιούν την ουσία και τις διατυπώσεις ενός κειμένου που θα είναι ικανοποιητικό για τις δύο πλευρές.
Συγχρόνως όμως το Βερολίνο εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι “δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση αλλά πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα”. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι “το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, αλλά αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι”.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται διαμεσολαβητική προσπάθεια της Κομισιόν, υπό τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να επιτευχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος έως το καλοκαίρι.
Την προσπάθεια αυτή συνδράμουν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Την επιθυμία της Γαλλίας να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μισέλ Σαπέν.

Πάντως, πηγή του Εurogroup διαβεβαίωνε χθες ότι μόλις ληφθεί η ελληνική επιστολή σχετικά με το αίτημα για παράταση, θα συγκληθεί συνεδρίαση της ομάδας εργασίας σήμερα, ίσως και με τηλεδιάσκεψη, και αύριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να υπάρξει τρίτο συνεχόμενο Εurogroup χωρίς απόφαση για την Ελλάδα. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται ώστε η συνεδρίαση να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπάρξει αίσιο τέλος στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών. Βασικό αγκάθι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες που θέλει η Αθήνα ή την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που ζητάει το Βερολίνο.
Στην έδρα της Κομισιόν θα δήλωναν ικανοποιημένοι αν οι ελληνικές αρχές δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες και ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα αντικαθίσταται από αξιόπιστα μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα θέμα ερμηνείας σε επίπεδο κρατών – μελών για τον ορισμό της δανειακής σύμβασης, αλλά επέμεινε ότι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος είναι η παράταση προγράμματος που ισοδυναμεί με σεβασμό των δεσμεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση.
Παράταση σύμβασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα θα μπορούσε να αναφέρει ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, η παράταση του προγράμματος θα επιτρέψει τη χορήγηση των δόσεων στην Ελλάδα, αλλά και θα υπάρξει χρόνος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που επιθυμεί η Αθήνα με το σχέδιο γέφυρα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ακόμη την κατάσταση στην Ελλάδα περίπλοκη, τονίζοντας ότι “δυστυχώς οι εξελίξεις δεν είναι σε θετική κατεύθυνση, βλέπουμε εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες και δεν είναι καθησυχαστικά τα σημάδια”. Για τον λόγο αυτόν σημείωσε ότι θα πρέπει να πείσουμε τις αγορές πως προετοιμάζεται συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Για τους δημοσιονομικούς στόχους είπε ότι το 2014 επετεύχθησαν αν και δεν ήταν εύκολο, ενώ για το ελληνικό αίτημα περί μείωσης των ποσών των πρωτογενών πλεονασμάτων ανέφερε ότι θα συζητηθεί στη διάρκεια της παράτασης. Ο Β. Ντομπρόβσκις αναμένει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα λάβει μονομερή μέτρα στη διάρκεια της παράτασης και εξέφρασε την ετοιμότητα να δεχτεί η Ευρωζώνη ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και που βεβαίως δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το