Πολιτισμός

Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας 

Ο μαγικός κόσμος του κουκλοθέατρου έρχεται να συναντήσει την παιδική φαντασία, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς κουκλοπαίκτες να εκφραστούν δημιουργικά με πολλαπλά καλλιτεχνικά μέσα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τις δικές τους κούκλες, μικρών και μεγάλων διαστάσεων και να πειραματιστούν με διάφορα υλικά, μεταμορφώνοντας καθημερινά αντικείμενα σε γαντόκουκλες, δακτυλόκουκλες, μαριονέτες και γιγαντόκουκλες. Μέσα από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού κι ελεύθερης έκφρασης θα ανακαλύψουν τις τεχνικές εμψύχωσης μιας κούκλας και θα πειραματιστούν φτιάχνοντας τις δικές τους μοναδικές κουκλο-ιστορίες.

Ένα κομμάτι ύφασμα δεμένο κόμπο στη μια του άκρη για κεφάλι, δύο κουμπιά για μάτια, ένα χαμόγελο από κόκκινη κλωστή και να, μια κούκλα χορεύει, γελά και τραγουδά στα χέρια του παιδιού που μόλις της έδωσε ζωή! Μέσα στον «μαγικό κόσμο» του κουκλοθέατρου τα «άψυχα» αντικείμενα αποκτούν υπόσταση, μιλούν με τη φωνή μας και ανασαίνουν με την ανάσα μας, επαναπροσδιορίζοντας την πραγματικότητα σύμφωνα με τις επιθυμίες μας.

Η κούκλα ως παιδαγωγικό εργαλείο έχει μεγάλη δύναμη. Είναι τόσο οικεία και αγαπητή στα παιδιά όλων των ηλικιών, ώστε εύκολα ταυτίζονται μαζί της. Η κατασκευή της από το ίδιο το παιδί την μετατρέπει αυτόματα σε φίλο αγαπημένο. Η κούκλα αποκτά τη φωνή του παιδιού και πολλές φορές φανερώνει κρυφές πλευρές της προσωπικότητάς του, που το ίδιο δυσκολεύεται να αποκαλύψει. Το παιδί μοιράζεται μαζί της τα μυστικά του και ταυτόχρονα κοινωνικοποιείται μέσα από την άμεση επαφή με την ομάδα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού κι εφήβους με υπεύθυνη τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη, που αποφοίτησε ως ιστορικός Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών και κατασκευή κούκλας και έχει δημιουργήσει την κουκλοθεατρική ομάδα «Κουκλοπέδιο» με συνεχή δράση τα τελευταία εννέα χρόνια.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Κέντρου στο τηλέφωνο 2421091150, Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-21.00.

Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι
Άρχισαν οι εγγραφές για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο στο Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι. Προσκαλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο, ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους και χωρίς καμία προϋπόθεση, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, συμμετέχοντας στις δράσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου.
Στο Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι παραδίδονται μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, κίνησης και φωνητικής. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται πάντα απογευματινές – βραδινές ώρες, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές που συμμετέχουν στις προγραμματισμένες δράσεις.

Τα μέλη του ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου έχουν άμεση επαφή με τη δραματική τέχνη μέσα από βιωματικές τεχνικές προσέγγισης και παρουσίασης, αλλά και με τη δημιουργία τουλάχιστον μίας θεατρικής παράστασης που πραγματοποιείται στο τέλος, με την ολοκλήρωση της σεζόν. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία, έργα τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο δραματολόγιο αλλά και σπουδαία κείμενα της λογοτεχνίας μας. Ποιητές όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μελετήθηκαν από τα μέλη του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου και έργα τους δραματοποιήθηκαν και αποδόθηκαν με τη μορφή θεατρικής παράστασης. Θεατρικοί συγγραφείς όπως ο Ηλίας Καπετανάκης, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παντελής Χορν, ο Γιώργος Διαλεγμένος, και τραγικοί ποιητές όπως ο Ευριπίδης μέσω των παραστάσεων του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου έφτασαν και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του Νομού .
Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης «Δίαυλος», Σκενδεράνη 11, ή να καλούν στα τηλ. 2421033692 και 2421025363, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.30.

Ανδρική και Γυναικεία Χορωδία
Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου το οποίο ανοίγει για ακόμη μία χρονιά τις πόρτες του, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιον από τους τομείς δραστηριοτήτων του. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη διδασκαλία μουσικών οργάνων, τα Διπλώματα Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης αλλά και τα ειδικά διαμορφωμένα Εργαστήρια, για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των μαθητών, ιδρύθηκαν και λειτουργούν, με σημαντική παρουσία στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου μας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη Γυναικεία Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, η οποία κατά την επιτυχημένη πορεία της τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της προχώρησε σε συνεργασίες και εμφανίσεις εντός και εκτός της πόλης μας, που εξέπληξαν με την αρτιότητα και την ποιότητα του ρεπερτορίου και των φωνών. Στο ξεκίνημα της νέας διδακτικής περιόδου το Δημοτικό Ωδείο Βόλου εγκαινιάζει τη λειτουργία και Ανδρικής Χορωδίας και προσκαλεί τους γονείς, καθηγητές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο κάτοικο της πόλης που αγαπά το τραγούδι και θέλει να αποκτήσει τη χορωδιακή εμπειρία να παρακολουθήσει τις εναρκτήριες πρόβες που θα πραγματοποιηθούν:
Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Ωδείου Βόλου, 20.00 – 21.00 Γυναικεία Χορωδία και 21.00 – 22.00 Αντρική Χορωδία. Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στις 19.00 – 20.30 Αντρική Χορωδία και 20.30 – 22.00 Γυναικεία Χορωδία. Διδάσκοντες: Σύλβια Τσιμπανάκου, Νίκος Αδρασκέλας. Διεύθυνση Χορωδίας: Νίκος Αδρασκέλας. Πιανιστική Συνοδεία: Ελένη Βελέντζα.
Πληροφορίες για τις εγγραφές παρέχονται από τη γραμματεία του Ωδείου στο τηλέφωνο 2421036992 (ώρες γραμματείας 9.00 – 22.00).

Δημοτική Σχολή Χορού
Συνεχίζονται οι εγγραφές στη Δημοτική Σχολή Χορού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Για ακόμη μία χρόνια θα λειτουργήσουν τμήματα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση. Απευθύνονται τόσο σε αρχάριους, όσο και σε προχωρημένους μαθητές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και την προηγούμενη εμπειρία τους.
Η Δημοτική Σχολή Χορού με την ποιοτική και συγκροτημένη διδασκαλία των άρτια καταρτισμένων και διπλωματούχων καθηγητριών της, έχει κατορθώσει να γίνει πρέσβειρα της τέχνης της Τερψιχόρης στην πόλη. Η ορχηστική τέχνη στη Δημοτική Σχολή Χορού καλλιεργείται και διδάσκεται σωστά, μεθοδευμένα και συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσπαθώντας να ανεβάζει τον πήχη κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά. Είναι αναγνωρισμένη από το ΥΠ.ΠΟ.A. και καλύπτει όλες τις βαθμίδες της ερασιτεχνικής εκπαίδευσης (τη μόνη υπάρχουσα βαθμίδα πριν τις σπουδές σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού) σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι: Χορευτική Προπαιδεία – Μουσικοκινητική Αγωγή για παιδιά από 3-5 χρονών. Κλασικός Χορός (Σύστημα Vaganova). Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Σύγχρονος Χορός ( Limon based). Για εφήβους και ενήλικες. Φυτώρια – Τμήματα Επαγγελματικής Κατεύθυνσης. Barre a terre. Creative Modern Dance για παιδιά δημοτικού όπου θα γνωρίσουν και θα διδαχτούν σύγχρονες μορφές σωματικής έκφρασης και χορού. Latin και Ευρωπαϊκών Χορών, για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Τη φετινή χρονιά προβλέπεται η λειτουργία Κύκλων Σεμιναρίων για σωματικές τεχνικές και ιδιαίτερες τεχνικές χορού, για τα οποία θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Για πληροφορίες – εγγραφές καθημερινά 11.00 – 13.00 και 18.00 – 20.00 στη γραμματεία της Σχολής, Κουταρέλια με Ρ. Φεραίου (Π. Ηλεκτρική), τηλέφωνο 2421054244.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το