Ελλάδα

Έρευνα στα λύματα δείχνει δραματική επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Αθηναίων

katathlipsi

Η χρήση ψυχιατρικών και άλλων συνταγογραφημένων φαρμάκων, καθώς και ναρκωτικών αυξήθηκαν δραματικά στην Αθήνα της κρίσης, όπως αποκαλύπτουν μετρήσεις στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας.

Μελέτη που υπογράφει ο Νικόλαος Θωμαΐδης από το πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύει το κόστος της κρίσης στην ψυχική υγεία των πολιτών της χώρας, καθώς οι μετρήσεις του δείχνουν αύξηση της χρήσης αντιψυχωτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από το 2010.
Παλαιότερες μετρήσεις στα λύματα της πρωτεύουσας έχουν καταγράψει τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών μετά από μουσικά φεστιβάλ ή τριήμερα. Ο κ. Θωμαΐδης, όπως αναφέρει το περιοδικό Chemical and Engineering News, αποφάσισε να εφαρμόσει αυτή τη μεθοδολογία όταν υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο διάσωσης της Ελλάδας το 2012.
«Σκέφτηκα ότι η έρευνα θα δώσει μια μέτρηση, σε πραγματικό χρόνο, όλων όσων συνέβαιναν στην κοινωνία» δήλωσε ο ίδιος στο περιοδικό. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η κατάσταση αλλάζει κάθε χρόνο.

 
Ο κ. Θωμαΐδης και η ομάδα του περισυνέλεξαν δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας από το 2010 έως το 2014. Τα πρώτα δείγματα συγκεντρώθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και τα υπόλοιπα σε διάστημα μιας εβδομάδας την ίδια εποχή κάθε έτους. Με τη βοήθεια της μεθόδου υγρής χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν τα επίπεδα 148 διαφορετικών φαρμάκων, ναρκωτικών και των μεταβολιτών τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά… Μέσα σε μια τετραετία, η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι διπλασιάστηκε και η χρήση των παράνομων αμφεταμινών. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφτηκαν και στη χρήση φαρμάκων για το γαστρικό έλκος, την υπέρταση και την επιληψία.
Αντίθετα, η χρήση αντιβιοτικών αλλά και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών μειώθηκε, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με τις περικοπές στην υγεία.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η γενική υγεία των Ελλήνων πολιτών χειροτέρεψε αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα η ψυχική υγεία τους» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, που εικάζει ότι η οικονομική κρίση έπληξε περισσότερο τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και λιγότερο αυτούς που ζουν στην περιφέρεια.
Ο Κέβιν Τόμας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ερευνών Νερού δήλωσε στο περιοδικό ότι η σύνδεση λυμάτων με κοινωνικά γεγονότα είναι μια χρήσιμη αλλά ακόμη νέα προσέγγιση. Μάλιστα, τονίζει ότι οι έρευνες που βασίζονται στα λύματα δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί για να εξεταστεί η αντίδραση μιας κοινότητας σε μια ταχεία αλλαγή της κοινωνίας αλλά θα ήταν συναρπαστικές τέτοιες νέες μελέτες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το