Τοπικά

Eρώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών

Στη Βουλή έφεραν το θέμα της μη καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους αλιείς συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σταύρος Αραχωβίτης, η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, που απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο τομέας της αλιείας επλήγη ιδιαίτερα από τη Πανδημία του Covid– 19, καθώς το κλείσιμο της εστίασης και πολλών διαύλων διάθεσης και διανομής, έχει προκαλέσει σημαντική πτώση της ζήτησης σε αλιεύματα.
Παρότι όμως η Θαλάσσια Αλιεία υπάγεται στους πληττόμενους κλάδους, που δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού, παρατηρείται η μη καταβολή της στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, που συνήθως είναι επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής 2-3 ατόμων, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, λόγω του ιδιαιτέρου τρόπου φορολόγησής τους.

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αλιείς, φυσικά πρόσωπα και συμπλοιοκτήτες, να μένουν μετέωροι και αβοήθητοι και τονίζουν ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει την οριζόντια οικονομική ενίσχυση και στήριξη των πληττόμενων κλάδων που προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», επιλέγοντας να ενισχύει με το σταγονόμετρο επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θέτοντας συνεχώς διάφορα κριτήρια ενίσχυσης, τα οποία περισσότερο οξύνουν παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν τελεί σε γνώση τους η περιγραφόμενη κατάσταση που εντοπίζεται στον κλάδο των αλιέων και αν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες και σε ποιες, ώστε να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημακαι να ενισχύσουν τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

Η ερώτησή που κατέθεσαν:
“Ο τομέας της αλιείας επλήγη ιδιαίτερα από τη Πανδημία του Covid – 19. Το κλείσιμο της εστίασης και πολλών διαύλων διάθεσης και διανομής έχει προκαλέσει σημαντική πτώση της ζήτησης σε αλιεύματα.

Ο κλάδος της Θαλάσσιας Αλιείας (ΚΑΔ 3.11) υπάγεται στους πληττόμενους κλάδους. Στο πλαίσιο προστασίας συμπεριλαμβάνεται και η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Εν τούτοις, παρατηρείται η μη καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, που συνήθως είναι επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής 2-3 ατόμων, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, υποθέτουμε λόγω του ιδιαιτέρου τρόπου φορολόγησης των αλιευτικών σκαφών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε.2023/2020 της ΑΑΔΕ, το εισόδημα από τα αλιεύματα αλιευτικών πλοίων, ανεξαρτήτως κόρων ολικής χωρητικότητας, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 έως και 31.12.2019, φορολογείται με την ειδική φορολογία του ν.27/1975.
Αντιθέτως, το εισόδημα που προέρχεται από την παραγωγή αλιευτικών προϊόντων και όχι από την αλίευση αυτών μέσω της χρήσης αλιευτικών πλοίων, είναι εισόδημα αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και φορολογείται με το άρθρο 21 του ν.4172/2013.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αλιείς, φυσικά πρόσωπα και συμπλοιοκτήτες, να μένουν μετέωροι και αβοήθητοι, εξαιτίας του τρόπου φορολόγησης, παρά το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνηση διατυμπανίζει την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού που προβλέφθηκε ως βοήθημα για τους πληττόμενους αλιείς, συνδέθηκε με εισοδηματικά και φορολογικά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ιδιαίτερος τρόπος φορολόγησης των αλιέων, με αποτέλεσμα την δημιουργία και σε αυτόν τον κλάδο, πολλαπλών προβλημάτων.

Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα αποφεύγει την οριζόντια οικονομική ενίσχυση και στήριξη των πληττόμενων κλάδων που προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ», επιλέγοντας να ενισχύει με το σταγονόμετρο επιχειρήσεις και επαγγελματίες, θέτοντας συνεχώς κριτήρια ενίσχυσης τα οποία περισσότερο οξύνουν παρά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της οικονομίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τελεί σε γνώση τους η περιγραφόμενη κατάσταση που εντοπίζεται στον κλάδο των αλιέων, με βάση την οποία έχουν μείνει αβοήθητοι και μετέωροι χιλιάδες ψαράδες στη Χώρα μας;

2. Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες και σε ποιες, ώστε να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, που έχει προκύψει εξαιτίας του τρόπου φορολόγησης των αλιέων, και να ενισχύσουν τον ιδιαίτερα σημαντικό αυτό κλάδο του πρωτογενούς τομέα;”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το