Θ Plus

Ερευνητές δημιούργησαν πρωτότυπο ανθρώπινης καρδιάς με 3D εκτυπωτή!

Όταν εμφανίστηκαν τα µηχανήµατα τρισδιάστατης εκτύπωσης, όλοι εντυπωσιάστηκαν µε τις δυνατότητές τους, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι µέσα σε λίγα χρόνια οι εκτυπωτές 3D θα έφταναν στο σηµείο να µπορούν να κατασκευάζουν ολοµόναχοι µέσα σε λίγες ώρες όχι µόνο µικρά αντικείµενα αλλά ακόµη και ολόκληρες κατοικίες. Αν, µάλιστα, έλεγε κάποιος ότι θα µπορέσουµε κάποια στιγµή να εκτυπώνουµε τα ανθρώπινα όργανα, οι περισσότεροι θα τον κοιτούσαν… περίεργα.

Όµως πριν από λίγα 24ωρα ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Τελ Αβίβ παρουσίασαν ένα πρωτότυπο ανθρώπινης καρδιάς τρισδιάστατης εκτύπωσης! Η καρδιά -που πρέπει να σηµειωθεί ότι έχει µικρό µέγεθος- αποτελείται από ανθρώπινους ιστούς και αγγεία και, σύµφωνα µε τους ερευνητές, αποτελεί ένα µεγάλο βήµα για τη θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων και την πρόληψη της απόρριψης µοσχευµάτων.

«Είναι η πρώτη φορά που τυπώνουµε µια καρδιά ολόκληρη µαζί µε τα κύτταρά της και τα αιµοφόρα αγγεία της, είναι επίσης η πρώτη φορά που χρησιµοποιούµε ύλη και κύτταρα προερχόµενα από τον ασθενή» ανέφεραν οι ερευνητές κατά την παρουσίαση της… εκτυπωµένης καρδιάς τους. Φυσικά δεν θα ξεκινήσει αύριο το πρωί η παραγωγή τεχνητών καρδιών σε εκτυπωτές και η µεταµόσχευσή τους σε ασθενείς, αλλά ο δρόµος προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι ανοίγει. ∆εν είναι όµως η καρδιά το πρώτο ανθρώπινο όργανο που παράγεται από εκτυπωτές 3D.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνας κατάφεραν να εκτυπώσουν ιστούς οστών, χόνδρου, µυών και αυτιών. Οταν οι εκτυπωµένοι ιστοί µεταµοσχεύθηκαν σε πειραµατόζωα (ποντίκια και αρουραίους), ωρίµασαν σταδιακά σε πλήρως λειτουργικούς ιστούς και ανέπτυξαν σύστηµα αιµοφόρων αγγείων και νεύρων.

Ερευνητές του Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη χρησιµοποίησαν αρχικώς µια τρισδιάστατη εικόνα ενός ανθρώπινου αυτιού και µε τη βοήθεια ενός υδροτζέλ που αποτελείτο από ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα δηµιούργησαν σε έναν 3D εκτυπωτή ένα τεχνητό ανθρώπινο αυτί που µοιάζει και λειτουργεί όπως το φυσικό. Το τεχνητό αυτί αναµένεται να χρησιµοποιηθεί σε παιδιά µε εκ γενετής δυσµορφίες στα αυτιά.

Η αµερικανική εταιρεία Organovo υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να εκτυπώσει τµήµατα πνευµόνων, νεφρών και καρδιακών µυών. Η Organovo συνεργάζεται µε τη L’Oréal µε στόχο τη δηµιουργία εκτυπωµένου δέρµατος. Συνεργάζεται επίσης µε τη γαλλική εταιρεία βιο-εκτύπωσης Poietis για την παραγωγή τριχοθυλακίων. Οπως είναι ευνόητο, µια νέα εποχή στον τοµέα της αποκατάστασης προβληµάτων στα ανθρώπινα όργανα έχει ήδη ξεκινήσει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το