Τοπικά

Εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας: Μόνιμοι, επικουρικοί, συμβασιούχοι, 6μηνίτες 

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ, στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας παρατηρείται το φαινόμενο των «εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων». Και αυτό συμβαίνει, προκειμένου να καλυφθούν τα χρόνια κενά σε γιατρούς και εργαζόμενους.
Έτσι μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους, υπάρχουν οι 6μηνίτες, οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ. Διάφορες κατηγορίες εργαζομένων που αναδεικνύει και τις διαφοροποιήσεις οι οποίες υπάρχουν στα εργασιακά δικαιώματα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να προχωρήσει σε 10.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και εργαζομένων σε βάθος τετραετίας. Από αυτές οι 6.000 είναι εργαζόμενοι και οι 4.000 γιατροί.
Μάλιστα από τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις οι 2.500 προγραμματίζονται για το 2019.

Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς και εργαζόμενους; Η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Νομού κ. Νέλη Χονδρογιάννη μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλία παντού» του 9,86 τόνισε «πως αυτή τη χρονική στιγμή στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν εργαζόμενοι τεσσάρων ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεύτερον οι εργαζόμενοι για έξι μήνες που στα Κέντρα Υγείας καλύπτουν τις ανάγκες για την καθαριότητα. Επίσης υπάρχουν οι εργαζόμενοι με σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ που κυρίως καλύπτουν τα ασθενοφόρα ως διασώστες. Αυτοί οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν αρχικά για ένα χρόνο με σύμβαση και δόθηκαν παρατάσεις για άλλα δύο χρόνια. Επίσης υπάρχουν και οι επικουρικοί. Για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής μας ήρθε ένας ακτινοδιαγνώστης με σύμβαση επικουρικού για 36 μήνες. Έτσι μέσα από αυτές τις μορφές εργασίας καλύπτονται και οι ανάγκες σε προσωπικό. Βέβαια εμείς ζητάμε μόνιμο προσωπικό και γι’ αυτό θεωρούμε καλή εξέλιξη τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας».

Βέβαια οι διάφορες αυτές μορφές εργασίας επιφέρουν και άλλα δεδομένα. «Ο μόνιμος εργαζόμενος μπορεί να λάβει διάφορες μορφές άδειας, οδοιπορικά κάτι που δεν ισχύει για τους συμβασιούχους. Επίσης οι συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ εργάζονται δύο άτομα ως πλήρωμα στη βάρδια, ενώ δεν μπορούν να εργαστούν Κυριακές, αργίες. Ο μόνιμος εργαζόμενος εργάζεται μόνος του ως διασώστης στη βάρδια του ασθενοφόρου. Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής εργαζόμαστε 40 άτομα, γιατροί και εργαζόμενοι με διάφορες μορφές εργασίας που καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή από την Αγριά μέχρι και το Τρίκερι».
Η ίδια τόνισε πως «είχε βγει μια προκήρυξη για να καλύψουν θέσεις εργαζομένων και περιμένουμε να δούμε τι θα ζητήσουν οι υπηρεσίες για να στείλουμε τα κενά. Βέβαια πάντα υπάρχουν περικοπές στις ανάγκες που καταγράφουμε και ζητάμε στήριξη».
Το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής διαθέτει αρκετούς γιατρούς που μετακινούνται προς το Νοσοκομείο Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το