Κόσμος

Έρευνα Πανεπιστημίου Hopkins: Lockdown και περιορισμοί στις συναθροίσεις μειώνουν την θνητότητα μόνο κατά 0,2%

Tο lockdown, το «λουκέτο» στα σχολεία και οι περιορισμοί στις κοινωνικές συναθροίσεις μειώνουν την θνητότητα από τη νόσο Covid μόνο κατά 0,2%, με «τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος», όπως επισημαίνει μελέτη του έγκριτου Πανεπιστημίου Johns Hopkins εκπλήσσοντας τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέτρα καραντίνας που εφαρμόστηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας της Covid, μείωσαν τη θνητότητα από την COVID-19 σε πολύ μικρό βαθμό, κατά 0,2% σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν είχαν αξιοσημείωτη επίδραση στο ποσοστό των θανάτων από κορωνοιό.

Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι τα οφέλη από το lockdown είναι ελάχιστα αν συγκριθούν από τα «καταστροφικά αποτελέσματα» που έχει στην οικονομία και την κοινωνία.

«Οδηγούν στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση της σχολικής εκπαίδευσης, στην πρόκληση πολιτικής αναταραχής, στη συμβολή στην ενδοοικογενειακή βία και στην υπονόμευση της φιλελεύθερης δημοκρατίας», επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα μελέτη αφορά το lockdown που επιβλήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και έδειξε ότι δεν είχε ουσιαστικά καμία επίδραση στη μείωση των θανάτων από τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με μετα-ανάλυση πολλών ερευνών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Ενώ αυτή η μετα-ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα lockdown είχαν ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, έχουν επιβάλει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος όπου έχουν εφαρμοστεί», υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Συνεπώς, οι πολιτικές για lockdown είναι αβάσιμες και θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Η μελέτη διεξήχθη από τον Στιβ Χανκ, ιδρυτή του Johns Hopkins School of Applied Economics, τον επιστήμονα Τζόνας Χέρμπαι και τον Λαρς Γιόνουνγκ, έναν Σουηδό οικονομολόγο με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν ότι με το lockdown θυσιάζουμε πάρα πολλά και έχουμε λίγα οφέλη.

«Ένας τέτοιος τυπικός υπολογισμός οφέλους-κόστους οδηγεί σε ένα ισχυρό συμπέρασμα: τα lockdown θα πρέπει να απορριφθούν ως μέσο πολιτικής για την πανδημία».

Τον Νοέμβριο του 2021, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε τη στρατηγική του για την καταπολέμηση της COVID και της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής «Oμικρον», λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού και την ενισχυτική δόση και όχι σε lockdown .

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγράψει συνολικά 75.112.854 κρούσματα της Covid και 888.996 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Πηγή:Protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το