Τοπικά

Κ.Παπανάτσιου : Ο νέος Αναπτυξιακός θα φέρει ενίσχυση των ανισοτήτων και επιδείνωση της «οικονομικής δημοκρατίας»

 

Η κ.Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτηση της αναφερόμενη στην αντισυνταγματική κίνηση αφαίρεσης του λόγου από εκλεγμένο Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον κ.Πολάκη, από το Προεδρείο της Βουλής και συνεχίζοντας ανέφερε πως αν μη τι άλλο, το σκάνδαλο της novartis απασχολεί τους πολίτες και την δημόσια ζωή της Χώρας. Εν συνεχεία, η Βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου, λέγοντας πως αντικατοπτρίζει δυστυχώς την Κυβερνητική πολιτική οπτική και έρχεται ως φυσική συνέχεια του σχεδίου ανάκαμψης, συμβαδίζοντας προφανώς με την έκθεση Πισσαρίδη.

Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως με το νέο πλαίσιο θα ενταθούν οι περιφερειακές ανισότητες, μιας και οι ενισχύσεις κατευθύνονται σε επιχειρήσεις της Αττικής. Αναφερόμενη δε, στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται από την περιφέρεια, αναρωτήθηκε τι ακριβώς θα πουν στους συμπολίτες τους, αφού οι πόροι μειώνονται, ενώ από το σχέδιο ανάκαμψης απουσιάζει εντελώς η περιφέρεια, ενώ απευθυνόμενη στα έδρανα της Κυβέρνησης, ρώτησε αν θα έρθουν άλλα μέτρα για την περιφέρεια. Ακόμα σημείωσε πως η συζήτηση για τον Νέο Αναπτυξιακό γίνεται εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, των πρώτων υλών και της ενέργειας και πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονται από τις αυξήσεις, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό, ενώ κινδυνεύουν να κλείσουν κιόλας.

Η πρώην Υπουργός τόνισε πως οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Οικονομίας, ενώ συναποτελούν την μεσαία τάξη, την οποία προεκλογικά η Κυβέρνηση εξαπάτησε. «Θα αφανιστούν μικρές κ μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες της ακρίβειας, της πανδημίας, την έλλειψη πρόσβασης στη τραπεζική χρηματοδότηση. Αποκλείονται από τις ενισχύσεις του παρόντος νόμου καθώς μπαίνουν στον ίδιο κουβά αξιολόγησης με τις μεγάλες, χωρίς να υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για αυτές». Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως το νέο πλαίσιο θέτει προσκόμματα στη στήριξη των μικρών κ μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εξαιρεί τις ατομικές επιχειρήσεις και αυξάνει τα κόστη για τον επενδυτή. Τέλος, τόνισε πως θα επιφέρει δυσαρμονία στην ισότιμη ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως θα έπρεπε να προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό του ποσού ανά καθεστώς ενίσχυσης που θα κατευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, μεγάλες, συνεταιρισμούς.

Κλείνοντας, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως προ Πανδημίας, κι ενώ η χώρα κινείτο σε τροχιά ανάκαμψης με εννιά συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, και το χρέος ρυθμισμένο, το ερώτημα που απασχολούσε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τι είδους ανάπτυξη χρειαζόμαστε. Το δίλημμα τώρα είναι «ανάπτυξη για τους συνδαιτυμόνες της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας ή δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας με ανταποδοτικά οφέλη για όλους και όλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το