Τοπικά

Ερώτηση Βελόπουλου για τις εκτεταμένες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες του Πηλίου

Ερώτηση προς τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος για τις καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες του Πηλίου. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του:
«Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών του Πηλίου της Μαγνησίας, θέμα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή τους προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες τους. Συγκεκριμένα, μας μετέφεραν οι ως άνω αγρότες ότι οι έντονες παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών, η φετινή ακαρπία των ελαιόδεντρων και η προσβολή από τον μύκητα φουζικλάδιου στις μηλιές, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές στους καρπούς των κερασιών, μήλων και αχλαδιών και να οδηγήσουν σε οικονομική δυσπραγία τους αγρότες του Πηλίου. Θεωρούν οι ως άνω ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων εμποδίζουν τους συναδέλφους τους να ανταπεξέλθουν στο κόστος καλλιέργειας των δενδροκαλλιεργειών τους. Τονίζουν δε ότι μια σειρά από χρονίζοντα άλυτα γεωργικά θέματα δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή τους. Ζητούν οι ως άνω αγρότες: α) άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες δενδροκαλλιεργητές του Πηλίου, β) συγκράτηση και μείωση των τιμών των αγροτικών φυτοφαρμάκων, γ) μέτρα κατά της αισχροκέρδειας των εμπόρων φρούτων, δ) μείωση των αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών, ε) επιτάχυνση και επίλυση των θεμάτων με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο στ) εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τα κόκκινα και αγροτικά δάνεια των αγροτών της περιοχή τους.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των αγροτών του Πηλίου της Μαγνησίας προς όφελος της τοπικής αγροτικής κοινωνίας;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το