Τοπικά

Έρευνα από τον Βολιώτη ερευνητή Δ. Ηλιόπουλο για την θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων με βότανα -Αποτελέσματα σε μια 5ετια

Του Φώτη Σπανού

“Έχουμε καταφέρει και προχωρούμε σε ένα επόμενο στάδιο για την αξιοποίηση των βοτάνων και των φυτών που είναι η παραγωγή φαρμάκων για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Σε αυτή την φάση είμαστε στο επίπεδο της έρευνας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε βάθος πενταετίας θα μπορούμε να μιλάμε για παραγωγή φαρμάκων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ανθρώπους. Πάντως από την έρευνα που γίνεται αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι υπάρχει μια δυναμική. Τα φυτά που χρησιμοποιούνται για τις έρευνες είναι απλά. Άλλωστε τα φάρμακα υπάρχουν σε μικροποσότητες μέσα στα φυτά”, δήλωσε σήμερα η βολιώτης ερευνητής Δ. Ηλιόπουλος, στην εκδήλωση της βράβευσης των μαθητών του 30ου δημοτικού σχολείου.

«Σε αυτό το σημείο ο κ. Ηλιόπουλος επέστησε την προσοχή στους χρήστες λέγοντας πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο βότανο, το εκχύλισμα που βγαίνει από το βότανο αλλά και το φάρμακο που παράγεται».
Ο βολιώτης πολυβραβευμένος ερευνητής επισήμανε πως τα φάρμακα που θα προκύψουν από τα βότανα και τα φυτά, θα αφορούν περισσότερο στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων που αποτελούν μεγαλύτερη απειλή ακόμη και από τον καρκίνο. Τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα που δεν τα έχουμε μελετήσει πολύ, δεν έχουμε πολλές θεραπείες, ενώ με την κακή διατροφή, την μόλυνση του περιβάλλοντος μεγεθύνονται ως πρόβλημα.
Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε πως «ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες και το σημαντικό είναι πως η δουλειά αυτή γίνεται στην Ελλάδα μέσω μιας εταιρείες σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθηνών, και με επενδύσεις από τις ΗΠΑ. Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό να χρηματοδοτηθούν τέτοιες προσπάθειες και να βοηθήσουν, ώστε να βγουν καινούρια φάρμακα που θα ωφελήσουν τον κόσμο και θα προβάλλουν την Μαγνησία».
Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως είναι επικεφαλής αυτής της ερευνητικής προσπάθειας προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες, διαθέτει πανεπιστημιακά εργαστήρια που μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις. Στα βότανα και τα φυτά μπορούν να γίνουν σημαντικές επενδύσεις και τα εκχυλίσματά τους αν εξάγονται στο εξωτερικό. Η αξία πώλησης των φαρμακευτικών βοτάνων που πωλούνται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια κέρδους».

Ο κ. Ηλιόπουλος πρότεινε  στην ομιλία του στην εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων στο αρχαιολογικό Μουσείο την δημιουργία στον Βόλο ενός Βοτανολογικού-Βιοτεχνολογικού Πάρκου που θα είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας πανεπιστημιακής έρευνας, της πρωτογενής παραγωγής και του τουρισμού. Θα είναι μια συνεργασία ερευνητών, παραγωγών, ενώ θα υπάρχει τόνωση στο κομμάτι της πώλησης των ειδών αυτών αλλά και της προσέλκυσης επισκεπτών. Στο εξωτερικό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των πολιτών να επισκέπτονται τέτοιους είδους πάρκα.
Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε πως για την υλοποίηση ενός τέτοιου βιοτεχνολογικού πάρκου στον Βόλο θα απαιτηθεί συνεργασία των ιδιωτικών κεφαλαίων και πόρων από την περιφέρεια, το Κράτος. Ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη γνωστές οι ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων είδη που οι ξένοι τα εκτιμούν περισσότερο.

Ποιος είναι 

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος ήταν  Διευθυντής του Κέντρου Συστημάτων Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου UCLA, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα δημιουργίας φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας. Είναι επίσης καθηγητής Γαστρεντερολογίας και πεπτικών ασθενειών στο UCLA. Έχει εκτενή εμπειρία στην ανάπτυξη και χρήση υψηλής τεχνολογίας και στις προσεγγίσεις των βιολογικών συστημάτων.

Γεννήθηκε στη Λάρισα, όμως μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Βιολογίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Βιοϊατρική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Το 2006 πηγαίνει ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Τμήμα Βιολογικής Χημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας στο Harvard και στο εργαστήριο του Kevin Struhl, παγκοσμίως γνωστού καθηγητή Μοριακής Γενετικής.

Το 2010 γίνεται βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Ανοσολογίας Καρκίνου και AIDS του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας του Harvard.

Στο εργαστήριο χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες, όπως η βιοπληροφορική και βιομηχανική, ώστε να επιταχυνθεί η εύρεση νέων φαρμάκων για τους καρκίνους ήπατος και παγκρέατος.

Η πρωτοποριακή μεθοδολογία του, κατάφερε να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων. Ο Έλληνας ερευνητής ενδιαφέρεται να εφαρμόσει αυτές τις στρατηγικές, προκειμένου να προσδιοριστούν νέοι θεραπευτικοί παράγοντες εναντίον διαφορετικών γαστρεντερικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και του παχέος εντέρου, του ήπατος και του παγκρέατος.

Με βάση τη μεθοδολογία αυτή σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουν καταφέρει να βρουν δύο καινούργια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος.

Η έρευνα του αποκάλυψε πως η μετφορμίνη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο, πολεμά τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Τα δεδομένα της έρευνάς του, οδήγησαν σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας χημειοθεραπεία με τη μετφορμίνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το